Uutiset Mikroluotot

Raha tuo naiselle valtaa, osoittaa mikroluottotutkimus

Nasrin Jinian väitöskirjatutkimuksen mukaan mikroluottojen ansiosta monet naiset ovat saaneet Bangladeshissa äänensä kuuluviin perheissä. Muutos on kuitenkin hidas.
(Kuva: Michael Foley / CC BY-NC-ND 2.0)

Kun Suomessa kymmenen vuotta asunut tutkija Nasrin Jinia palasi muutama vuosi sitten kotimaahansa Bangladeshiin, hän hämmästyi.

"Bangladeshissa on tapahtunut suuri muutos. 1970- ja 1980-luvuilla naiset pysyivät kotona. Mutta nyt he liikkuvat, käyvät ulkona ja kuuluvat järjestöihin", hän kertoo.

Yksi syy muutokseen on Bangladeshin kukoistukseen puhjennut vaateteollisuus, joka on taannut monelle naiselle työpaikan, omia tuloja ja samalla paremman aseman perheessä.

Naisten asema on kuitenkin parantunut myös maassa toimivan yli tuhannen mikroluottojärjestön ansiosta, käy ilmi Jinian väitöskirjasta, joka tarkastettiin Tampereen yliopistossa syksyllä.

Maaseudulta itsekin kotoisin oleva Jinia haastatteli mikroluottoja käyttäviä maaseudun bangladeshilaisnaisia sekä muun muassa paikallispoliitikkoja ja järjestöjen edustajia. Tarkoituksena oli selvittää, lisäävätkö mikroluotot naisten voimaantumista ja päätösvaltaa perheissä. Vastaus on ainakin osittain kyllä.

Sananvalta kasvaa

Bangladesh on erityisen hedelmällistä seutua mikroluottojen tutkimisen kannalta, sillä järjestelmä keksittiin juuri Bangladeshissa 1970-luvulla. Grameen Bank -mikroluottopankin perustanut Muhammad Yunus sai kymmenisen vuotta sitten keksinnöstään Nobelin rauhanpalkinnon.

Nykyisin maassa arvellaan olevan noin 13 miljoonaa mikroluottoasiakasta. Mikroluottoja myöntävät usein järjestöt, ja takaajina toimivat muut järjestelmässä mukana olevat asiakkaat. Ajatuksena on, että ihmiset, jotka eivät muuten ole luottokelpoisia, voivat käyttää lyhytaikaista pienlainaa vaikkapa oman pienyrityksen pyörittämiseen.

Monet asiakkaista ovat naisia, joiden asema Bangladeshissa on perinteisesti ollut huono. Tytöt keskeyttävät varhain koulun ja menevät nuorina naimisiin. Perheissä päätösvalta on usein miesten käsissä eivätkä naiset juuri osallistu kodin ulkopuoliseen elämään.

Muutosta on kuitenkin tapahtumassa. Jinia haastatteli hallintotieteen alaan kuuluvaa väitöskirjaansa varten eri puolilla Bangladeshia 78:aa ihmistä, joista noin puolet oli mikroluottoja käyttäviä naisia. He olivat ostaneet lainoilla esimerkiksi lehmiä tai pyörittivät pientä kauppaa.

Yli 80 prosenttia naisista oli sitä mieltä, että heidän taloudellinen tilanteensa oli mikroluottojärjestöön liittymisen jälkeen parantunut. Lähes kaksi kolmasosaa vastasi myönteisesti kysymykseen, ovatko mikroluotot vaikuttaneet naisten voimaantumiseen.

Tutkimuksen mukaan mikroluotot paitsi tuovat naisille omia tuloja, myös samalla lisäävät näiden päätösvaltaa perheessä monissa asioissa. Vaikka toisin voisi luulla, aviomiehet eivät yleensä näe vaimonsa tuloja uhkana.

"Yksi mikroluottojen tärkeimmistä myönteisistä vaikutuksista on, että miehet ovat ymmärtäneet, että naiset tekevät omat valintansa ja heihin voi luottaa. He voivat tehdä myös jotakin perheensä eteen", Jinia sanoo.

Keino muiden joukossa

Mikroluottoja on tutkittu akateemisessa maailmassa aiemminkin paljon ja monesta eri näkökulmasta. Tulokset ovat keskenään usein ristiriitaisia. Joidenkin tutkimusten mukaan mikroluottojen merkitystä köyhyyden vähentämisessä on liioiteltu eivätkä naisetkaan välttämättä voimaannu. Etenkin lainojen korkeita korkoja on kritisoitu, samoin sitä, etteivät ne tavoita kaikkein köyhimpiä.

Jiniankaan mukaan mikroluottoja ei voi pitää ihmelääkkeenä. Naisten asemaan vaikuttavat myös monet muut tekijät, ja muutos on hidas. Lisäksi mikroluotoilla on hänen tutkimuksensa mukaan kielteisiäkin vaikutuksia. Ne voivat epäsuorasti aiheuttaa jopa perheväkivaltaa. Lainan ottaminen voi johtaa myös velkakierteeseen.

"Sama henkilö voi olla kolmen tai neljän järjestön jäsen. Lainaa otetaan ketjussa, jotta voitaisiin maksaa velka pois toiselle järjestölle", hän kertoo.

Jinia uskoo, että mikroluotot voivat kuitenkin muokata esimerkiksi sosiaalisia normeja ja arvoja naisille myönteisempään suuntaan. Köyhyyden poistamisessa ne eivät kuitenkaan voi olla ainoa keino, vaan lisäksi tarvitaan esimerkiksi koulutusta.

"Köyhyyden poistaminen riippuu monesta asiasta, ei vain mikroluotoista. Ne voivat kuitenkin olla yksi keino auttaa naisia ja saada heidät ulos kodeistaan", hän sanoo.

Mikroluotot genderkehityskehitysyhteistyötalous Bangladesh

Lue myös

Tutkimus: Mikrolainojen hyödyt epäselvät

Mikrolainat parantavat saajien tulotasoa vain vähän, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimus: Mikroluotto ei ole ihmelääke köyhyyteen

Valtasuhteet leimaavat naisten mikroluottoverkostoja Etelä-Afrikassa, todetaan tuoreessa väitöskirjassa.

Mikrolainat eivät aina vähennä köyhyyttä

Säästöryhmät ovat vaihtoehto korkeakorkoisille mikrolainoille, kirjoittaa Salla Matilainen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.