"Talouskasvu ja päästötavoitteet yhdistettävissä" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Talouskasvu ja päästötavoitteet yhdistettävissä"

Kansainvälinen asiantuntijaryhmä suosittelee kymmentä toimenpidettä, jotka sekä kasvattaisivat taloutta että johtaisivat tarvittaviin päästövähennyksiin.

Jopa 96 prosenttia vuoteen 2030 mennessä tarvittavista päästövähennyksistä on saavutettavissa yhtä aikaa talouskasvun kanssa, sanoo kansainvälisistä asiantuntijoista ja johtajista koostuva komitea tuoreessa raportissaan. Raportissa annetaan kymmenen suositusta, jotka sen mukaan johtaisivat uuteen matalahiiliseen talouskasvuun.

"Voimme saavuttaa globaalin vaurauden ja varmistaa turvallisen ilmaston yhtä aikaa. -- Mutta hallitusten, kaupunkien, yritysten ja sijoittajien on tehtävä paljon enemmän yhteistyötä ja hyödynnettävä viimeaikaista kehitystä mahdollisuuksiin tarttumiseksi", sanoo Global Commission on the Economy and Climate -komitean johtaja, Meksikon entinen presidentti Felipe Calderón.

Raportin mukaan esimerkiksi nopeasti laskeva puhtaan energian hinta, öljyn hintojen jatkuva heilahtelu ja hiilen hinnoittelun yleistyminen ovat mahdollisuus matalahiilisen kehityksen kannalta. Jo nyt matalahiilisten palveluiden ja tuotteiden markkinoiden arvo on raportin mukaan noin viisi biljoonaa euroa, ja se kasvaa kolmen prosentin vuosivauhtia.

"Yhä useammat maat sitoutuvat ilmastotoimien sisällyttämiseen kansallisiin taloussuunnitelmiin. -- Vahvasta talouskasvusta, joka on myös matalahiilistä, on tulossa uusi normaali", sanoo komitean pääekonomisti Nicholas Stern.

Suositusten mukaan esimerkiksi kaupunkien investoinnit julkiseen liikenteeseen, rakennusten energiatehokkuuteen ja parempaan jätehuoltoon voisi säästää noin 17 biljoonaa dollaria eli noin 15,6 biljoonaa euroa vuoteen 2050 mennessä.

Raportissa suositellaan myös metsien häviämisen pysäyttämistä erilaisten kumppanuuksien avulla, puhtaaseen energiaan investoimista, energiatehokkuussääntöjen vahvistamista sekä lento- ja laivaliikenteen päästöjen vähentämistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia