Uutiset

Tuhannet paenneet rikollisjengien välisiä taisteluita Haitissa – ”Mittakaava, jota emme koskaan kuvitelleet”

Kilpailevien jengien välinen väkivalta vaikuttaa Haitissa noin 1,5 miljoonan ihmisen elämään. Kesäkuun alusta alkaen väkivalta on lisääntynyt. Maan sisäistä pakolaisuutta tarkkaileva IDMC-tutkimuskeskus pelkää tilanteen vielä pahenevan.
Ihminen ohittamassa betoniseinää, jossa lukee vote.
Haitissa järjestetään syksyllä vaalit. Kuva vuodelta 2018. (Kuva: Clement Larrive / CC BY-SA 2.0)

Tuhansia ihmisiä on joutunut pakenemaan kodeistaan Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä kesäkuun alun jälkeen. Syynä on nopeasti kärjistynyt erilaisten rikollisjengien välinen väkivalta.

Väkivallassa on kuollut myös siviilejä. Heihin on kohdistettu seksuaalista väkivaltaa ja heidän kotejaan on ryöstelty ja poltettu. Kansainvälisten uutismedioiden mukaan tällä viikolla kuolleiden joukossa oli myös paikallinen toimittaja sekä oppositioaktivisti.

”Rikollisen väkivallan ja pakolaisuuden kärjistyminen Haitissa seuraa trendiä, jota olemme tarkkailleet jo vuosien ajan, mutta se on mittakaavassa, jota emme koskaan kuvitelleet”, sanoi maan sisäistä pakolaisuutta tarkkailevan IDMC-järjestön johtaja Alexandra Bilak tiedotteessa viime viikolla.

YK:n tuoreimman, viime viikolla julkaistun arvion (pdf) mukaan väkivalta vaikuttaa yhteensä 1,5 miljoonaan ihmiseen ja 1,1 miljoonaa tarvitsisi humanitaarista apua. Taisteluiden ja tiesulkujen takia avun toimittaminen on kuitenkin vaikeaa. Yhteensä kodeistaan paenneita on noin 17 000, joista 13 600 kesäkuun alun jälkeen.

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä viikoksi keskuksensa toiminnan Martissantin alueella, kun sitä päin oli ammuskeltu.

Väkivalta vaikeuttaa myös ruuan, lääkkeiden ja polttoaineiden kuljetuksia.

Haitissa arvioidaan toimivan noin 95 rikollisjengiä, jotka taistelevat toisiaan sekä poliisia vastaan. Suurin osa jengeistä toimii pääkaupunki Port-au-Princessä. Väkivalta vaikuttaa noin kolmannekseen kaupungista. Osalla jengeistä liittolaisuudet ovat viime aikoina muuttuneet ja aluekiistat jatkuneet, minkä uskotaan olevan viimeaikaisen väkivallan taustalla. Myös syyskuussa lähestyvät vaalit saattavat lisätä epävakautta.

Jengiväkivaltaa ruokkii Haitin pitkään jatkunut köyhyys, poliittinen epävakaus, korruptio ja huono hallinto. Lähes puolet maan väestöstä kärsii akuutista ruokapulasta. Maassa on viime aikoina kiistelty muun muassa siitä, milloin presidentti Jovenel Moïsen kausi päättyy.

Epävakauden on pelätty pahenevan, kun jengit taistelevat katujen hallinnasta. Siviilien kannalta tilannetta pahentaa myös koronapandemia sekä hurrikaanikausi, joka ajaa tavallisestikin ihmisiä kodeistaan.

”Ihmiset, jotka ovat jo joutuneet pakenemaan väkivaltaa, ovat erityisen haavoittuvia äärimmäisille sääilmiöille, kuten hurrikaaneille. On välttämätöntä, että he saavat välittömästi apua ennen kuin seuraava katastrofi iskee”, Bilak varoitti.

politiikkahallintokonfliktiturvallisuus Haiti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.