Teloitukset lisääntyneet Saudi-Arabiassa – tulilinjalla shiiat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Teloitukset lisääntyneet Saudi-Arabiassa – tulilinjalla shiiat

Saudi-Arabiassa on teloitettu tänä vuonna ainakin 85 ihmistä. Nyt teloitus uhkaa Abdulkareem al-Hawajia, jota on syytetty mielenosoituksiin osallistumisesta 16-vuotiaana.

Autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin katuja. Kuva: dr. zaro / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Teloitukset Saudi-Arabiassa ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun maa sai kesäkuussa uuden kruununprinssin. Tulilinjalla näyttävät olevan shiiamuslimit, jotka ovat maassa vähemmistönä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on huolissaan 21-vuotiaasta Abdukareem al-Hawajista, jonka perheelle on kerrottu, ettei tämä voi enää valittaa vuonna 2016 langetetusta kuolemanrangaistuksestaan. Teloitus voidaan suorittaa heti, kun kuningas Salman on hyväksynyt tuomion, järjestö kertoi tällä viikolla.

Al-Hawaj oli väitettyjen rikostensa tekohetkellä 16-vuotias. Tapaus liittyy shiiamuslimien pääosin asuttamassa itäisessä maakunnassa tapahtuneisiin hallituksen vastaisiin protesteihin vuosina 2011–2012.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan myös useat muut shiiat ovat saaneet osallistumisesta kuolemanrangaistuksen ja Saudi-Arabian lehdistö on kuvannut heitä terroristeina, jotka ovat syyllistyneet aseellisiin hyökkäyksiin.

Al-Hawaj on kertonut, että häntä kidutettiin, jotta hän tunnustaisi rikkomukset. Hän ei myöskään saanut asianajajaa kuulusteluihin.

”Saudi-Arabian julma hyökkäys toisinajattelijoita vastaan ei näytä tuntevan mitään rajoja. Sen viimeisin uhri oli rikoksen aikaan lapsi. Hän kohtaa nyt kuoleman sortohallinnon käsissä, joka käyttää kuolemanrangaistusta tapana murskata vastarinta”, sanoo Lynn Maalouf, Amnestyn Lähi-idän tutkimusjohtaja tiedotteessa.

Amnestyn mukaan kuolemantuomioiden määrä Saudi-Arabiassa on kasvanut vuodesta 2013. Tuomioita ovat saaneet muun muassa poliittiset toisinajattelijat sekä shiiamuslimit. Tällä hetkellä ainakin 33 shiiaa odottaa kuolemantuomiota rikoksista, jotka liittyvät kansalliseen turvallisuuteen. Amnestyn mukaan maassa on teloitettu tänä vuonna ainakin 85 ihmistä.

HRW:n mukaan tuomiot ovat lisääntyneet erityisesti sen jälkeen, kun maa sai kesäkuussa uuden kruununprinssin. Se laskee, että sen jälkeen on teloitettu 35 ihmistä, kun alkuvuonna luku oli 39. HRW:n mukaan hallitsijan vaihdon yhteydessä tehtiin myös viranomaisiin liittyviä muutoksia. Esimerkiksi monet turvallisuustoimijat raportoivat nyt suoraan kuninkaalle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia