Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

Suomi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille parhaita maita, silti puutteita riittää

Seitsemänneksi Euroopan maista noussut Suomi ei pääse kärkisijoille, ellei esimerkiksi translakia muuteta, sanoo Seta.
(Matt Buck / CC BY-SA 2.0)

Osa Euroopan maista on hidastanut tahtia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamisessa, sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava ILGA-Europe eilen ilmestyneessä raportissaan. Suomi kuuluu maiden parhaimmistoon.

Raportin mukaan Euroopan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien välillä on maiden välillä isoja eroja. Maat voidaan periaatteessa jakaa kolmeen: edelläkävijöihin, kehitykseltään pysähtyneisiin sekä niihin, jotka rajoittavat aktiivisesti laeilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

"Toisin kuin yleisesti uskotaan, hlbti-tasa-arvo on kaukana Euroopasta. Kuva on hyvin sekalainen tällä hetkellä: monet hallitukset, jotka johtivat tasa-arvoa muutama vuosi sitten, ovat hidastaneet työtään, etenkin mitä tulee uusien standardien asettamiseen", järjestön toiminnanjohtaja Evelyne Paradis sanoo.

Paras maa on indeksin mukaan ensimmäistä kertaa Malta, joka viime vuonna poisti sterilisaatiovaatimuksen translaistaan. Maa on toteuttanut 88 prosenttia ILGA:n edellyttämistä toimenpiteistä, jotka liittyvät muun muassa perheoikeuksiin, yhdistymisen vapauteen ja sukupuolen tunnustamiseen. Seuraavilla sijoilla ovat Belgia ja Iso-Britannia. Kolme huonointa taas ovat Azerbaidžan, Venäjä ja Armenia.

Suomi on vertailussa sijalla seitsemän, kuusi sijaa ylempänä kuin vuonna 2015. Se on toteuttanut toimenpiteistä noin kaksi kolmasosaa ja on esimerkiksi Ruotsin ja Norjan edellä. Suomen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava Seta kuitenkin sanoo, että Suomen sijoitusta nostaa vertailussa käytettyjen kriteerien muutos, ei konkreettinen kehitys.

"Vuosi sitten Suomi nousi vertailussa koko yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistuksen ansiosta. Suomella ei kuitenkaan ole sijaa kärkipaikoille ellei translain ihmisoikeusongelmia ja yhdenvertaista vanhemmuuden vahvistamista korjata ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvää toimintaohjelmaa laadita", sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Suomessa kerätään parhaillaan nimiä vetoomukseen, jonka tarkoituksena on saada aikaan parempi äitiyslaki. Suomen sijoitusta pudottaa myös tasa-arvoisen avioliiton ja adoptio-oikeuden sekä monien sukupuolen tunnustamiseen liittyvien toimenpiteiden puuttuminen.

Hlbti-oikeudet Suomessa ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkapolitiikkalaki Suomi Seta ry

Lue myös

Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Sateenkaarilippu

Sateenkaari-ihmisille tehdään kysely eheyttämistoiminnasta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eheyttämispyrkimyksistä on keskusteltu vilkkaasti Pori Jazzin toimitusjohtajan homokommenttien ja potkujen jälkeen. Aiheesta ei kuitenkaan tiedetä tarpeeksi, sanoo kyselyn teettävä sateenkaarijärjestö.
Gay pride -kulkueen osallistujia

Suomi on Euroopan 5. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa

Suomen sijoitus on noussut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n vertailussa, mutta muualla Euroopassa edistys on hidastunut, järjestö varoittaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.