Uutiset Ilmastopolitiikka

Tutkimus: Eurooppa tukee fossiilisia polttoaineita miljardeilla vuosittain

EU on luvannut luopua fossiilisten polttoaineiden tukemisesta vuoteen 2020 mennessä. Lupauksen toteuttamisen kanssa tulee kiire, sillä tuoreen selvityksen mukaan etenkin liikenteen tukemiseen pumpataan edelleen miljardeja.
Liikenneruuhka, autoja
Euroopan hallitukset lisäävät liikenteen aiheuttamia saasteita tukemalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä, käy ilmi tutkimuksesta. (Kuva: Petras Gagilas / CC BY-SA 2.0)

EU-maat tukevat edelleen avokätisesti fossiilisten polttoaineiden käyttöä, vaikka niiden pitäisi luopua sekä niiden tukemisesta että käytöstä lähitulevaisuudessa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Brittiläisen kehitystutkimusinstituutti ODI:n sekä eurooppalaisen ilmastoverkosto CAN:n selvitys kattaa unionin oman rahoituksen fossiilisille polttoaineille sekä 11 EU-maata: Tšekin, Ranskan, Saksan, Kreikan, Unkarin, Italian, Alankomaat, Puolan, Espanjan, Ruotsin ja Ison-Britannian.

Ne käyttävät selvityksen mukaan yhteensä joka vuosi yli 112 miljardia euroa fossiilisten polttoaineiden kulutuksen ja tuotannon tukemiseen. Suurin syntipukki on liikenne, johon käytettiin vuosina 2014–2016 keskimäärin 49 miljardia euroa vuodessa.

EU-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tukemisesta vuoteen 2020 mennessä ja kokonaan niiden käytöstä vuosisadan loppuun mennessä. Tavoite vaikuttaa tutkimuksen valossa kunnianhimoiselta.

”Tutkimus osoittaa, että hallitukset Euroopassa ja EU:ssa jatkavat öljy-, kaasu- ja hiiliriippuvuuden tukemista ja rahoittamista. Se kiihdyttää vaarallista ilmastonmuutosta ja ilmansaasteita veronmaksajien rahoilla”, toteaa ODI:n ilmasto- ja energiajohtaja Shelagh Whitley.

Esimerkiksi dieselin verohelpotukset johtavat sen lisääntyneeseen käyttöön ja hidastaa siirtymistä sähköautoihin ja muihin matalahiilisiin vaihtoehtoihin, tutkijat toteavat.

Fossiilisten polttoaineiden tuiksi lasketaan rahallisten tukien lisäksi tutkimuksessa esimerkiksi verohelpotukset, hintatuet, lainat ja valtionomisteisten yritysten investoinnit fossiilisiin polttoaineisiin. Liikenteen jälkeen eniten tukea käytetään sen mukaan teollisuuteen sekä liiketoimintaan yleensä. Tukia annetaan myös fossiilisten polttoaineiden etsintään.

Suositusten mukaan maiden pitäisi muun muassa raportoida tuista luopumisestaan säännöllisesti sekä suunnata jäljelle jäävät tuet siihen, että työntekijöitä ja yhteisöjä autettaisiin siirtymään pois fossiilisista polttoaineista.

”Fossiilisten polttoaineiden tukemisen sijasta EU:n budjetin sekä kehitys- ja investointipankkien vähäiset rahat pitäisi käyttää korkeampiin ilmastotavoitteisiin rahoittamalla siirtymää puhtaaseen ja kestävään energiaan”, sanoo CAN Europen johtaja Wendel Trio.

Ilmastopolitiikka politiikkaEUympäristöilmastonmuutos

Lue myös

San Franciscon rakennuksia iltavalaistuksessa

Kaupungit, alueet ja yritykset kunnostautuvat päästövähennyksissä – tuoreen tutkimuksen mukaan ne eivät kuitenkaan riitä

Globaalin ilmastopolitiikan takkuillessa yksittäiset toimijat ovat ryhtyneet antamaan päästövähennyslupauksia. Sekään ei kuitenkaan riitä, jos Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet aiotaan saavuttaa, selviää tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ihmisiä torilla Ugandan Kampalassa

Uusi tapa luoda työpaikkoja kehitysmaihin: Ulkoministeriö lainaa 16 miljoonaa euroa Kirkon Ulkomaanavun sijoitusyhtiölle

Kirkon Ulkomaanapu ryhtyy rahoittamaan pienyrityksiä hauraissa kehitysmaissa perustamansa yhtiön kautta. Yksityisen sektorin kautta tehtävä kehitysyhteistyö on myös tulevaisuuden trendi, uskoo järjestön toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.
Tietokoneen näppäimistö

Vuoden kotoutumisteko -tunnustus maahanmuuttajia ja työnantajia yhdistävälle sovellukselle

Suomen Pakolaisapu halusi tänä vuonna antaa tunnustusta etenkin teknologisille innovaatioille, jotka edistävät kotoutumista.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.