Suomi perii Tansanialta kehitysapua takaisin väärinkäytösten vuoksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi perii Tansanialta kehitysapua takaisin väärinkäytösten vuoksi

Ulkoministeriön mukaan tapaus on vakava, mutta myönteistä on, että Tansanian viranomaiset haluavat tehdä ongelmien selvittämiseksi yhteistyötä.

Suomi perii Tansanialta takaisin 80 000 euroa kehitysyhteistyövaroja väärinkäytösten vuoksi. Paikallishallinnon uudistuksen tukiohjelma, johon rahat annettiin, lopetetaan kokonaan, kertoo ulkoministeriö.

"Väärinkäytöksiin ovat syyllistyneet paikalliset viranomaiset hyvin korkeallakin hallinnossa. Kyse ei ole kunnista, vaan ministeriöstä", kertoo Itä- ja Länsi-Afrikan yksikön päällikkö Helena Airaksinen.

Suomi ja viisi muuta avunantajamaata olivat tukeneet Tansanian paikallishallinnon uudistusohjelman toista vaihetta vuodesta 2009 asti. Sen tarkoituksena on hajauttaa Tansanian hallintoa ja parantaa kuntien tarjoamia peruspalveluita.

Ilmi tulleet väärinkäytökset liittyivät hankintoihin, jotka olivat periaatteessa avunantajien hyväksymiä. Erityistilintarkastuksessa kävi kuitenkin ilmi, että hankkeessa oli muun muassa ostettu autoja ylihintaan. Päivärahoja ja palkkioita maksettu liikaa ja perusteetta.

"Järjestelmä on pettänyt, viranomaisten valvonta ei ole toiminut. Ilmeisesti siellä on ollut hyödynsaajia", Airaksinen toteaa.

Ensimmäisiin epäilyksiin törmättiin vuonna 2011 rutiinitarkastusten yhteydessä, ja sen jälkeen asiaa on tutkittu lisää. Kauden 2011–2012 jälkeen tuki ohjelmalle katkaistiin kokonaan, Airaksinen kertoo.

Suomen, Irlannin, Japanin, Saksan, Hollannin ja Ruotsin oli tarkoitus tukea ohjelmaa yhteensä 40 miljoonalla eurolla, mutta lopulta tuki oli vain 16 miljoonaa. Takaisin peritään yhteensä kuitenkin vain 280 000 euroa eli pari prosenttia maksetusta summasta.

Airaksinen pitää tapausta vakavana, sillä kyse ei ole vain Suomesta, vaan myös muista tärkeistä avunantajamaista. Hänen mukaansa Suomen ei ole enää tarkoitus tukea Tansanian paikallishallinnon uudistusohjelmaa, vaan yhteistyö suuntautuu jatkossa muualle.

Hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, että Tansania on suhtautunut tapaukseen vakavasti. Syylliset on siirretty viroistaan, ja tarkoitus on saattaa heidät rikosoikeudelliseen vastuuseen.

"Valtion tilintarkastajat ovat yhdessä avunantajien kanssa tekemässä loppuselvitystä. Siellä ymmärretään, että jos tähän ei puututa, seuraukset saattavat olla kauaskantoiset."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia