Uutiset Mikroluotot

Tutkimus: Mikrolainojen hyödyt epäselvät

Mikrolainat parantavat saajien tulotasoa vain vähän, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
(Kuva: Tim Brauhn / cc 2.0)

Mikrolainoilla ei saada aikaa niin suuria hyötyjä kuin on luultu. Tulot eivät yleensä lisäänny, investoiminen lasten koulutukseen ei kasva eikä naisten voimaantuminen parane merkittävästi, käy ilmi American Economic Journal -lehdessä julkaistusta artikkelista, joka summaa kuuden tutkimuksen tulokset.

Tutkimuksessa tarkasteltiin mikrolainoja Bosnia ja Hertsegovinassa, Etiopiassa, Intiassa, Meksikossa, Mongoliassa ja Marokossa. Siinä seurattiin yli 37 000:ta ihmistä.

"Tutkimukset eivät löydä selviä todisteita eivätkä edes viitteellisiä todisteita köyhyyden vähentymisestä tai merkittävästä elintason paranemisesta", tutkimuksessa kerrotaan.

Sen mukaan mikrolainat ovat kyllä lisänneet liiketoimintaa, mutta yleisesti ottaen mikrolainoilla näyttäisi olevan sekalaiset vaikutukset ihmisten tuloihin ja kulutukseen. Esimerkiksi Meksikossa mikrolainat eivät vaikuttaneet tuloihin lainkaan.

"Lainat auttavat, mutta muutokset eivät ole mullistavia, eivät tarpeeksi mullistavia oikeuttaakseen hyväntekeväisyyslahjoitukset perinteiselle mikrolainamallille", toteaa yksi tutkimuksen tekijöistä, ekonomisti Esther Duflo.

Hänen mukaansa onkin tärkeää kehittää mikrolainoja perinteistä mallia pidemmälle esimerkiksi joustavampien luottotuotteiden avulla.

Tutkimus tuskin on lopullinen totuus mikrolainoista. Center for Global Development -tutkimuslaitoksen asiantuntija Justin Sandefur muistuttaa blogikirjoituksessaan, etteivät tulokset tarkoita, että mikrolainoista pitäisi luopua. Ne auttavat joka tapauksessa luotonsaannissa sellaisia ihmisiä, jotka eivät lainaa muuten saa.

Lisäksi tutkimustulokset eri maissa ovat hyvin vaihtelevat ja myös tutkitut ohjelmat olivat erilaisia keskenään, Sandefur kirjoittaa. Esimerkiksi Mongoliassa mikrolainoilla oli merkittävät myönteiset vaikutukset kulutukseen, ja Meksikossa ne lisäsivät naisten päätöksentekovaltaa.

Mikroluotot kehitysyhteistyömikroluotto

Lue myös

Raha tuo naiselle valtaa, osoittaa mikroluottotutkimus

Nasrin Jinian väitöskirjatutkimuksen mukaan mikroluottojen ansiosta monet naiset ovat saaneet Bangladeshissa äänensä kuuluviin perheissä. Muutos on kuitenkin hidas.

Tutkimus: Mikroluotto ei ole ihmelääke köyhyyteen

Valtasuhteet leimaavat naisten mikroluottoverkostoja Etelä-Afrikassa, todetaan tuoreessa väitöskirjassa.

Mikrolainat eivät aina vähennä köyhyyttä

Säästöryhmät ovat vaihtoehto korkeakorkoisille mikrolainoille, kirjoittaa Salla Matilainen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta