Uutiset Kurdistan Iranissa, Irakissa ja Turkissa

Turkin sissijahti piinaa Irakin kurdeja

Ilmaiskut osuvat usein siviileihin Qandilin vuorilla. Moni on lähtenyt kotiseuduiltaan.
(Kuva: Stefan Jürgensen / cc 2.0)

(IPS) -- Qandilin vuorilla asuviin Irakin kurdeihin kohdistuu pysyvä uhka rajan takaa Turkista. Zergelyn kylässä kuoli hiljan kahdeksan ihmistä ilmapommituksissa.

Kesällä tapahtuneet itsemurhaiskut saivat Turkin romuttamaan yli kaksi vuotta kestäneen tulitauon Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n kanssa. Irakin Qandil on perinteistä tukialuetta PKK:lle, joka tavoittelee itsenäisyyttä Turkin kurdeille.

Zergelyn ylätasangolla toimii enää yksi kauppa. Rinaz Rojelatin tuotevalikoima sisältää perustarvikkeiden ohella kelloja, joissa on PKK:n vankilassa istuvan johtajan Abdullah Öcalanin kuva.

Rojelat valittaa asiakaskatoa: monet ovat lähteneet väkivaltaa pakoon, ja elokuisessa pommituksessa menehtyi kahdeksan naapuria. He olivat tavallisia talonpoikia, vaikka Turkki sanoo iskeneensä sissitukikohtaan.

Leipää vai turvallisuutta

"Heräsin räjähdykseen aamuyöllä. Ensimmäisessä iskussa kuoli yksi nainen. Yritimme auttaa haavoittuneita, kun toinen isku yllätti meidät ja surmasi seitsemän", Rojelat muistelee yhä epäuskoisena.

Sen jälkeen moni on päättänyt jättää vuoret ja muuttaa tasangolle tai Irakin Kurdistanin pääkaupunkiin Arbiliin.

Mohamed Sabah, 28, käy päivisin Zergelyssä hoitamassa tiluksiaan ja eläimiään, mutta ajaa yöksi tuttaviensa luo lähellä sijaitsevaan Bagirkeen.

Ilmaiskussa haavoittui kolme Sabahin sukulaista, ja hänen veljensä kuoli vuonna 1997 vastaavassa tilanteessa. Pommitukset eivät ole uutta alueella.

"Ilmaiskun jälkeen päätin lähteä ja olla koskaan palaamatta, mutta millä minä eläisin Arbilissa? Olen talonpoika ja elantoni on täällä", Sabah pohtii.

Pelko seuraa joka paikkaan

Zergelystä kymmenisen kilometriä etelään sijaitsevassa Bokriskanissa toimii Qandilin ainoa terveysklinikka. Sitä pyörittää saksalainen sairaanhoitaja, joka päätti 20 vuotta sitten omistaa elämänsä kurdien auttamiselle.

Kurdit pystyttivät klinikan sen jälkeen, kun Leudan sairaala tuhottiin 2008. Bokriskanin asukkaat pelkäävät, että klinikka voi vetää pommit heidänkin niskaansa.

Maryam Hussein nukkui miehensä Abdul Kadir Abu Bakerin kanssa kotonaan klinikan lähellä Zergelyn pommitusten yönä. Abu Baker lähti heti ensimmäisen iskun jälkeen auttamaan Zergelyyn ja kuoli siellä toisessa hyökkäyksessä.

Hussein ei ole sen jälkeen astunut jalallaan Bokriskaniin tai Zergelyyn. "Muutin vanhempieni luo Nawchelekanin kylään, mutta pelko seuraa täällä joka paikkaan", hän sanoo.

Lesken veli Dalyan Hussein vastaa kieltävästi kysymykseen, olisiko seudulla turvallisempaa, ellei PKK toimisi lähistöllä. "Turkki ei tee eroa siviilien ja sissien välillä. Sitä paitsi PKK:n tukikohdat ovat kaukana kylistämme."

Epätarkat numerot

Turkki sanoo tappaneensa yli 2 000 PKK:n sissiä sen jälkeen, kun vihollisuudet puhkesivat uudelleen heinäkuussa. PKK:n mukaan uhreja on alle sata.

"Olemme olleet vuosikausia näiden hyökkäysten kohteena ja osaamme suojautua hyvin", vakuuttaa PKK:n edustaja Sauas Ahmed.

Kurdistanin isänmaallista rintamaa Irakin parlamentissa edustava Arez Abdula syyttää Turkkia kansainvälisen oikeuden törkeistä loukkauksista.

Hänen mukaansa Turkin pommituksista on tullut "ikiaikaista rutiinia", jonka edessä sekä Kurdistanin että Irakin päättäjät ovat voimattomia.

Lisäksi Turkin haluttomuus toimia Isisiä vastaan on mahdollistanut sen, että ääriliike on saanut haltuunsa Mosulin kaupungin ja muita alueita Irakissa, Abdula moittii.

Kurdistan Iranissa, Irakissa ja Turkissa ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikkakonflikti IrakTurkki Suomen IPS

Lue myös

Näkökulma: Turkki kaaoksessa itsemurhaiskujen jälkeen

Uutisointi Turkin tapahtumista ja kurdeista on ollut Suomessa uskomattoman välinpitämätöntä, kirjoittaa Juha Tuovinen.

Näkökulma: Erdogan haaveilee ottomaanivaltakunnan paluusta

Pahimmassa tapauksessa presidentin vallantavoittelu voi johdattaa Turkin seuraamaan Syyrian jalanjälkiä, kirjoittaa Ali Giray.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset