Tutkimus: Epäterveellisen ruuan syönti kasvaa kehitysmaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Epäterveellisen ruuan syönti kasvaa kehitysmaissa

Maailman ruokatuotannon globalisoituminen on johtanut ruokatuotannon päätösvallan keskittymiseen harvoille tuottajille, sanoo tutkija.

Maailman ruokavalio on huonontunut parin viime vuosikymmenen aikana. Erityisesti keskitulotason ja alhaisen tulotason maiden kohdalla epäterveellisen ravinnon kulutus on lisääntynyt dramaattisesti, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Tähän asti suurimmassa kansainvälisessä ruokailutottumuksia selvittävässä tutkimuksessa tarkasteltiin 325:tä väestötutkimusta, jotka kattavat lähes 90 prosenttia maailman ihmisistä. Tutkimus julkaistiin The Lancet Global Health -lehdessä.

Tutkimuksen mukaan nopeinta ravinnon huononeminen on ollut Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, kun taas Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa tilanne on hieman parantunut. Tutkimuksen mukaan myös Kiina ja Intia kuuluvat niiden maiden joukkoon, jossa epäterveellisen ravinnon syönti on kasvanut nopeasti. Sen sijaan joissakin Latinalaisen Amerikan ja Euroopan maissa kasvoi sekä terveellisen että epäterveellisen ravinnon kulutus.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman yhdysvaltalaisen Tuftsin yliopiston tutkijan Dariush Mozaffarianin mukaan osasyy huonon ravinnon syömisen lisääntymiseen on länsimaisen ruokatuotannon globalisoitumisen, jossa harvoilla yrityksillä on valta päättää tuotannosta. Näin valmistettu ruoka on pitkälle jalostettua, ja se sisältää paljon sokeria, rasvaa ja tärkkelystä.

Suurimmat ravintoon kohdistuvat ponnistelut keskittyvät kaloreihin. Köyhien maiden ravitsemuksessa pitäisi keskittyä määrän sijaan enemmän laatuun, Mozaffarian toteaa.

Tutkimuksessa oli mukana 187 maata. Tutkimuksen mukaan niistä useimmissa havaittiin vanhempien ihmisten ruokailutottumukset paremmiksi kuin nuorten.

"Kehitys on huolestuttavaa, koska lihavuuden ja kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen, uskotaan lisääntyvän nuorten keskuudessa", varoittaa Mozaffarian.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia