Uutiset Kehityspolitiikka

Trump leikkaamassa avusta 28 prosenttia

Uutismedioiden mukaan rahaa vähennetään myös YK:lta sekä ilmastonmuutosohjelmista.
(Kuva: angela n. / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto ehdottaa 28 prosentin leikkausta maan ulkoministeriön ja kehitysapuvirasto USAIDin budjetteihin, kertovat uutislähteet. Valkoinen talo julkisti budjettiehdotuksensa eilen. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan maa olisi vähentämässä rahoitusta YK:lta sekä esimerkiksi ilmastonmuutos- ja kulttuurivaihto-ohjelmista. YK:n rahoitusleikkauksesta ei ole vielä tietoa, mutta rauhanturvakuluista Yhdysvallat ei maksaisi enempää kuin neljänneksen.

Foreign Policy -lehden lähteiden mukaan Yhdysvallat olisi kuitenkin leikkaamassa YK:n rahoitusta jopa puolella, mikä vaikuttaisi rauhanturvaoperaatioiden lisäksi esimerkiksi YK:n lastenrahastoon Unicefiin.

Trump aikoo säästää rahaa myös esimerkiksi lopettamalla maksut YK:n ilmastonmuutosohjelmille vihreän ilmastorahaston kautta. Myös maksuja monenkeskisille kehityspankeille, kuten Maailmanpankille, vähennettäisiin, Reuters kertoo. Uutistoimisto uskoo, että kongressi voi kuitenkin torjua osan leikkauksista.

Alun perin oli spekuloitu, että leikkaukset olisivat jopa 37 prosenttia. Tämänkin hetkisellä leikkauksilla tulee asiantuntijoiden mukaan olemaan kuitenkin vaikutuksia.

"Vaikutukset ovat merkittäviä, jos edes puolet siitä, mitä on spekuloitu, toteutuu. Nämä vaikutukset ovat sekä taloudellisia niille meistä, jotka yhä jatkavat YK:.n rahoitusta, kuten meidän kaikkien on tehtävä, mutta myös geostrategisia", sanoi turvallisuusneuvoston vanhempi diplomaatti Reutersin mukaan.

Yhdysvallat on YK:n suurin yksittäinen rahoittaja. Se maksaa 22 prosenttia YK:n 5,4 miljardin dollarin ydinbudjetista ja noin 29 prosenttia 7,9 miljardin dollarin rauhanturvabudjetista.

Kehityspolitiikka kehitysyhteistyöpolitiikkahallintorahoitus Yhdysvallat

Lue myös

Dollareita seteleinä

Raportti: Julkisen sektorin yhteistyö yksityisen kanssa ei usein palvele köyhimpiä – päin vastoin

Lesothossa sairaalan rakentaminen yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyönä johti valtaviin julkisen sektorin kuluihin. Tuoreen järjestöraportin mukaan näin käy myös monessa muussa tapauksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat