Trump leikkaamassa avusta 28 prosenttia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Trump leikkaamassa avusta 28 prosenttia

Uutismedioiden mukaan rahaa vähennetään myös YK:lta sekä ilmastonmuutosohjelmista.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto ehdottaa 28 prosentin leikkausta maan ulkoministeriön ja kehitysapuvirasto USAIDin budjetteihin, kertovat uutislähteet. Valkoinen talo julkisti budjettiehdotuksensa eilen. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan maa olisi vähentämässä rahoitusta YK:lta sekä esimerkiksi ilmastonmuutos- ja kulttuurivaihto-ohjelmista. YK:n rahoitusleikkauksesta ei ole vielä tietoa, mutta rauhanturvakuluista Yhdysvallat ei maksaisi enempää kuin neljänneksen.

Foreign Policy -lehden lähteiden mukaan Yhdysvallat olisi kuitenkin leikkaamassa YK:n rahoitusta jopa puolella, mikä vaikuttaisi rauhanturvaoperaatioiden lisäksi esimerkiksi YK:n lastenrahastoon Unicefiin.

Trump aikoo säästää rahaa myös esimerkiksi lopettamalla maksut YK:n ilmastonmuutosohjelmille vihreän ilmastorahaston kautta. Myös maksuja monenkeskisille kehityspankeille, kuten Maailmanpankille, vähennettäisiin, Reuters kertoo. Uutistoimisto uskoo, että kongressi voi kuitenkin torjua osan leikkauksista.

Alun perin oli spekuloitu, että leikkaukset olisivat jopa 37 prosenttia. Tämänkin hetkisellä leikkauksilla tulee asiantuntijoiden mukaan olemaan kuitenkin vaikutuksia.

"Vaikutukset ovat merkittäviä, jos edes puolet siitä, mitä on spekuloitu, toteutuu. Nämä vaikutukset ovat sekä taloudellisia niille meistä, jotka yhä jatkavat YK:.n rahoitusta, kuten meidän kaikkien on tehtävä, mutta myös geostrategisia", sanoi turvallisuusneuvoston vanhempi diplomaatti Reutersin mukaan.

Yhdysvallat on YK:n suurin yksittäinen rahoittaja. Se maksaa 22 prosenttia YK:n 5,4 miljardin dollarin ydinbudjetista ja noin 29 prosenttia 7,9 miljardin dollarin rauhanturvabudjetista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia