Tappajarobottien kielto askeleen lähempänä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tappajarobottien kielto askeleen lähempänä

Maailman maat sopivat jatkavansa keskusteluja ensi keväänä, mutta robottiteknologia etenee nopeammin kuin neuvottelut.

Tavanomaisen aseiden YK-sopimuksessa mukana olevat maat ovat sopineet, että neuvotteluja niin sanotuista tappajaroboteista jatketaan ensi keväänä.

Asiasta päätettiin viime viikolla Genevessä, jossa oli käynnissä tavanomaisten aseiden YK-sopimusta käsittelevä kokous. Mahdollinen päätös kieltää tappajarobotit kuuluu sen sopimusalaan. Sopimus solmittiin vuonna 1980, ja siinä on mukana 118 maata.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka voivat tunnistaa ja tuhota kohteita itsenäisesti ilman ihmisen mukanaoloa. Pelkona on, että niiden avulla voidaan syyllistyä laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin. Esimerkiksi Yhdysvallat on jo kehittänyt järjestelmiään automatisoinnin suuntaan.

Monet maailman maat varoittivatkin neuvotteluissa viime viikolla robottiteknologian kehittymisestä ja siihen liittyvistä vaaroista. Esimerkiksi Espanjan delegaatio väläytteli uuden asevarustelukilvan syntyä, kertoo Guardian-lehti.

Päätös jatkaa neuvotteluja on askel lähemmäs kohti tappajarobottien rajoittamista tai kieltoa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch varoittaa kuitenkin, että asiassa edistytään liian hitaasti. Teknologia kehittyy nopeammin kuin kansainväliset toimenpiteet, se sanoo kannanotossaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia