Tulvat ovat vieneet kodin 300 000 ihmiseltä Jemenissä – Samaan aikaan avustusvarat uhkaavat loppua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tulvat ovat vieneet kodin 300 000 ihmiseltä Jemenissä – Samaan aikaan avustusvarat uhkaavat loppua

Konfliktin aiheuttaman humanitaarisen kriisin lisäksi Jemeniä piinaavat nyt myös tulvat. Tulvista kärsivien joukossa on niitä, jotka ovat jo aiemmin joutuneet pakenemaan konfliktin takia, ja hätäaputarvikkeet ovat loppumassa vain viikkojen sisällä.

Mies puolilähikuvassa YK:n logo taustallaan.

UNHCR:n avustustarvikkeet Jemenissä uhkaavat loppua, varoittaa järjestön edustaja Andrej Mahecic. Kuva: Elma Okic / UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0.

Kuukausia jatkuneet rankkasateet ja tulvat ovat ajaneet joukoittain ihmisiä kodeistaan Jemenissä, jossa ihmiset kärsivät jo valmiiksi konfliktin aiheuttamasta vakavasta humanitaarisesta kriisistä.

Viimeisten kolmen kuukauden aikana noin 300 000 ihmistä on menettänyt kotinsa, satonsa, karjansa ja omaisuutensa. Tulvista kärsivien joukossa on myös niitä, jotka ovat jo aiemmin joutuneet pakenemaan konfliktin takia, kertoi YK:n pakolaisjärjestön edustaja Andrej Mahecic perjantaina.

He etsivät nyt suoja esimerkiksi moskeijoista, kouluista tai romahduspisteessä olevista hylätyistä rakennuksista.

”Monilla oli jo vaikeuksia selviytyä. Työmahdollisuuksia on vähän tai ei lainkaan, ja heillä on varaa tuskin yhteen ateriaan päivässä. Epätoivo kasvaa, kun maailman pahin humanitaarinen kriisi luotaa kohti uusia syvyyksiä”, Mahecic kuvaili.

Jo ennestään köyhässä Jemenin humanitaarinen kriisi on kärjistynyt sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtaman liittouma alkoi pommittaa maan huthikapinallisia maaliskuussa 2015. Ilmaiskuja on kohdistettu myös siviileihin, ja esimerkiksi terveys- ja vesi-infrastruktuuri on kärsinyt pahasti.

Jemenissä on todettu myös 1 911 koronavirustartuntaa, mutta todellinen määrä on todennäköisesti suurempi, sillä sairaalat eivät pysty hoitamaan tai testaamaan läheskään kaikkia sairastuneita. Tulvatilanne voi pahentaa myös koronaepidemiaa.

Tulvatilanne tulee todennäköisesti vielä pahenemaan, sillä sadekausi jatkuu yhä, ja monien patojen kapasiteetti on äärimmillään. UNHCR kertoo, että sen hätäaputarvikkeet ovat loppumassa viikoissa.

Sama koskee myös monia muita avustusjärjestöjä. YK kertoi viime viikolla, että puolet sen kaikista suurista ohjelmista Jemenissä kärsii alirahoituksesta. Rahapula on johtanut muun muassa yli kahdeksan miljoonan ihmisen ruoka-annosten puolittamiseen, lisääntymisterveyspalveluiden lopettamiseen 140 paikassa sekä terveyspalveluiden leikkaamiseen ja vähenemiseen.

Jos rahaa ei saada nopeasti lähiviikkoina, vesi- ja sanitaatiopalveluita joudutaan leikkaamaan ja 189 sairaalalle ja 2 500 terveysklinikalle ei saada enää tarvikkeita, varoitti YK:n humanitaarinen koordinaattori Lise Grande.

”Meillä ei ole vaihtoehtoa. Meillä on moraalinen velvollisuus varoittaa maailmaa siitä, että miljoonat jemeniläiset kärsivät ja voivat kuolla, koska meillä ei ole rahoitusta, jota tarvitsemme jatkaaksemme”, hän sanoi tiedotteessa.

Avunantajat lupasivat kesäkuussa 1,35 miljardia dollaria Jemenin auttamiseen, mutta vaje on yhä yli miljardi dollaria. Noin 24 miljoonaa jemeniläistä, lähes neljä viidesosaa koko väestöstä, tarvitsee jonkinlaista apua. Avustusjärjestöt tavoittavat kuukausittain noin 14 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti