Tutkijat: Ilmastonmuutoksen aiheuttamiin mielenterveysongelmiin on puututtava – Lämpötilan nousu lisää itsemurhia, luonnonkatastrofit traumoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Ilmastonmuutoksen aiheuttamiin mielenterveysongelmiin on puututtava – Lämpötilan nousu lisää itsemurhia, luonnonkatastrofit traumoja

Sekä ilmastokriisin kokeminen että tietoisuus siitä voivat heikentää mielenterveyttä, sanovat brittiläisen Imperial College London -yliopiston tutkijat.

Lapsi seisoo rakennuksen raunioilla, taustalla palmuja ja muita ihmisiä

Mosambikin Beiraan iski sykloni keväällä 2019. Fyysisten tuhojen lisäksi luonnonkatastrofit aiheuttavat myös mielenterveysongelmia. Kuva: Sarah Farhat / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

Yhteiskuntien on varauduttava ilmastonmuutoksen aiheuttamiin mielenterveysongelmiin nykyistä paremmin, sanovat brittiläisen Imperial College Londonin tutkijat tuoreessa raportissaan.

Heidän mukaansa ilmastokriisi tunnustetaan yhä useammin myös terveyskriisiksi, mutta mielenterveys ja emotionaalinen hyvinvointi jäävät usein sivuun. Sillä voi olla kielteisiä vaikutuksia terveydenhuoltojärjestelmiin ja talouksiin, he muistuttavat.

Tutkimusten mukaan esimerkiksi nousevilla lämpötiloilla on vaikutusta itsemurhiin. Niiden on havaittu kasvavan prosentin verran jokaista asteen nousua kohti. Lämpöaaltojen aikana ennestään mielenterveysongelmista kärsivät kuolevat 2–3 kertaa muita todennäköisemmin, raportissa kerrotaan.

Ilmaston aiheuttamat katastrofit puolestaan aiheuttamat traumoja peräti 40 kertaa useammin kuin fyysiset vammat. Äärimmäiset sääilmiöt liittyvät myös posttraumaattiseen stressioireyhtymään, masennukseen ja ahdistukseen.

Lisäksi ilmastonmuutos aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta niillä, jotka eivät suoraan muuten kärsi ilmastokriisin vaikutuksista, tutkijat muistuttavat.

”Sekä ilmastokriisin kokeminen että tietoisuus siitä vaikuttavat mielenterveyden heikkenemiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin. -- Yhdistämällä eri sektorien asiantuntijat ja ihmisten kokemukset pyrimme lisäämään tietoisuutta näistä kiireellisistä aiheista ja saada aikaan toimintaa terveemmän tulevaisuuden luomiseksi”, sanoo raportin tekoa johtanut tohtori Emma Lawrance tiedotteessa.

Ilmastonmuutoksen pelätään aiheuttavan terveysjärjestelmille lisäkustannuksia ja sitä kautta vaikeuttavan mielenterveysongelmien hoitoa. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos voi lisätä erityisesti tiettyjen ihmisryhmien mielenterveysongelmia. Heitä ovat esimerkiksi lapset, etniset vähemmistöt, naiset ja mielenterveysongelmista ennestään kärsivät.

”Hyvinvointi voi heikentyä entisestään etenkin niillä, joilla on jo valmiiksi mielenterveysongelmia. Suurimmassa vaarassa ovat köyhät ihmiset ja heikosti palveluita saavat yhteisöt. Siksi ihmiset, jotka ovat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa, jäävät todennäköisimmin huomiotta, kun ilmasto yhä muuttuu”, sanoo tutkimuksen teossa mukana ollut tohtori David Nabarro tiedotteessa.

Raportissa suositellaan ilmastonmuutoksen aiheuttamien mielenterveysongelmien ehkäisemistä esimerkiksi koulutusta lisäämällä. Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta kärsivät pitää ottaa mukaan alan tutkimukseen ja kehitykseen ja mielenterveystuesta pitää tulla avainosa myös katastrofitilanteiden hoitoa, raportissa suositellaan. Tutkijat suosittelevat myös tutkimuksen lisäämistä sekä kansainvälisen asiantuntijaverkoston luomista, jotta tietoa pystyttäisiin jakamaan helpommin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia