Suomelta 2,5 miljoonan euron rahoitus rokotetyöhön kehitysmaissa – Koronavirus on keskeyttänyt rokoteohjelmia monissa maissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomelta 2,5 miljoonan euron rahoitus rokotetyöhön kehitysmaissa – Koronavirus on keskeyttänyt rokoteohjelmia monissa maissa

Suomi tukee ensimmäistä kertaa kansainvälistä rokoteallianssia Gavia, jonka tarkoituksena on lisätä rokottamista tavallisia tartuntatauteja vastaan sekä parantaa koronavirusrokotteen saatavuutta köyhimmissä maissa.

Nainen antaa rokotetta toisen naisen sylissä olevalle vauvalle.

Tuhkarokko tappaa vuosittain yli 140 000 ihmistä, pääosin alle 5-vuotiaita lapsia. Taudin voi estää rokotteella. Kuva Etiopiasta. Kuva: Pete Lewis / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.

Suomi on luvannut kansainväliselle rokoteallianssille Gaville 2,5 miljoonan euron tuen.

Rahoilla on tarkoitus edistää Gavin tavoitetta rokottaa 300 miljoonaa lasta lisää tuhkarokon, polion ja kurkkumädän kaltaisia tauteja vastaan köyhissä maissa. Tavoite on määrä saavuttaa vuoteen 2025 mennessä.

Suomen rahoituslupaus on osa pottia, joka kerättiin eilen järjestetyssä Gavin rokotehuippukokouksessa. Kokous ylitti tavoitteensa, sillä 32 maata ja 12 säätiötä, yritystä ja järjestöä lupasi Gaville rahoitusta yhteensä noin 7,8 miljardia euroa, kun tavoite oli 6,6 miljardia.

Suomi antoi tukea Gaville nyt ensimmäistä kertaa. Tukea aiotaan jatkaa vuonna 2021.

Perusrokotteiden jakamisen lisäksi rahoituksella aiotaan vahvistaa köyhien maiden terveysjärjestelmiä sekä edistää tulevan koronavirusrokotteen saatavuutta.

”Kaikkien maiden tulee olla mukana pandemian ratkaisussa, eikä kukaan ole turvassa, ennen kuin kaikki ovat turvassa. Rokotteen maailmanlaajuisen jakelun tulee olla tasapuolista, edullista ja läpinäkyvää riippumatta siitä, missä rokote on kehitetty ja rahoitettu”, sanoo Suomea kokouksessa edustanut kehitysministeri Ville Skinnari (sd) ulkoministeriön tiedotteessa.

Koronavirus uhkaa lisätä perussairauksia kehitysmaissa, sillä taudin hillintätoimet ovat johtaneet monissa maissa rokoteohjelmien perumiseen. YK-järjestöt ja Gavi arvioivat toukokuussa, että rutiinirokotusohjelmat ovat häiriintyneet lähes 70 maassa, mikä tulee vaikuttamaan todennäköisesti runsaaseen 80 miljoonaan alle 1-vuotiaaseen.

Huhtikuussa arvioitiin, että pahimmillaan jopa 117 miljoonan lapsen tuhkarokkorokotteet voisivat jäädä antamatta.

Gavi on vuonna 2000 perustettu yksityisen ja julkisen sektorin yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on parantaa rokotteiden saatavuutta kehitysmaissa. Sen työ saavuttaa lähes puolet maailman lapsista.

Eniten rahaa Gaville lupasi eilisessä huippukokouksessa kokousta isännöinyt Iso-Britannia, 368 miljoonaa euroa vuodessa seuraavien viiden vuoden ajan. Muita suuria lahjoittajia olivat Bill ja Melinda Gatesin säätiö, Norja, Saksa ja Yhdysvallat. Lisäksi myös kehittyvät maat, kuten Burkina Faso, Kamerun ja Uganda, lupasivat rahoitusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia