Koronaviruspandemia lykkää tuhkarokkorokotusten antamista kymmenissä maissa – Yli 117 miljoonaa lasta jäämässä ilman suojaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koronaviruspandemia lykkää tuhkarokkorokotusten antamista kymmenissä maissa – Yli 117 miljoonaa lasta jäämässä ilman suojaa

Koronavirus on keskeyttänyt tuhkarokkorokotusten antamisen monissa maissa. Terveysjärjestöt muistuttavat, ettei muutos saa olla pysyvä.

Koronapandemia uhkaa lisätä myös tuhkarokkotapauksia, sillä rokotusten antaminen on tilapäisesti lopetettu tai sitä on lykätty 24 maassa. Lisäksi rokotukset saattavat jäädä väliin myös 13 muussa maassa, jossa ne oli tarkoitus aloittaa hieman myöhemmin tänä vuonna.

Globaaliin tuhka- ja vihurirokon vastaiseen MRI-aloitteeseen kuuluvat järjestöt, muun muassa YK:n lastenjärjestö Unicef sekä Maailman terveysjärjestö (WHO) kertoivat eilen, että rokotukset on keskeytetty muun muassa Bangladeshissa, Brasiliassa, Boliviassa, Etiopiassa, Libanonissa, Meksikossa, Nepalissa, Somaliassa ja Ukrainassa. Osassa niistä esiintyy paljon tuhkarokkotapauksia.

Mikäli rokotukset jätetään kaikissa 37 maassa antamatta, ilman rokotetta jää yli 117 miljoonaa lasta.

Rokotusten lykkäämisen taustalla on koronaviruspandemia. WHO on suositellut tilapäisesti lykkäämään rokotuskampanjoita, jos aktiivista tautiaaltoa ei ole käynnissä.

Monissa maissa rokotukset annetaan massatapahtumissa, joissa tauditkin tarttuvat helposti.

Terveysjärjestöt ovat edelleen samaa mieltä WHO:n suosituksesta, mutta ne muistuttavat hallituksia punnitsemaan riskit ja hyödyt tarkkaan.

”Tuemme tarvetta suojella yhteisöjä ja terveystyöntekijöitä covid-19:ltä pysäyttämällä massakampanjat siellä, missä riskit ovat suuret. Tämän ei kuitenkaan pitäisi tarkoittaa, että lapset jäävät pysyvästi ilman rokotteita”, järjestöjen lausunnossa todetaan.

Niiden mukaan jos maat päätyvät lopettamaan rokotukset, rokotteet on kuitenkin annettava heti, kun se on mahdollista ja rokottamattomat lapset on jäljitettävä, jotta haavoittuvimmassa asemassa olevat väestönosat saavat rokotteen mahdollisimman pian.

Tuhkarokko on pisaratartuntana leviävä virustauti. Se vaati vuonna 2018 yli 140 000 ihmisen hengen. Suurin osa oli lapsia ja vastasyntyneitä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia