Syyrialaisten hätä kasvaa, mutta apu loppuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrialaisten hätä kasvaa, mutta apu loppuu

Avustusjärjestöillä on vain noin 20 prosenttia tarvittavasta rahasummasta syyrialaisten auttamiseksi.

YK pyytää lahjoittajamaita suurentamaan avustussummiaan Syyrian humanitaariseen apuun. Tähän mennessä Syyrian auttamiseen tarvitusta 189 miljoonasta dollarista on saatu vain 20 prosenttia.

Myös 193 miljoonan dollarin rahapyynnöstä syyrialaisten pakolaisten auttamiseksi Turkissa, Libanonissa, Jordaniassa ja Irakissa on kasassa vain viidennes. Näissä maissa on YK:n mukaan 120 000 Syyrian pakolaista.

"Jos emme saa lisää rahaa, ihmiset kuolevat ja seurauksena on yhä suurempi humanitaarinen kärsimys. Tarve kasvaa niin kauan kuin konflikti jatkuu – se on surullinen totuus", John Ging, YK:n humanitaarisen avun koordinaattori, sanoo.

Ging kertoo, että apu on kasvanut merkittävästi viimeisen kuukauden aikana. Kuilu tarpeen ja sen täyttämisen välillä on kuitenkin yhä suuri.

Samaan aikaan YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP sekä maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO laskevat, että kuivuus on jättämässä Syyrian viljasadon 700 000 tonnia tavallista pienemmäksi.

Avustustyö takkuilee myös hallituksen jarruttaessa prosessia. Syyria ei ole myöntänyt maahanpääsylupia avustustyöntekijöille humanitaarisen avustustyön laajentamista varten. Avustustyöntekijät Yhdysvalloista, Kanadasta, Iso-Britanniasta ja Ranskasta eivät ole saaneet viisumia kansalaisuutensa vuoksi, Ging kertoo.

Verinen taistelu hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä on levinnyt jo maan pääkaupunkiin Damaskokseen. Toista vuotta kestäneessä kansannousussa ja konfliktissa on kuollut yhteensä jopa 16 000 ihmistä.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ilmoitti tällä viikolla määrittelevänsä Syyrian tilanteen sisäiseksi konfliktiksi. Se tarkoittaa, että kansainvälinen humanitaarinen laki pätee myös Syyriassa, ja sen perusteella voidaan arvioida esimerkiksi sitä, syyllistytäänkö maassa sotarikoksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia