Suomelta vaaditaan tukea rypäleaseiden kiellolle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomelta vaaditaan tukea rypäleaseiden kiellolle

Rauhanliitto vaatii Suomen hallitusta liittymään rypäleaseiden täyskieltoa kannattavien maiden joukkoon. Kansainväliset rypäleaseneuvottelut alkavat Dublinissa ensi kuussa.

Yli sadan valtion edustajat koontuvat 19.–30. toukokuuta Dubliniin neuvottelemaan rypäleaseet kieltävästä sopimuksesta. Sopimus tulee olemaan merkittävin konkreettinen aseidenriisuntasopimus yli kymmeneen vuoteen, sitten miinasopimuksen solmimisen.

Rauhanliiton arvion mukaan useat hallitukset yrittävät kuitenkin neuvotteluissa heikentää sopimusta vaatimalla poikkeuksia ja löyhiä määritelmiä, jotka mahdollistaisivat omien aseiden pitämisen jatkossakin. Toiset taas vaativat pitkiä ylimenokausia, mikä tarkoittaa rypäleaseiden käytön jatkumista vielä vuosia sopimuksen syntymisen jälkeenkin.

“Tällä hetkellä Suomen hallitus pyrkii heikentämään sopimusta vastustaessaan täyskieltoa ja puolustamalla Suomen rypäleaseita turvallisina aseina, joista ei tarvitse luopua", toteaa Suomen Rauhanliitto – YK-yhdistyksen toiminnanjohtaja Laura Lodenius. "Jos jokainen hallitus pyrkisi tällä tavoin hakemaan poikkeuksia omille aseilleen ei siviilien asema konfliktialueilla paranisi yhtään. Me emme voi vaatia muilta myönnytyksiä jos emme itse ole valmiita niitä tekemään. Suomen on kannettava vastuunsa kuten kaikkien muidenkin maiden hallitusten", Lodenius sanoo.

Lodenius toimii Suomen rypäleaseiden vastaisessa kampanjassa. Rypäleaseiden vastainen kampanja – Cluster Munition Coalition – on kansainvälinen 250 järjestön yhteenliittymä, jolla toimintaa noin 70 maassa. Mukana ovat mm. Human Rights Watch, Handicap International ja Oxfam. Kampanja vaatii hallituksia sitoutumaan tiukkaan kieltosopimukseen.

 

  • Rauhanliitto kerää nimiä vetoomukseen Suomen hallitukselle ja jakaa tietoa rypäleasekampanjasta Helsingissä Lasipalatsin kulmalla lauantaina 19.4. kello 16-18
  • Kansainvälinen rypäleaseiden vastainen kampanja
  • Norjalaisen valokuvaajan Werner Anderssonin lyhytfilmi Make It Happen

 

 

Suraj Ghulam Habib, 16, Herat, Afghanistan

"Menetin molemmat jalkani, kun löysin rypälepommin, jota luulin säiyketölkiksi. Olin tuolloin kuusivuotias ja olin palaamassa piknikiltä kotiini serkkuni ja neljän perheenjäseneni kanssa. Räjähdys tappoi serkkuni välittömästi, me muut haavoituimme.

Päästessäni sairaalaan olin niin pahasti haavoittunut, että yksi lääkäreistä jopa ehdotti kuolettavan pistoksen antamista minulle. Pelastuin kuitenkin useiden leikkausten avulla. Käytän pyörätuolia ja maailmani on supistunut merkittävästi.

Ennen jalkojeni menetystä minulla oli suuria unelmia. Olisin halunnut täysi-ikäisenä tehdä työtä perheeni ja yhteisöni puolesta. Rypälepommit ovat tuhonneet suunnitelmani. En voi enää käydä koulua tai leikkiä ystävieni kanssa. Perheeni täytyy tukea minua, pyörätuolin käyttäjää, lopun ikäni. Kun ihmiset näkevät minut kadulla, he nauravat ja säälivät minua. Nyt olen kuitenkn mukana kansainvälisessä kampanjassa vaatimassa jalkani tuhonneiden aseiden kieltämistä.

Vaadin hallituksia liittymään sopimukseen, joka ei ainoastaan kiellä rypälepommeja, vaan antaa mahdollisuuksia minun kaltaisilleni ihmisille. Sopimuksessa on välittömästi kiellettävä näiden aseiden käyttö, tuotanto, vienti ja varastoiminen."

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia