Taleban miinoittaa taas Afganistania | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taleban miinoittaa taas Afganistania

Vähintään 860 siviiliä on kuollut tänä vuonna Afganistanissa miinojen ja teiden varsille asetettujen muiden räjähteiden uhreina, maan sisäministeri Zmaray Bashari sanoo.

Hänen mukaansa "Afganistanin viholliset" eli islamistisen Taleban-järjestön taistelijat ovat alkaneet miinoittaa maata uudelleen, koska joukon voima ei riitä suoraan taistelukontaktiin maan armeijan kanssa.

Afganistanin kansainvälisten kriisinhallintajoukkojen (Isaf) edustaja majuri Charles Anthony kertoi samassa lehdistötilaisuudessa syyskuun alkupäivinä, että miinat olivat surmanneet 78 siviiliä muutaman viime viikon aikana.

Hän kuitenkin vakuutti, etteivät miinat estä kansainvälisiä joukkoja täyttämästä tehtäväänsä Talebanin tukikohdaksi muodostuneessa Etelä-Afganistanissa.

Miinaräjähdykset ovat keskittyneet pääasiassa Helmandin maakuntaan, joka on maan levottominta aluetta. Greshkissä asuva Akhtar Muhammad kertoo, että uusia miinoja on laskettu useisiin kyliin, joissa talebanit ovat ottaneet yhteen Isafin kanssa, ja osa alueesta on yhä kapinallisten hallussa.

Afganistan liittyi kansainväliseen henkilömiinat kieltävään sopimukseen vuonna 2002, mutta presidentti Hamid Karzain hallitus ei ole kyennyt saattamaan sitä voimaan koko maassa.

Helmandissa Sanginin alueella asuva Noor Khan, 27, kertoo, että kylän asukkaat joutuivat hiljan pakenemaan kovien taistelujen tieltä.

"Serkkujeni oli pakko siirtyä yhteenoton jaloista Greshkiin. Pakomatkalla yksi serkuistani sekä muuan nainen ja lapsi saivat surmansa miinaräjähdyksessä", hän sanoo.

Miehen mukaan pakoon pyrkineiden auton jäännökset ovat yhä tienposkessa, ja kyläläiset pysyttelevät koloissaan kostoiskujen pelossa.

"Kahdesta sukulaisestani tuli eilen marttyyreita, mutta en voinut osallistua heidän hautajaisiinsa, koska kaikki tiet on miinoitettu", Haji Abdul Rahman saman seudun Haiderabadin kylästä valittaa.

Helmadin poliisipäällikkö Hussain Andiwal syyttää Talebania, että se on miinoittanut tiet ja kylien ympäristöt piittaamatta tavallisten ihmisten turvallisuudesta.

Talebanin tiedottajaksi esittäytyvä Qari Yousaf Ahmadi kieltäytyy kommentoimasta järjestön turvautumista miinoihin.

Isaf-joukkoja Helmandissa komentava brittiläinen Richard Dostalie kertoo sotilaidensa valistavan lapsia miinojen vaaroista. Hänen mukaansa kolme miinaräjähdyksessä haavoittunutta lasta menehtyi hiljan.

Myös Afganistanin armeijan ja Isafin sotilaita on viime aikoina kuollut miinojen uhrina.

Isafin Anthonyn mukaan 600 afganistanilaista poliisia saa parhaillaan koulututusta miinanpaljastuksessa, josta tulee heidän päätyönsä.

Afganistanin hallitus ja kansainvälinen yhteisö ovat kuitenkin erittäin huolestuneita siitä, että uusia miinoja asetellaan samaan aikaan, kun ne yrittävät päästä eroon vanhoista.

Afganistan kuuluu maailman tiheimmin miinoitettuihin maihin. Lukuisa joukko afganistanilaisia järjestöjä on yrittänyt jo liki kuuden vuoden ajan raivata miinoja, joita on kylvetty vuosina 1978-2001 jatkuneen sodan eri vaiheissa. Raivausta rahoittavat länsimaat.

Miinat ovat tappaneet ja haavoittaneet kymmeniätuhansia ihmisiä eri puolilla Afganistania. Kainalosauvoilla kulkevat miehet ja pojat ovat tuttu näky jopa pääkaupungissa Kabulissa, joka oli raskaasti miinoitettu 1990-luvun sisäisten kahinoiden aikaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia