Uutiset

Suomi perii Tansanialta kehitysapua takaisin väärinkäytösten vuoksi

Ulkoministeriön mukaan tapaus on vakava, mutta myönteistä on, että Tansanian viranomaiset haluavat tehdä ongelmien selvittämiseksi yhteistyötä.
(Kuva: Chris Gansen / cc 2.0)

Suomi perii Tansanialta takaisin 80 000 euroa kehitysyhteistyövaroja väärinkäytösten vuoksi. Paikallishallinnon uudistuksen tukiohjelma, johon rahat annettiin, lopetetaan kokonaan, kertoo ulkoministeriö.

"Väärinkäytöksiin ovat syyllistyneet paikalliset viranomaiset hyvin korkeallakin hallinnossa. Kyse ei ole kunnista, vaan ministeriöstä", kertoo Itä- ja Länsi-Afrikan yksikön päällikkö Helena Airaksinen.

Suomi ja viisi muuta avunantajamaata olivat tukeneet Tansanian paikallishallinnon uudistusohjelman toista vaihetta vuodesta 2009 asti. Sen tarkoituksena on hajauttaa Tansanian hallintoa ja parantaa kuntien tarjoamia peruspalveluita.

Ilmi tulleet väärinkäytökset liittyivät hankintoihin, jotka olivat periaatteessa avunantajien hyväksymiä. Erityistilintarkastuksessa kävi kuitenkin ilmi, että hankkeessa oli muun muassa ostettu autoja ylihintaan. Päivärahoja ja palkkioita maksettu liikaa ja perusteetta.

"Järjestelmä on pettänyt, viranomaisten valvonta ei ole toiminut. Ilmeisesti siellä on ollut hyödynsaajia", Airaksinen toteaa.

Ensimmäisiin epäilyksiin törmättiin vuonna 2011 rutiinitarkastusten yhteydessä, ja sen jälkeen asiaa on tutkittu lisää. Kauden 2011–2012 jälkeen tuki ohjelmalle katkaistiin kokonaan, Airaksinen kertoo.

Suomen, Irlannin, Japanin, Saksan, Hollannin ja Ruotsin oli tarkoitus tukea ohjelmaa yhteensä 40 miljoonalla eurolla, mutta lopulta tuki oli vain 16 miljoonaa. Takaisin peritään yhteensä kuitenkin vain 280 000 euroa eli pari prosenttia maksetusta summasta.

Airaksinen pitää tapausta vakavana, sillä kyse ei ole vain Suomesta, vaan myös muista tärkeistä avunantajamaista. Hänen mukaansa Suomen ei ole enää tarkoitus tukea Tansanian paikallishallinnon uudistusohjelmaa, vaan yhteistyö suuntautuu jatkossa muualle.

Hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, että Tansania on suhtautunut tapaukseen vakavasti. Syylliset on siirretty viroistaan, ja tarkoitus on saattaa heidät rikosoikeudelliseen vastuuseen.

"Valtion tilintarkastajat ovat yhdessä avunantajien kanssa tekemässä loppuselvitystä. Siellä ymmärretään, että jos tähän ei puututa, seuraukset saattavat olla kauaskantoiset."

Suomen kehityspolitiikka kehitysyhteistyö TansaniaSuomi Ulkoministeriö

Lue myös

Kaksi naista tietokoneen ääressä takaapäin kuvattuna.

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”

Eilen julkaistu uusi kehityspoliittinen selonteko linjaa, että Suomi saavuttaa vuonna 2030 tavoitteensa ohjata bruttokansantulostaan 0,7 prosenttia kehitysyhteistyöhön. Järjestöt kritisoivat kuitenkin aikataulun puuttumista. Selonteon toteuttamista varjostaa myös perussuomalaisten jääminen pois.
Lapsia leikkikentällä.

Aiempaa harvempi suomalainen uskoo kehitysyhteistyöhön – Koronapandemia pudotti kehitysmaat uutisotsikoista, ja se voi heijastua asenteisiin

Lähes neljä viidestä suomalaisesta pitää kehitysyhteistyötä edelleen tärkeänä, mutta osuus on pudonnut tuntuvasti viime vuodesta, käy ilmi Taloustutkimuksen kyselystä. Sitä selittää sekä huoli oman maan tilanteesta että viestinnän vähäisyys. Kehitysministeri Ville Skinnari (sd) uskoo koronan osoittavan globaalien ratkaisujen löytämisen tärkeyden.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti