Syyrian polioepidemian pelätään leviävän koko Lähi-Itään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian polioepidemian pelätään leviävän koko Lähi-Itään

Pelastakaa Lapset vaatii tulitaukoa laajamittaisen rokotuskampanjan toteuttamiseksi.

Syyriassa puhjennut polioepidemia on uhka miljoonille lapsille Lähi-idässä, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Pelastakaa Lapset vetoaa konfliktin osapuoliin, jotta ne julistaisivat tulitauon laajamittaisen rokotuskampanjan toteuttamiseksi.

WHO vahvisti tällä viikolla Koillis-Syyriasta löytyneen kymmenen varmistettua poliotapausta. Tähän mennessä Syyriassa ei ollut havaittu poliota neljääntoista vuoteen. Viruksen epäillään saapuneen Syyriaan Pakistanista.

"Virus on tullut maateitse, mikä tarkoittaa, että sitä ei ole vain kyseisessä Syyrian nurkassa, vaan laajemmalla alueella", WHO:n Bruce Aylward sanoo Reutersin haastattelussa.

Saastuneen ruoan ja veden välityksellä siirtyvän polioviruksen pelätään leviävän helposti Syyriassa, jossa poliolle rokotettujen lasten osuus on pudonnut sisällissodan myötä 91 prosentista 68 prosenttiin. Järjestöjen mukaan tauti on paitsi uhka arviolta puolelle miljoonalle rokottamattomalle alle 5-vuotiaalle syyrialaiselle, se voi myös levitä pakolaisten mukana Irakiin, Jordaniin, Libanoniin ja Turkkiin, joihin 4 000 syyrialaisen arvellaan pakenevan päivittäin.

Poliorokotuksia Syyriassa toteuttanut Pelastakaa Lapset julisti vetoomuksensa tulitauon aikaansaamiseksi WHO:n varmistettua tartuntatapaukset.

"Polio ei katso, missä konflikti tai rajat kulkevat, joten tarvitaan tulitauko kaikkien lasten tavoittamiseksi huolimatta siitä, missä he elävät. Jos kemiallisten aseiden tarkastajille muistikirjoineen taataan pääsy ympäri Syyriaa, toki sellainen voidaan taata myös avustustyöntekijöille rokotteineen", järjestön johtaja Carolyn Miles toteaa.

Järjestön mukaan samankaltaisia humanitaarisia tulitaukoja on aiemmin onnistuttu saamaan aikaan Afganistanissa, Sudanissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Marraskuussa alkavaksi suunniteltujen poliorokotuskampanjoiden olisi tarkoitus kestää kuusi kuukautta, ja vastaavanlaisia rokotuskampanjoita on suunnitteilla myös Egyptissä, Irakissa Jordanissa, Libanonissa, Palestiinalaisalueilla ja Turkissa. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia