Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

Suomi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille parhaita maita, silti puutteita riittää

Seitsemänneksi Euroopan maista noussut Suomi ei pääse kärkisijoille, ellei esimerkiksi translakia muuteta, sanoo Seta.
(Matt Buck / CC BY-SA 2.0)

Osa Euroopan maista on hidastanut tahtia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamisessa, sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava ILGA-Europe eilen ilmestyneessä raportissaan. Suomi kuuluu maiden parhaimmistoon.

Raportin mukaan Euroopan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien välillä on maiden välillä isoja eroja. Maat voidaan periaatteessa jakaa kolmeen: edelläkävijöihin, kehitykseltään pysähtyneisiin sekä niihin, jotka rajoittavat aktiivisesti laeilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

"Toisin kuin yleisesti uskotaan, hlbti-tasa-arvo on kaukana Euroopasta. Kuva on hyvin sekalainen tällä hetkellä: monet hallitukset, jotka johtivat tasa-arvoa muutama vuosi sitten, ovat hidastaneet työtään, etenkin mitä tulee uusien standardien asettamiseen", järjestön toiminnanjohtaja Evelyne Paradis sanoo.

Paras maa on indeksin mukaan ensimmäistä kertaa Malta, joka viime vuonna poisti sterilisaatiovaatimuksen translaistaan. Maa on toteuttanut 88 prosenttia ILGA:n edellyttämistä toimenpiteistä, jotka liittyvät muun muassa perheoikeuksiin, yhdistymisen vapauteen ja sukupuolen tunnustamiseen. Seuraavilla sijoilla ovat Belgia ja Iso-Britannia. Kolme huonointa taas ovat Azerbaidžan, Venäjä ja Armenia.

Suomi on vertailussa sijalla seitsemän, kuusi sijaa ylempänä kuin vuonna 2015. Se on toteuttanut toimenpiteistä noin kaksi kolmasosaa ja on esimerkiksi Ruotsin ja Norjan edellä. Suomen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava Seta kuitenkin sanoo, että Suomen sijoitusta nostaa vertailussa käytettyjen kriteerien muutos, ei konkreettinen kehitys.

"Vuosi sitten Suomi nousi vertailussa koko yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistuksen ansiosta. Suomella ei kuitenkaan ole sijaa kärkipaikoille ellei translain ihmisoikeusongelmia ja yhdenvertaista vanhemmuuden vahvistamista korjata ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvää toimintaohjelmaa laadita", sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Suomessa kerätään parhaillaan nimiä vetoomukseen, jonka tarkoituksena on saada aikaan parempi äitiyslaki. Suomen sijoitusta pudottaa myös tasa-arvoisen avioliiton ja adoptio-oikeuden sekä monien sukupuolen tunnustamiseen liittyvien toimenpiteiden puuttuminen.

Hlbti-oikeudet Suomessa ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkapolitiikkalaki Suomi Seta ry

Lue myös

Kyniä sateenkaaren väreissä

Sukupuolen vahvistamisen ei pitäisi vaatia ihmeitä

Alaikäinen ei Suomessa voi vaihtaa henkilötunnustaan oman sukupuolen mukaiseksi. Se kuitenkin auttaisi lasta elämään oman minäkuvansa mukaista elämää ja antaisi aikaa varmistua siitä, mitä hän itse haluaa, kirjoittaa Aiko Lohtander.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.