Uutiset Tappajarobotit

Tappajarobottien kielto askeleen lähempänä

Maailman maat sopivat jatkavansa keskusteluja ensi keväänä, mutta robottiteknologia etenee nopeammin kuin neuvottelut.
(Kuva: Johnson Cameraface / Flickr.com / cc 2.0)

Tavanomaisen aseiden YK-sopimuksessa mukana olevat maat ovat sopineet, että neuvotteluja niin sanotuista tappajaroboteista jatketaan ensi keväänä.

Asiasta päätettiin viime viikolla Genevessä, jossa oli käynnissä tavanomaisten aseiden YK-sopimusta käsittelevä kokous. Mahdollinen päätös kieltää tappajarobotit kuuluu sen sopimusalaan. Sopimus solmittiin vuonna 1980, ja siinä on mukana 118 maata.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka voivat tunnistaa ja tuhota kohteita itsenäisesti ilman ihmisen mukanaoloa. Pelkona on, että niiden avulla voidaan syyllistyä laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin. Esimerkiksi Yhdysvallat on jo kehittänyt järjestelmiään automatisoinnin suuntaan.

Monet maailman maat varoittivatkin neuvotteluissa viime viikolla robottiteknologian kehittymisestä ja siihen liittyvistä vaaroista. Esimerkiksi Espanjan delegaatio väläytteli uuden asevarustelukilvan syntyä, kertoo Guardian-lehti.

Päätös jatkaa neuvotteluja on askel lähemmäs kohti tappajarobottien rajoittamista tai kieltoa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch varoittaa kuitenkin, että asiassa edistytään liian hitaasti. Teknologia kehittyy nopeammin kuin kansainväliset toimenpiteet, se sanoo kannanotossaan.

Tappajarobotit aseet & armeijaYK Human Rights Watch

Lue myös

Mielenosoittajia valkoisissa puvuissa Genevessä

Neuvottelut tappajaroboteista jatkuvat Genevessä – ”tappajarobotit eivät ole enää scifiä”

Genevessä järjestetään tällä viikolla kokous, jonka toivotaan johtavan neuvotteluihin autonomiset asejärjestelmät kieltävästä sopimuksesta.
Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Kokoussali osanottajineen

Tappajarobottiteknologia edistyy nopeammin kuin niiden kieltoa vaativa sopimus – ”meiltä alkaa loppua aika”

Kansalaisjärjestöt haluaisivat kieltää autonomiset asejärjestelmät kansainvälisellä sopimuksella ennen kuin sotia ryhdytään käymään tappajaroboteilla. YK-tasolla käytävät neuvottelut etenevät kuitenkin hitaasti. Muun muassa Suomi ei vielä kannata täyskieltosopimusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ihmisiä torilla Ugandan Kampalassa

Uusi tapa luoda työpaikkoja kehitysmaihin: Ulkoministeriö lainaa 16 miljoonaa euroa Kirkon Ulkomaanavun sijoitusyhtiölle

Kirkon Ulkomaanapu ryhtyy rahoittamaan pienyrityksiä hauraissa kehitysmaissa perustamansa yhtiön kautta. Yksityisen sektorin kautta tehtävä kehitysyhteistyö on myös tulevaisuuden trendi, uskoo järjestön toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.
Tietokoneen näppäimistö

Vuoden kotoutumisteko -tunnustus maahanmuuttajia ja työnantajia yhdistävälle sovellukselle

Suomen Pakolaisapu halusi tänä vuonna antaa tunnustusta etenkin teknologisille innovaatioille, jotka edistävät kotoutumista.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.