Osiin Etelä-Sudania julistettu nälänhätä – "ihmisen aiheuttama kriisi" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Osiin Etelä-Sudania julistettu nälänhätä – "ihmisen aiheuttama kriisi"

Nälkäkuolemat ovat alkaneet Unityn osavaltiossa, kertovat YK-järjestöt.

Sota ja romahtanut talous ovat johtaneet siihen, että noin 100 000 ihmistä on vaarassa kuolla nälkään Etelä-Sudanissa. Osiin maan keskiosissa sijaitsevaa Unityn osavaltiota on julistettu nälänhätä, kertoivat YK-järjestöt tänään.

YK:n lastenrahasto Unicef, elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO sekä ruokaohjelma WFP varoittivat, että maassa on lisäksi miljoona ihmistä nälänhädän partaalla. Akuutista aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia on yli miljoona, ja yhteensä humanitaarista apua tarvitsee 4,9 miljoonaa ihmistä.

Nälänhätä on määritelmä, jota käytetään ruokakriiseissä vain harvoin, sillä se tarkoittaa kansainvälisen ruokaturvaluokituksen viidettä eli pahinta luokkaa. Käytännössä se tarkoittaa, että päivittäin kuolee ainakin kaksi ihmistä 10 000:sta ja akuutisti aliravittuja on vähintään 30 prosenttia.

YK-järjestöjen mukaan nälkäkuolemat ovat Unityssä jo alkaneet. Kyseessä on niiden mukaan pahin katastrofi sen jälkeen, kun Etelä-Sudanin sisällissota runsaat kolme vuotta sitten alkoi. Pääosin nälänhädästä kärsineet ovat viljelijöitä, jotka eivät ole sodan takia voineet viljellä ja ovat kuukausia etsineet kasvia ja kalaa syötäväkseen.

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013 maan presidentin Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Vuonna 2015 tehdystä rauhansopimuksesta huolimatta taistelut ovat pahentuneet viime kesästä lähtien. Ruuantuotanto on laajalti keskeytynyt ja inflaatio on noussut huippulukemiin. Kyseessä onkin ihmisen aiheuttama kriisi, järjestöt muistuttavat.

Avustusjärjestöt jakavat miljoonille ihmisille ruokaa ja esimerkiksi FAO rokottaa karjaa. Apua tarvitaan kuitenkin lisää. Heinäkuussa avuntarvitsijoiden määrä voi olla jo 5,5 miljoonaa, ne sanovat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia