Suomalaisjärjestöt lisäävät apua nälänhädän välttämiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisjärjestöt lisäävät apua nälänhädän välttämiseksi

YK on varoittanut, että käynnissä on pahin humanitaarinen kriisi sitten sen perustamisen. Monet järjestöt lisäävät nyt apuaan.

Suomalaisjärjestöt ovat käynnistäneet hätäapukeräyksiä ruoka-avun välittämiseksi kuivuudesta ja konflikteista kärsiviin Afrikan maihin.

Kirkon Ulkomaanapu on ilmoittanut lahjoittavansa 150 000 euroa Etelä-Sudanin, Somalian ja Kenian kuivuusalueille, joilla noin 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee hätäapua. Rahalla pystytään antamaan hätäapua noin 60 000 hengelle 1–2 viikon ajan.

"Tilanne on todella paha ja humanitaarisella avulla on nyt kiire. Ihmisiä muuttaa maaseudulta kaupunkeihin, koska vesi ja ruoka ovat lopussa monella alueella", kertoo Länsi-Somalian Baidoassa viime viikolla käynyt Kirkon Ulkomaanavun Kenian ja Somalian maajohtaja Mika Jokivuori järjestön tiedotteessa.

Lastenjärjestö Plan puolestaan muun muassa vahvistaa ruokaturvaa sekä parantaa puhtaan veden ja sanitaation saatavuutta Etiopiassa, Keniassa ja Etelä-Sudanissa. Suomen Plan on lisäämässä apua erityisesti Etiopiaan, jossa 300 000 alle 5-vuotiasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta. Ohjelmassa keskitytään alle 5-vuotiaiden sekä imettävien ja raskaana olevien naisten hoitoon.

"Kolmatta vuotta jatkunut kuivuus on venyttänyt yhteisöjen selviytymiskyvyn äärimmilleen erityisesti alueilla, joissa lasten aliravitsemus on normaaleinakin aikoina ongelma. Siksi avun tarve on nyt valtava", sanoo Plan International Suomen humanitaarisen työn ohjelmapäällikkö Merja Färm järjestön tiedotteessa.

Suomen Punainen Risti (SPR) keskittää apua Somaliaan, Etelä-Sudaniin, Etiopiaan ja Keniaan. Esimerkiksi Somaliassa tuetaan etenkin naisten ja lasten terveydenhoitoa ja maaliskuussa aloitetaan myös toimeentulohanke Somalimaassa, järjestö kertoo. Apu Somaliassa rahoitetaan ulkoministeriön, EU:n ja järjestön katastrofirahaston turvin.

YK on varoittanut pitkin vuotta nälänhädän uhasta useissa maissa pitkin vuotta. Monissa maissa kuivuus, konflikti tai näiden yhdistelmä on ajanut ihmiset ruokapulaan. YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O’Brien sanoi viime viikolla, että käynnissä on pahin humanitaarinen kriisi sitten YK:n perustamisen.

Pelkästään Etelä-Sudanissa, Koillis-Nigeriassa, Jemenissä ja Somaliassa noin 20 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä, ja osaan Etelä-Sudania on jo julistettu nälänhätä. Lisäksi ruokapulasta kärsitään muun muassa kuivuuden vaivaamissa Itä-Afrikan maissa. Tarvittavasta avusta on saatu kuitenkin kasaan vasta murto-osa.

Kirkon Ulkomaanavun lahjoitussivu

Punaisen Ristin lahjoitussivu

Planin lahjoitussivu

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia