Uutiset Terveys

Suomelta 2,5 miljoonan euron rahoitus rokotetyöhön kehitysmaissa – Koronavirus on keskeyttänyt rokoteohjelmia monissa maissa

Suomi tukee ensimmäistä kertaa kansainvälistä rokoteallianssia Gavia, jonka tarkoituksena on lisätä rokottamista tavallisia tartuntatauteja vastaan sekä parantaa koronavirusrokotteen saatavuutta köyhimmissä maissa.
Nainen antaa rokotetta toisen naisen sylissä olevalle vauvalle.
Tuhkarokko tappaa vuosittain yli 140 000 ihmistä, pääosin alle 5-vuotiaita lapsia. Taudin voi estää rokotteella. Kuva Etiopiasta. (Kuva: Pete Lewis / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Suomi on luvannut kansainväliselle rokoteallianssille Gaville 2,5 miljoonan euron tuen.

Rahoilla on tarkoitus edistää Gavin tavoitetta rokottaa 300 miljoonaa lasta lisää tuhkarokon, polion ja kurkkumädän kaltaisia tauteja vastaan köyhissä maissa. Tavoite on määrä saavuttaa vuoteen 2025 mennessä.

Suomen rahoituslupaus on osa pottia, joka kerättiin eilen järjestetyssä Gavin rokotehuippukokouksessa. Kokous ylitti tavoitteensa, sillä 32 maata ja 12 säätiötä, yritystä ja järjestöä lupasi Gaville rahoitusta yhteensä noin 7,8 miljardia euroa, kun tavoite oli 6,6 miljardia.

Suomi antoi tukea Gaville nyt ensimmäistä kertaa. Tukea aiotaan jatkaa vuonna 2021.

Perusrokotteiden jakamisen lisäksi rahoituksella aiotaan vahvistaa köyhien maiden terveysjärjestelmiä sekä edistää tulevan koronavirusrokotteen saatavuutta.

”Kaikkien maiden tulee olla mukana pandemian ratkaisussa, eikä kukaan ole turvassa, ennen kuin kaikki ovat turvassa. Rokotteen maailmanlaajuisen jakelun tulee olla tasapuolista, edullista ja läpinäkyvää riippumatta siitä, missä rokote on kehitetty ja rahoitettu”, sanoo Suomea kokouksessa edustanut kehitysministeri Ville Skinnari (sd) ulkoministeriön tiedotteessa.

Koronavirus uhkaa lisätä perussairauksia kehitysmaissa, sillä taudin hillintätoimet ovat johtaneet monissa maissa rokoteohjelmien perumiseen. YK-järjestöt ja Gavi arvioivat toukokuussa, että rutiinirokotusohjelmat ovat häiriintyneet lähes 70 maassa, mikä tulee vaikuttamaan todennäköisesti runsaaseen 80 miljoonaan alle 1-vuotiaaseen.

Huhtikuussa arvioitiin, että pahimmillaan jopa 117 miljoonan lapsen tuhkarokkorokotteet voisivat jäädä antamatta.

Gavi on vuonna 2000 perustettu yksityisen ja julkisen sektorin yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on parantaa rokotteiden saatavuutta kehitysmaissa. Sen työ saavuttaa lähes puolet maailman lapsista.

Eniten rahaa Gaville lupasi eilisessä huippukokouksessa kokousta isännöinyt Iso-Britannia, 368 miljoonaa euroa vuodessa seuraavien viiden vuoden ajan. Muita suuria lahjoittajia olivat Bill ja Melinda Gatesin säätiö, Norja, Saksa ja Yhdysvallat. Lisäksi myös kehittyvät maat, kuten Burkina Faso, Kamerun ja Uganda, lupasivat rahoitusta.

KoronavirusTerveys kehitysyhteistyöterveyslapsikuolleisuus Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Nainen nukkuu malariaverkon alla.

Koronavirus uhkaa Afrikan malariantorjuntaa – ”Emme ole investoineet sinne, minne olisi pitänyt”

Koronavirus yhdistettynä huonoon terveydenhuoltoon voi johtaa siihen, että esimerkiksi malariatapaukset lisääntyvät. Hinnan maksavat kaikki. ”Nyt, kun rajat ovat kiinni, meistä kaikista huolehtii rakentamamme surkea terveydenhoitojärjestelmä”, sanoo mikrobiologian professori Yap Boum.
Kaksi naista vastakkain pöydän ääressä

Keuhkokuumeeseen kuolee lapsi joka 39. sekunti – Jopa joka kolmas jää ilman tärkeää hoitoa, varoittavat järjestöt

Barcelonassa on parhaillaan käynnissä ensimmäinen suuri kansainvälinen keuhkokuumekonferenssi. Sen alla julkaistun tutkimuksen mukaan taudin vastaista työtä tehostamalla voitaisiin estää lähes yhdeksän miljoonan lapsen kuoleminen keuhkokuumeeseen tai muihin lastentauteihin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.