Uutiset

Suomen sijoitus seksuaali- ja sukupuolioikeuksien edistäjänä heikkeni

Suomen pitäisi olla ihmisoikeuksien kärkimaa, mutta hlbti-asioissa Suomi junnaa paikallaan, kritisoi SETA.
(Kuva: Pontus Purokuru / cc 2.0)

Suomi sijoittui SETA:n eurooppalaisen kattojärjestön tutkimuksessa 14. parhaimmaksi maaksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamisessa. Muut Pohjoismaat sijoittuivat paremmin ja Suomen ohi ajoivat tällä kertaa myös Ranska ja Kroatia. Vertailun parhaimmaksi sijoittui Iso-Britannia.

SETA:n pääsihteeri Aija Salon mukaan tulos on nolo, muttei yllättävä.

"Suomen pitäisi olla ihmisoikeuksien kärkimaa, mutta hlbti-asioissa Suomi junnaa paikallaan. Hallituksen pitää ryhdistäytyä ja päättää toimenpiteistä ihmisoikeuksien toteuttamiseksi."

Syrjinnän vastaisen lainsäädännön puutteet, translain ihmisoikeusongelmat sekä avioliitto- ja adoptiomahdollisuuksien puutteet heikentävät Suomen sijoitusta, SETA sanoo.

Esimerkiksi Suomen tämänhetkisen translain mukaan sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä on lisääntymiskyvyttömyys. Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen muistuttaa, että translaki rikkoo perus- ja ihmisoikeuksia eli oikeutta tasa-arvoon, ruumiilliseen koskemattomuuteen sekä yksityis- ja perhe-elämään.

Tasa-arvovaltuutetun aiheesta tekemä raportti ja lakimuutosaloite saivatkin tutkimuksen tehneeltä ILGA Europe -järjestöltä kiitosta, mutta moitteita tuli lakimuutosprosessin hitaudesta. Myös tasa-arvoisen avioliittolain etenemättömyys viime vuonna heikensi Suomen sijoitusta.

"Lakiuudistusten lisäksi yhdenvertaisuus on myös tuotava ihmisten arkeen kouluihin, työpaikoille ja vanhainkoteihin", SETA:n pääsihteeri lisää.

Hlbti-oikeudet Suomessa ihmisoikeudetgenderseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkalaki Suomi Seta ry

Lue myös

Kyniä sateenkaaren väreissä

Sukupuolen vahvistamisen ei pitäisi vaatia ihmeitä

Alaikäinen ei Suomessa voi vaihtaa henkilötunnustaan oman sukupuolen mukaiseksi. Se kuitenkin auttaisi lasta elämään oman minäkuvansa mukaista elämää ja antaisi aikaa varmistua siitä, mitä hän itse haluaa, kirjoittaa Aiko Lohtander.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.