Tony Blairin kehitysyhteistyöpalkinto herättää kritiikkiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tony Blairin kehitysyhteistyöpalkinto herättää kritiikkiä

Yhdysvaltain Pelastakaa Lapset palkitsi Britannian ex-pääministerin köyhyyden vastaisesta työstä. Järjestön henkilökunta paheksuu palkintoa.

Kansainvälinen lasten avustusjärjestö Save the Children eli Pelastakaa Lapset on joutunut rajun kritiikin kohteeksi sen Yhdysvaltain osaston myönnettyä Ison-Britannian entiselle pääministerille Tony Blairille palkinnon tämän työstä kehitysmaiden hyväksi.

Palkinnon perumista vaativa verkkovetoomus on kerännyt yli 122 000 allekirjoitusta, osa järjestön lahjoittajista on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa lopettavansa lahjoitukset ja yli 500 sen omaa työntekijää on allekirjoittanut palkintoa kritisoivan kirjeen.

Kohu sai alkunsa marraskuussa, kun Yhdysvaltain Pelastakaa Lapset -järjestö myönsi Blairille Global legacy – globaali perintö -nimeä kantavan palkinnon New Yorkissa pidetyssä gaalassa.

Palkinto myönnettiin Blairin köyhyyden poistamiseksi tekemästä työstä. Tämä johti pääministeriaikanaan kahta G8-maiden kokousta, joissa luvattiin helpottaa kehitysmaiden velkataakkaa. Gleneaglesissa vuonna 2005 pidetyssä kokouksessa maailman johtajat myös lupasivat tehdä köyhyydestä historiaa.

Moni muu muistaa Blairin kuitenkin tämän osallisuudesta Irakin sotaan.

"Palkinto ei ole vain moraalisesti arveluttava, vaan se myös vaarantaa järjestön maineen globaalisti. --- Pidämme palkintoa sopimattomana ja petturuutena Pelastakaa Lasten perusperiaatteita ja arvoja kohtaan. Henkilökuntaa ei konsultoitu palkinnosta, ja olimme päätöksestä yllättyneitä", henkilökunnan sisäisessä kirjeessä sanottiin brittilehti Guardianin mukaan.

Soppaa hämmentää entisestään se, että Ison-Britannian Pelastakaa Lasten johtaja Justin Forsyth on Blairin entinen työntekijä. Yhdysvaltain Pelastakaa Lapset on muistuttanut, ettei Forsyth tai Ison-Britannian järjestö kuitenkaan myöntänyt palkintoa.

Suomen Pelastakaa Lapset: "Ristiriitainen henkilö"

Blairin palkitseminen tuli yllätyksenä myös Suomen Pelastakaa Lapset ry:lle. Pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta kertoo, että jokainen Save the Children Internationalin jäsenjärjestö on itsenäinen, eivätkä ne konsultoi toisiaan palkinnoista. Hänen mukaansa tällä kertaa siihen olisi kuitenkin ehkä ollut syytä.

"Blair on ristiriitoja herättävä henkilö siinä mielessä, että hän on toisaalta tehnyt paljon EU:n ja Britannian kehitysyhteistyöasioiden hyväksi, mutta toisaalta hän kyllä on ollut aika vahvassa roolissa Irakin sodassa. Tavallaan ymmärrän palkitsemisperusteet, mutta en tiedä, oliko se siitä huolimatta ihan viisasta", hän toteaa.

Markkula-Kivisillan tietoon ei ole tullut, että suomalaishenkilökunta olisi ottanut osaa kirjeeseen.

Kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön johto on myöntänyt, että riskiarvioinnin olisi pitänyt olla parempaa. Markkula-Kivisillan mukaan mahdollista onkin, että tapaus tulee muuttamaan järjestön toimintaperiaatteita. Tällä hetkellä jäsenjärjestöt ovat niin itsenäisiä, ettei palkinnon myöntämistä olisi voitu estää, hän kertoo.

Hän ei kuitenkaan peruisi palkintoa.

"Varmasti kritiikki on kuulunut Blairin korvaankin. Peruminen ei korjaisi sitä, että hänet on kertaalleen päätetty palkita ja siitä on noussut kritiikkiä", hän toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia