Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

Suomi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille parhaita maita, silti puutteita riittää

Seitsemänneksi Euroopan maista noussut Suomi ei pääse kärkisijoille, ellei esimerkiksi translakia muuteta, sanoo Seta.
(Matt Buck / CC BY-SA 2.0)

Osa Euroopan maista on hidastanut tahtia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamisessa, sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava ILGA-Europe eilen ilmestyneessä raportissaan. Suomi kuuluu maiden parhaimmistoon.

Raportin mukaan Euroopan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien välillä on maiden välillä isoja eroja. Maat voidaan periaatteessa jakaa kolmeen: edelläkävijöihin, kehitykseltään pysähtyneisiin sekä niihin, jotka rajoittavat aktiivisesti laeilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

"Toisin kuin yleisesti uskotaan, hlbti-tasa-arvo on kaukana Euroopasta. Kuva on hyvin sekalainen tällä hetkellä: monet hallitukset, jotka johtivat tasa-arvoa muutama vuosi sitten, ovat hidastaneet työtään, etenkin mitä tulee uusien standardien asettamiseen", järjestön toiminnanjohtaja Evelyne Paradis sanoo.

Paras maa on indeksin mukaan ensimmäistä kertaa Malta, joka viime vuonna poisti sterilisaatiovaatimuksen translaistaan. Maa on toteuttanut 88 prosenttia ILGA:n edellyttämistä toimenpiteistä, jotka liittyvät muun muassa perheoikeuksiin, yhdistymisen vapauteen ja sukupuolen tunnustamiseen. Seuraavilla sijoilla ovat Belgia ja Iso-Britannia. Kolme huonointa taas ovat Azerbaidžan, Venäjä ja Armenia.

Suomi on vertailussa sijalla seitsemän, kuusi sijaa ylempänä kuin vuonna 2015. Se on toteuttanut toimenpiteistä noin kaksi kolmasosaa ja on esimerkiksi Ruotsin ja Norjan edellä. Suomen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava Seta kuitenkin sanoo, että Suomen sijoitusta nostaa vertailussa käytettyjen kriteerien muutos, ei konkreettinen kehitys.

"Vuosi sitten Suomi nousi vertailussa koko yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistuksen ansiosta. Suomella ei kuitenkaan ole sijaa kärkipaikoille ellei translain ihmisoikeusongelmia ja yhdenvertaista vanhemmuuden vahvistamista korjata ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvää toimintaohjelmaa laadita", sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Suomessa kerätään parhaillaan nimiä vetoomukseen, jonka tarkoituksena on saada aikaan parempi äitiyslaki. Suomen sijoitusta pudottaa myös tasa-arvoisen avioliiton ja adoptio-oikeuden sekä monien sukupuolen tunnustamiseen liittyvien toimenpiteiden puuttuminen.

Hlbti-oikeudet Suomessa ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkapolitiikkalaki Suomi Seta ry

Lue myös

Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Sateenkaarilippu

Sateenkaari-ihmisille tehdään kysely eheyttämistoiminnasta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eheyttämispyrkimyksistä on keskusteltu vilkkaasti Pori Jazzin toimitusjohtajan homokommenttien ja potkujen jälkeen. Aiheesta ei kuitenkaan tiedetä tarpeeksi, sanoo kyselyn teettävä sateenkaarijärjestö.
Gay pride -kulkueen osallistujia

Suomi on Euroopan 5. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa

Suomen sijoitus on noussut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n vertailussa, mutta muualla Euroopassa edistys on hidastunut, järjestö varoittaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Kamerunin lippu Kanadan lipun vieressä

Unicef: Konflikti estää yli 600 000 lapsen koulunkäynnin Kamerunissa – ”Monet lapset eivät ole astuneet luokkahuoneeseen kolmeen vuoteen”

Kieliryhmien väliset kiistat ovat johtaneet humanitaariseen kriisiin Kamerunissa, jossa toista miljoonaa ihmistä tarvitsee jonkinlaista apua.
Pinkkiä lakanaa ja lippuja pitelevät naiset marssivat kadulla

ILO hyväksyi historiallisen sopimuksen häirintää ja väkivaltaa vastaan työpaikoilla – Taustalla #MeToo-liike

Uusi sopimus määrittelee väkivallan ja ahdistelun työpaikoilla ihmisoikeusloukkauksiksi. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kiittää #MeToo-liikettä, jonka ansiosta naiset ovat uskaltautuneet puhumaan kokemuksistaan työpaikoilla.
Viikatemiehiksi pukeutuneet mielenosoittajat Stop Arming Saudis -kyltin kanssa

Iso-Britannia jäädytti uudet asevientiluvat Saudi-Arabiaan – Oikeuden mukaan hallituksen olisi pitänyt arvioida mahdolliset kansainvälisen oikeuden rikkomukset

Monet maat ovat viime vuosina lopettaneet asekaupat Jemeniä pommittavan Saudi-Arabian kanssa. Brittiläisen vetoomustuomioistuimen päätös saattaa olla tärkeä ennakkotapaus.

Luetuimmat

Rinteen hallitusohjelma lupaa lisärahaa kehitysyhteistyöhön – Keinot ja summat ovat vielä epäselviä
EU on lopettanut monien keskituloisten maiden kehitysavun – Köyhyystavoitteet uhkaavat vesittyä, varoittaa tutkija
Raportti: Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa – Maan vauraus ei silti aina tarkoita naisten parempaa asemaa
Hallitusohjelman ihmisoikeuskirjaukset saavat järjestöiltä kiitosta – ”Tässä ajassa on todella tärkeää, ettei kumarrella populistisille johtajille vaan korostetaan oikeusvaltion merkitystä”
Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti
Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla
Ennuste: Suurin osa lihatuotteista korvataan vuoteen 2040 mennessä keinolihalla ja vegaanisilla korvikkeilla
Greenpeace: 50 miljoonaa hehtaaria metsää tuhoutuu kulutushyödykkeiden takia seuraavien kymmenen vuoden aikana
Tutkimus: Monet tunnetut vaatebrändit ovat luvanneet maksaa tekijöille elämiseen riittävää palkkaa, mutta lupaus toteutuu vain harvoin
Lapsimorsiamista puhutaan paljon, mutta entä sulhaset? – Uusi tutkimus aiheesta paljastaa, että miljoonia poikiakin on naitettu alaikäisinä