Uutiset Suomen translaki

Translakiuudistus näyttää jäävän pöydälle

Pääministeri Aleksander Stubb sanoi tiistaina toivovansa seuraavan hallituksen edistävän translakia. Hallitus on kuitenkin vaitonainen siitä, yrittääkö se vielä päästä laista yksimielisyyteen ennen vaaleja.
(Kuva: Madeleine Burleson / cc 2.0)

Pitkään suunniteltu translakiuudistus näyttää jäävän toteutumatta tällä hallituskaudella. Hallitus ei ole antanut aiheesta virallista päätöstä, mutta pääministeri Alexander Stubb (kok) totesi eilen tiistaina Espoossa järjestetyssä järjestöjohtajien seminaarissa, ettei laki ole edennyt ja että hän toivoo seuraavan hallituksen edistävän sitä.

Stubb ilmoitti jo aiemmin joulukuussa, ettei hallitus anna translaista esitystä, mikäli se ei pääse siitä yksimielisyyteen. Neuvotteluja oli lakiuudistusta johtaneen peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd) mukaan tarkoitus kuitenkin jatkaa tämän vuoden puolella.

Maailma.netin tavoittama Stubbin avustaja ei kommentoi sitä, vieläkö neuvotteluja jatketaan. Kommentoitavaa ei ole myöskään Huovisella. Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) avustajan mukaan tietoa siitä, aiotaanko asiasta vielä neuvotella, ei ole.

Lakiuudistuksen suunnittelussa mukana ollut Setan pääsihteeri Aija Salo on pettynyt uudistuksen kompasteluun.

"Toivon, että hallituksessa tehdään vielä töitä uudistuksen eteen, mutta pahalta näyttää. Se tarkoittaa, että Suomi jatkaa yhä ihmisoikeusloukkauksia, jotka koskettavat ihmisen kaikkein intiimeimpiä asioita", hän toteaa.

"Hallituksella tuhannen taalan paikka"

Translakiuudistusta on suunniteltu sosiaali- ja terveysministeriössä yli kaksi vuotta. Taustalla on muun muassa Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun Suomelle antama kritiikki lain ihmisoikeusongelmista ja huoli trans- ja intersukupuolisten oikeuksien toteutumisesta Suomessa.

Tällä hetkellä sukupuolelleen juridista vahvistusta hakevan henkilön on lain mukaan oltava naimaton sekä lisääntymiskyvytön. Kummastakin vaatimuksesta oli tarkoitus luopua uudessa laissa. Kristillisdemokraatit on kuitenkin ilmoittanut vastustavansa uudistusta, sillä asiasta ei linjata hallitusohjelmassa.

Salon mukaan suurin osa valmistelussa mukana olleista asiantuntijoista on ollut valmis muuttamaan lakia. Myös hallitus itse on aiemmin linjannut transsukupuolisten oikeuksista, hän muistuttaa.

"Hallitushan antoi juuri eduskunnalle ihmisoikeusselonteon, jossa linjataan, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien edistäminen on yksi keskeisimpiä ja vähiten huomiota saaneita kotimaisen ihmisoikeuspolitiikan kysymyksiä. Hallituksella olisi nyt tuhannen taalan paikka noudattaa omaa yksimielisesti annettua selontekoaan", hän toteaa.

Salon mukaan vaikka lakiesitys saataisiinkin vielä aikaan, se kuitenkin vaatisi rukkausta, sillä uusikaan laki ei takaisi riittävän hyvin ihmisoikeuksia. Seta ja muut järjestöt vaativat, ettei sukupuolen juridinen vahvistaminen enää edellyttäisi myöskään lääketieteellisiä tutkimuksia ja 18 vuoden ikää, vaan se perustuisi omaan ilmoitukseen. Samantyyppisiä uudistuksia ovat viime vuosina tehneet tai tekemässä muun muassa Tanska, Ruotsi ja Norja.

Suomen translaki seksuaalisuusvähemmistöpolitiikkalaki Suomi Seta ry

Lue myös

Translippu

Lähes 18 000 suomalaista vaatii translain uudistamista

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International luovuttaa tänään puolueille vetoomuksen, jossa vaaditaan tulevalta hallitukselta translain muuttamista ihmisoikeuksia kunnioittavaksi.
Transsukupuolisten oikeuksien lippu

Kansainvälinen paine Suomea kohtaan kasvaa: translaki uudistettava

Suomi pelaa poliittista peliä transihmisten oikeuksilla. Kansainvälisen paineen kasvaessa hallituksen tekosyyt alkavat loppua, kirjoittaa Amnestyn ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.

Translain uudistaminen taas tapetilla

Uusi avioliittolaki tuo muutoksia myös translakiin. Järjestöt vaativat lain perusteellista uudistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.