Uutiset Suomen translaki

Translakiuudistus näyttää jäävän pöydälle

Pääministeri Aleksander Stubb sanoi tiistaina toivovansa seuraavan hallituksen edistävän translakia. Hallitus on kuitenkin vaitonainen siitä, yrittääkö se vielä päästä laista yksimielisyyteen ennen vaaleja.
(Kuva: Madeleine Burleson / cc 2.0)

Pitkään suunniteltu translakiuudistus näyttää jäävän toteutumatta tällä hallituskaudella. Hallitus ei ole antanut aiheesta virallista päätöstä, mutta pääministeri Alexander Stubb (kok) totesi eilen tiistaina Espoossa järjestetyssä järjestöjohtajien seminaarissa, ettei laki ole edennyt ja että hän toivoo seuraavan hallituksen edistävän sitä.

Stubb ilmoitti jo aiemmin joulukuussa, ettei hallitus anna translaista esitystä, mikäli se ei pääse siitä yksimielisyyteen. Neuvotteluja oli lakiuudistusta johtaneen peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd) mukaan tarkoitus kuitenkin jatkaa tämän vuoden puolella.

Maailma.netin tavoittama Stubbin avustaja ei kommentoi sitä, vieläkö neuvotteluja jatketaan. Kommentoitavaa ei ole myöskään Huovisella. Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) avustajan mukaan tietoa siitä, aiotaanko asiasta vielä neuvotella, ei ole.

Lakiuudistuksen suunnittelussa mukana ollut Setan pääsihteeri Aija Salo on pettynyt uudistuksen kompasteluun.

"Toivon, että hallituksessa tehdään vielä töitä uudistuksen eteen, mutta pahalta näyttää. Se tarkoittaa, että Suomi jatkaa yhä ihmisoikeusloukkauksia, jotka koskettavat ihmisen kaikkein intiimeimpiä asioita", hän toteaa.

"Hallituksella tuhannen taalan paikka"

Translakiuudistusta on suunniteltu sosiaali- ja terveysministeriössä yli kaksi vuotta. Taustalla on muun muassa Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun Suomelle antama kritiikki lain ihmisoikeusongelmista ja huoli trans- ja intersukupuolisten oikeuksien toteutumisesta Suomessa.

Tällä hetkellä sukupuolelleen juridista vahvistusta hakevan henkilön on lain mukaan oltava naimaton sekä lisääntymiskyvytön. Kummastakin vaatimuksesta oli tarkoitus luopua uudessa laissa. Kristillisdemokraatit on kuitenkin ilmoittanut vastustavansa uudistusta, sillä asiasta ei linjata hallitusohjelmassa.

Salon mukaan suurin osa valmistelussa mukana olleista asiantuntijoista on ollut valmis muuttamaan lakia. Myös hallitus itse on aiemmin linjannut transsukupuolisten oikeuksista, hän muistuttaa.

"Hallitushan antoi juuri eduskunnalle ihmisoikeusselonteon, jossa linjataan, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien edistäminen on yksi keskeisimpiä ja vähiten huomiota saaneita kotimaisen ihmisoikeuspolitiikan kysymyksiä. Hallituksella olisi nyt tuhannen taalan paikka noudattaa omaa yksimielisesti annettua selontekoaan", hän toteaa.

Salon mukaan vaikka lakiesitys saataisiinkin vielä aikaan, se kuitenkin vaatisi rukkausta, sillä uusikaan laki ei takaisi riittävän hyvin ihmisoikeuksia. Seta ja muut järjestöt vaativat, ettei sukupuolen juridinen vahvistaminen enää edellyttäisi myöskään lääketieteellisiä tutkimuksia ja 18 vuoden ikää, vaan se perustuisi omaan ilmoitukseen. Samantyyppisiä uudistuksia ovat viime vuosina tehneet tai tekemässä muun muassa Tanska, Ruotsi ja Norja.

Suomen translaki seksuaalisuusvähemmistöpolitiikkalaki Suomi Seta ry

Lue myös

Translippu

Lähes 18 000 suomalaista vaatii translain uudistamista

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International luovuttaa tänään puolueille vetoomuksen, jossa vaaditaan tulevalta hallitukselta translain muuttamista ihmisoikeuksia kunnioittavaksi.
Transsukupuolisten oikeuksien lippu

Kansainvälinen paine Suomea kohtaan kasvaa: translaki uudistettava

Suomi pelaa poliittista peliä transihmisten oikeuksilla. Kansainvälisen paineen kasvaessa hallituksen tekosyyt alkavat loppua, kirjoittaa Amnestyn ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.

Translain uudistaminen taas tapetilla

Uusi avioliittolaki tuo muutoksia myös translakiin. Järjestöt vaativat lain perusteellista uudistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhkat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.

Tuoreimmat

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”