Tartuntataudit leviävät kuivuuden koettelemassa Etiopiassa – Kolera ja tuhkarokko sairastuttavat etenkin lapsia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tartuntataudit leviävät kuivuuden koettelemassa Etiopiassa – Kolera ja tuhkarokko sairastuttavat etenkin lapsia

Viisi peräkkäistä epäonnistunutta sadekautta on johtanut siihen, että 12 miljoonaa etiopialaista kärsii nälästä. Nyt maassa leviävät kolera ja tuhkarokko, jotka tarttuvat herkästi nälän heikentämin ihmisiin.

Nainen ja kaksi aasia hiekkaisessa maisemassa kaukaa kuvattuna.

Etiopia on kärsinyt pitkään kuivuudesta. YK:n lastenjärjestö Unicef on korjannut vesijärjestelmiä, jotta paimentolaisten eläimet pysyisivät hengissä. Kuva lokakuulta 2022. Kuva: Demissew Bizuwerk / Unicef Ethiopia 2022 / CC BY-NC-ND 2.0.

Etiopiassa on todettu yli tuhat koleratapausta viime syksystä alkaen. Tautiaalto on osunut etenkin Oromian ja Somalin alueille. Viimeisen kuukauden aikana tapausmäärät ovat kasvaneet 30 prosenttia, kertoo maassa avustustyötä tekevä Pelastakaa Lapset -järjestö.

Syynä on paitsi heikko hygienia, myös vakava kuivuus, joka on kurittanut koko Afrikan sarvea useamman vuoden ajan. Etiopiassa viides peräkkäinen sadekausi on epäonnistunut. 

Kuivuuden seurauksena hanat ovat kuivuneet ja ihmiset joutuvat käyttämään juomavetenään saastunutta jokivettä. Se levittää myös koleraa, joka leviää saastuneen veden välityksellä. Hoitamattomana se voi johtaa kuolemaan tunneissa.

Tauti tarttuu erityisen herkästi lapsiin, sillä nälkä heikentää kehon vastustuskykyä ja altistaa heidät taudeille.

”Yli kaksi kolmasosaa kolerapotilaista on lapsia. Olemme huolissamme siitä, että useimmat koleraan kuolleista ovat alle 14-vuotiaita ja 25 prosenttia heistä alle 5-vuotiaita. Tarvitsemme lisää rahoitusta voidaksemme toimittaa ruokaa, vettä ja terveyspalveluita yhteisöille”, sanoo Pelastakaa Lasten maajohtaja Xavier Joubert tiedotteessa.

Etiopiassa on aloitettu kolerarokotekampanja tautitapausten seurauksena, kertoo YK

Koleran lisäksi maassa on havaittu tuhkarokkotapauksia: pelkästään tammikuun viimeisellä viikolla niitä oli 357.

Yhteensä Etiopiassa on noin 12 miljoonaa vakavasta ruokapulasta kärsivää ihmistä. Miljoonia eläimiä on kuollut, mikä on vienyt lapsilta tärkeän ravinnonlähteen, maidon. Noin 3,9 miljoonan lapsen arvioidaan kärsivän vakavasta aliravitsemuksesta. 

Vakavan ruokapulan on ennustettu jatkuvan ainakin tämän vuoden puoliväliin asti.

Etiopian humanitaarista tilannetta vaikeuttaa pakolaisuus, jonka laukaisi Tigrayssa käyty, marraskuussa tulitaukoon päättynyt sota. Alueelle on ollut vaikeaa saada humanitaarista apua, mutta YK kertoi tällä viikolla, että tilanne on parantunut tulitauon seurauksena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia