Uutiset Kehityspolitiikka

Trump leikkaamassa avusta 28 prosenttia

Uutismedioiden mukaan rahaa vähennetään myös YK:lta sekä ilmastonmuutosohjelmista.
(Kuva: angela n. / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto ehdottaa 28 prosentin leikkausta maan ulkoministeriön ja kehitysapuvirasto USAIDin budjetteihin, kertovat uutislähteet. Valkoinen talo julkisti budjettiehdotuksensa eilen. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan maa olisi vähentämässä rahoitusta YK:lta sekä esimerkiksi ilmastonmuutos- ja kulttuurivaihto-ohjelmista. YK:n rahoitusleikkauksesta ei ole vielä tietoa, mutta rauhanturvakuluista Yhdysvallat ei maksaisi enempää kuin neljänneksen.

Foreign Policy -lehden lähteiden mukaan Yhdysvallat olisi kuitenkin leikkaamassa YK:n rahoitusta jopa puolella, mikä vaikuttaisi rauhanturvaoperaatioiden lisäksi esimerkiksi YK:n lastenrahastoon Unicefiin.

Trump aikoo säästää rahaa myös esimerkiksi lopettamalla maksut YK:n ilmastonmuutosohjelmille vihreän ilmastorahaston kautta. Myös maksuja monenkeskisille kehityspankeille, kuten Maailmanpankille, vähennettäisiin, Reuters kertoo. Uutistoimisto uskoo, että kongressi voi kuitenkin torjua osan leikkauksista.

Alun perin oli spekuloitu, että leikkaukset olisivat jopa 37 prosenttia. Tämänkin hetkisellä leikkauksilla tulee asiantuntijoiden mukaan olemaan kuitenkin vaikutuksia.

"Vaikutukset ovat merkittäviä, jos edes puolet siitä, mitä on spekuloitu, toteutuu. Nämä vaikutukset ovat sekä taloudellisia niille meistä, jotka yhä jatkavat YK:.n rahoitusta, kuten meidän kaikkien on tehtävä, mutta myös geostrategisia", sanoi turvallisuusneuvoston vanhempi diplomaatti Reutersin mukaan.

Yhdysvallat on YK:n suurin yksittäinen rahoittaja. Se maksaa 22 prosenttia YK:n 5,4 miljardin dollarin ydinbudjetista ja noin 29 prosenttia 7,9 miljardin dollarin rauhanturvabudjetista.

Kehityspolitiikka kehitysyhteistyöpolitiikkahallintorahoitus Yhdysvallat

Lue myös

Dollareita seteleinä

Raportti: Julkisen sektorin yhteistyö yksityisen kanssa ei usein palvele köyhimpiä – päin vastoin

Lesothossa sairaalan rakentaminen yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyönä johti valtaviin julkisen sektorin kuluihin. Tuoreen järjestöraportin mukaan näin käy myös monessa muussa tapauksessa.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Kamerunin lippu Kanadan lipun vieressä

Unicef: Konflikti estää yli 600 000 lapsen koulunkäynnin Kamerunissa – ”Monet lapset eivät ole astuneet luokkahuoneeseen kolmeen vuoteen”

Kieliryhmien väliset kiistat ovat johtaneet humanitaariseen kriisiin Kamerunissa, jossa toista miljoonaa ihmistä tarvitsee jonkinlaista apua.
Pinkkiä lakanaa ja lippuja pitelevät naiset marssivat kadulla

ILO hyväksyi historiallisen sopimuksen häirintää ja väkivaltaa vastaan työpaikoilla – Taustalla #MeToo-liike

Uusi sopimus määrittelee väkivallan ja ahdistelun työpaikoilla ihmisoikeusloukkauksiksi. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kiittää #MeToo-liikettä, jonka ansiosta naiset ovat uskaltautuneet puhumaan kokemuksistaan työpaikoilla.
Viikatemiehiksi pukeutuneet mielenosoittajat Stop Arming Saudis -kyltin kanssa

Iso-Britannia jäädytti uudet asevientiluvat Saudi-Arabiaan – Oikeuden mukaan hallituksen olisi pitänyt arvioida mahdolliset kansainvälisen oikeuden rikkomukset

Monet maat ovat viime vuosina lopettaneet asekaupat Jemeniä pommittavan Saudi-Arabian kanssa. Brittiläisen vetoomustuomioistuimen päätös saattaa olla tärkeä ennakkotapaus.

Luetuimmat

Rinteen hallitusohjelma lupaa lisärahaa kehitysyhteistyöhön – Keinot ja summat ovat vielä epäselviä
EU on lopettanut monien keskituloisten maiden kehitysavun – Köyhyystavoitteet uhkaavat vesittyä, varoittaa tutkija
Raportti: Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa – Maan vauraus ei silti aina tarkoita naisten parempaa asemaa
Hallitusohjelman ihmisoikeuskirjaukset saavat järjestöiltä kiitosta – ”Tässä ajassa on todella tärkeää, ettei kumarrella populistisille johtajille vaan korostetaan oikeusvaltion merkitystä”
Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti
Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla
Ennuste: Suurin osa lihatuotteista korvataan vuoteen 2040 mennessä keinolihalla ja vegaanisilla korvikkeilla
Greenpeace: 50 miljoonaa hehtaaria metsää tuhoutuu kulutushyödykkeiden takia seuraavien kymmenen vuoden aikana
Tutkimus: Monet tunnetut vaatebrändit ovat luvanneet maksaa tekijöille elämiseen riittävää palkkaa, mutta lupaus toteutuu vain harvoin
Lapsimorsiamista puhutaan paljon, mutta entä sulhaset? – Uusi tutkimus aiheesta paljastaa, että miljoonia poikiakin on naitettu alaikäisinä