Uutiset Terveys

Suomelta 2,5 miljoonan euron rahoitus rokotetyöhön kehitysmaissa – Koronavirus on keskeyttänyt rokoteohjelmia monissa maissa

Suomi tukee ensimmäistä kertaa kansainvälistä rokoteallianssia Gavia, jonka tarkoituksena on lisätä rokottamista tavallisia tartuntatauteja vastaan sekä parantaa koronavirusrokotteen saatavuutta köyhimmissä maissa.
Nainen antaa rokotetta toisen naisen sylissä olevalle vauvalle.
Tuhkarokko tappaa vuosittain yli 140 000 ihmistä, pääosin alle 5-vuotiaita lapsia. Taudin voi estää rokotteella. Kuva Etiopiasta. (Kuva: Pete Lewis / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Suomi on luvannut kansainväliselle rokoteallianssille Gaville 2,5 miljoonan euron tuen.

Rahoilla on tarkoitus edistää Gavin tavoitetta rokottaa 300 miljoonaa lasta lisää tuhkarokon, polion ja kurkkumädän kaltaisia tauteja vastaan köyhissä maissa. Tavoite on määrä saavuttaa vuoteen 2025 mennessä.

Suomen rahoituslupaus on osa pottia, joka kerättiin eilen järjestetyssä Gavin rokotehuippukokouksessa. Kokous ylitti tavoitteensa, sillä 32 maata ja 12 säätiötä, yritystä ja järjestöä lupasi Gaville rahoitusta yhteensä noin 7,8 miljardia euroa, kun tavoite oli 6,6 miljardia.

Suomi antoi tukea Gaville nyt ensimmäistä kertaa. Tukea aiotaan jatkaa vuonna 2021.

Perusrokotteiden jakamisen lisäksi rahoituksella aiotaan vahvistaa köyhien maiden terveysjärjestelmiä sekä edistää tulevan koronavirusrokotteen saatavuutta.

”Kaikkien maiden tulee olla mukana pandemian ratkaisussa, eikä kukaan ole turvassa, ennen kuin kaikki ovat turvassa. Rokotteen maailmanlaajuisen jakelun tulee olla tasapuolista, edullista ja läpinäkyvää riippumatta siitä, missä rokote on kehitetty ja rahoitettu”, sanoo Suomea kokouksessa edustanut kehitysministeri Ville Skinnari (sd) ulkoministeriön tiedotteessa.

Koronavirus uhkaa lisätä perussairauksia kehitysmaissa, sillä taudin hillintätoimet ovat johtaneet monissa maissa rokoteohjelmien perumiseen. YK-järjestöt ja Gavi arvioivat toukokuussa, että rutiinirokotusohjelmat ovat häiriintyneet lähes 70 maassa, mikä tulee vaikuttamaan todennäköisesti runsaaseen 80 miljoonaan alle 1-vuotiaaseen.

Huhtikuussa arvioitiin, että pahimmillaan jopa 117 miljoonan lapsen tuhkarokkorokotteet voisivat jäädä antamatta.

Gavi on vuonna 2000 perustettu yksityisen ja julkisen sektorin yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on parantaa rokotteiden saatavuutta kehitysmaissa. Sen työ saavuttaa lähes puolet maailman lapsista.

Eniten rahaa Gaville lupasi eilisessä huippukokouksessa kokousta isännöinyt Iso-Britannia, 368 miljoonaa euroa vuodessa seuraavien viiden vuoden ajan. Muita suuria lahjoittajia olivat Bill ja Melinda Gatesin säätiö, Norja, Saksa ja Yhdysvallat. Lisäksi myös kehittyvät maat, kuten Burkina Faso, Kamerun ja Uganda, lupasivat rahoitusta.

KoronavirusTerveys kehitysyhteistyöterveyslapsikuolleisuus Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Nainen nukkuu malariaverkon alla.

Koronavirus uhkaa Afrikan malariantorjuntaa – ”Emme ole investoineet sinne, minne olisi pitänyt”

Koronavirus yhdistettynä huonoon terveydenhuoltoon voi johtaa siihen, että esimerkiksi malariatapaukset lisääntyvät. Hinnan maksavat kaikki. ”Nyt, kun rajat ovat kiinni, meistä kaikista huolehtii rakentamamme surkea terveydenhoitojärjestelmä”, sanoo mikrobiologian professori Yap Boum.
Kaksi naista vastakkain pöydän ääressä

Keuhkokuumeeseen kuolee lapsi joka 39. sekunti – Jopa joka kolmas jää ilman tärkeää hoitoa, varoittavat järjestöt

Barcelonassa on parhaillaan käynnissä ensimmäinen suuri kansainvälinen keuhkokuumekonferenssi. Sen alla julkaistun tutkimuksen mukaan taudin vastaista työtä tehostamalla voitaisiin estää lähes yhdeksän miljoonan lapsen kuoleminen keuhkokuumeeseen tai muihin lastentauteihin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.