Tutkijat: Syyrian, Irakin ja Iranin äärikuivuuden taustalla ilmastonmuutos | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Syyrian, Irakin ja Iranin äärikuivuuden taustalla ilmastonmuutos

Lämpötilojen nousu on johtanut vakavaa kuivuuteen, ja jos lämpeneminen etenee, kuivuuskausien todennäköisyys kasvaa entisestään, käy ilmi uudesta tutkimuksesta.

Kuivunutta maata ja kukka.

Lämpötilojen nousu voi lisätä kuivuuskausien todennäköisyyttä. Kuvituskuva. Kuva: svklimkin / Pixabay.

Syyriassa, Irakissa ja Iranissa viimeiset kolme vuotta käynnissä ollut kuivuuskausi olisi tuskin toteutunut ilman ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta, sanovat tutkijat.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpötilojen nousu teki kuivuuskaudesta moninkertaisesti todennäköisemmän, todetaan World Weather Attributionin (WWA) julkaisemassa tutkimuksessa.

WWA koostuu eri ilmastotutkimuslaitosten tutkijoista. Sen tavoitteena on selvittää ilmastonmuutoksen vaikutuksia sään ääri-ilmiöihin. Mukana tutkimuksen teossa oli muun muassa brittiläinen Imperial College London -yliopisto.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vuonna 2020 alkanutta kuivuuskautta Iranissa sekä Tigris- ja Eufrat-jokien alueella Syyriassa ja Irakissa.

Esimerkiksi Syyriassa yli 15 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua, osasyynä kuivuus. Maa kärsii myös konfliktista ja helmikuun maanjäristyksen vaikutuksista.

Tutkijat analysoivat säätietoja ja ilmastosimulaatioita vertaillakseen nykyistä tilannetta, jossa maapallon keskilämpötila on noussut 1,2 astetta, tilanteeseen, jossa lämpenemistä ei olisi tapahtunut.

Ilmastonmuutoksella ei vaikuttanut olevan selkeää yhteyttä alueen vähäisiin sateisiin, mutta lämpötiloja se on nostanut. Siksi kuivuuskausi oli noin 25 kertaa aiempaa todennäköisempi Syyriassa ja Irakissa ja 16 kertaa todennäköisempi Iranissa, tutkimuksessa todetaan.

Nykypäivän ilmastossa tämäntyyppiset kuivuuskaudet voivat tapahtua ainakin kerran vuosikymmenessä Syyriassa ja Irakissa ja kaksi kertaa Iranissa. Jos lämpeneminen etenee kahteen asteeseen, kuivuuskausien todennäköisyys voi jopa tuplaantua, tutkijat varoittavat.

”Ilmastonmuutos tekee elämästä paljon vaikeampaa monille ihmisille Länsi-Aasiassa. Maat, jotka ovat rikastuneet fossiilisilla polttoaineilla, voivat maksaa sopeutumistoimista nauttiakseen mukavasta elämästä kuumemmassa ja vaikeammassa maailmassa, mutta köyhemmät maat, jotka kärsivät sodan jälkivaikutuksista, eivät voi”, toteaa tutkimuksen tekoa johtanut Friedrike Otto Lontoon Imperial Collegesta tiedotteessa.

YK:n ilmastokokous, COP28, alkaa parin viikon kuluttua Dubaissa. Odotettavissa on ainakin keskustelua siitä, pitäisikö fossiilisista polttoaineista luopua kokonaan.

”Jos maailma ei sovi fossiilisista polttoaineista luopumisesta COP28:ssa, kaikki häviävät. Enemmän ihmisiä tulee kärsimään vesipulasta, useampi viljelijä joutuu jättämään kotinsa ja monet ihmiset maksavat enemmän ruuasta kaupassa”, Otto muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia