Syyrian konflikti ajaa joka vuosi miljoonia kodeistaan – Seuraavalla vuosikymmenellä miljoonia lisää voi joutua pakenemaan, varoittaa avustusjärjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian konflikti ajaa joka vuosi miljoonia kodeistaan – Seuraavalla vuosikymmenellä miljoonia lisää voi joutua pakenemaan, varoittaa avustusjärjestö

Noin 2,4 miljoonaa syyrialaista on paennut joka vuosi konfliktin alusta alkaen. Harva haaveilee enää kotiinpaluusta, selviää tutkimuksesta.

Pakolaisleirin rakennuksia.

Bardarashin pakolaisleiri Irakissa rakennettiin alun perin irakilaisille pakolaisille, mutta sittemmin sinne on paennut tuhansia syyrialaisia. Kuva: Alan Ayoubi / NRC.

Syyrian konflikti on luonut suurimman pakolaiskriisin sitten toisen maailmansodan. Jos sama kriisi jatkuu, seuraavan vuosikymmenen aikana vielä kuusi miljoona ihmistä lisää voi joutua pakenemaan, ennustaa avustusjärjestö Norjan pakolaisneuvosto (NRC).

”Tämä oli ihmiskunnalle häpeän vuosikymmen”, moittii NRC:n pääsihteeri Jan Egeland tiedotteessa.

Syyrian konfliktin alkamisesta tulee kuluneeksi maaliskuussa kymmenen vuotta. NRC:n eilen julkaistun raportin mukaan konfliktin alusta alkaen noin 2,4 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan joka vuosi joko maan ulkopuolelle tai sen sisällä. Määrään on laskettu myös ne, jotka ovat joutuneet pakenemaan useita kertoja vuosikymmenen aikana.

Pelkästään viime vuonna 1,8 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan.

Noin 70 prosenttia maan sisäisistä pakolaisista on ollut paossa yli viisi vuotta. Lähes neljännes on paennut ainakin neljä kertaa, tutkimuksesta selviää.

Yhteensä konfliktin vuoksi 6,5 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan maan sisällä ja 5,6 miljoonaa sen ulkopuolelle.

Tutkimuksen mukaan suurin osa syyrialaisista kertoo menettäneensä toivonsa palaamisesta kotiin seuraavien 5–10 vuoden aikana. Useimmille perustarpeiden tyydyttäminen on suurempi huolenaihe kuin suunnitelmat tulevaisuudesta kotiseudulla, NRC kertoo.

Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreen selvityksen mukaan myöskään harva syyrialainen pakolaislapsi haluaa enää elää kotimaassaan. Jordaniaan, Libanoniin, Turkkiin ja Alankomaihin paenneista lapsista keskimäärin 86 prosenttia kertoi, etteivät he halua enää palata. Syyrian sisällä kodeistaan paenneista kolmannes eläisi mieluummin jossain muualla.

NRC:n selvityksen mukaan monet pakolaiset pakenevat konfliktin lisäksi myös taloudellisia ongelmia tai peruspalveluiden puutetta.

”Mitä pidempään kriisin ratkaisu kestää, sitä enemmän odotamme taloudellisen puutteen nousevan pakolaisuuden merkittäväksi taustatekijäksi. Ja silti tiedämme, että yhä useampi vaikutusvaltainen maa on kääntänyt selkänsä Syyrialle. Niiden pitää lopettaa omahyväisyytensä ja tukea rakentavasti miljoonia syyrialaisia, jotka ovat riippuvaisia avusta ja haluavat konfliktin loppuvan”, Egeland sanoo.

Noin 13,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee Syyriassa humanitaarista apua. Määrä on kasvanut viidenneksen edellisvuodesta.

Kommentit

Lähettänyt Rauha Syyriaan (ei varmistettu) 29.5.2021 - 11:48

Sota on kestänyt 10 vuotta. Miksi Syyriaa ei painosteta rauhaan tai tulitaukoon, niin kuin Israelia? Miksi Assad voitti presidentin vaalit ja sai 95% äänistä? Monella maalla on oma lehmä ojassa Syyriassa ja sen takia ei rauhaa synny.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia