Suomalaiset haluavat eettisempiä kenkiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaiset haluavat eettisempiä kenkiä

Lähes 80 prosenttia olisi valmiita maksamaan nykyistä enemmän ympäristöystävällisistä ja eettisistä kengistä.

78 prosenttia suomalaisista olisi valmis maksamaan vähintään viisi prosenttia nykyistä enemmän kengistä, mikäli ne olisi tuotettu nykyistä ympäristöystävällisemmin ja oikeudenmukaisemmin. Yli kolmannes maksaisi eettisistä kengistä jopa 10 prosenttia nykyistä enemmän, käy ilmi Eettisen kaupan puolesta ry:n (Eetti) julkistamasta kyselytutkimuksesta.

70 prosenttia suomalaisista on myös sitä mieltä, että EU:n pitäisi asettaa säännöksiä, jotka suojaavat Euroopan markkinoille tavaraa tekevien työntekijöiden oikeuksia.

Järjestön mukaan suomalaiset ostavat vuosittain noin 21 miljoonaa paria kenkiä ja käyttävät niihin keskimäärin 140 euroa per henki. Suurin osa suomalaisten kengistä tulee Aasiasta, jossa työntekijöiden olot ovat usein heikot ja tuotannossa käytetään vaarallisia kemikaaleja.

"Yhtä lenkkitossua kokoaa kymmeniä työntekijöitä, jotka saavat esimerkiksi 120 euron kuluttajahinnasta yhteensä vain 2,50 euroa. Heidän palkkansa nostaminen elämiseen riittävälle tasolle ei merkittävästi nostaisi kuluttajahintoja Suomessa", sanoo Eetin kampanjakoordinaattori Anna Härri järjestön tiedotteessa.

Kyselytutkimus oli osa kansainvälistä Change Your Shoes -hanketta, jonka tarkoituksena on edistää eettistä, kestävää ja läpinäkyvää kenkien ja nahan tuotantoa. Kysely tehtiin yhteensä 20 maassa, joissa kussakin haastateltiin noin 500:aa ihmistä.

Kokonaistulosten mukaan noin 85 prosenttia vastanneista olisi valmis maksamaan kengistä nykyistä enemmän, mikäli ne tuotettaisiin ympäristöystävällisemmin. Tietämys kenkätuotannon olosuhteista on kuitenkin heikkoa. Puolella kyselyyn osallistuneista on aiheesta tietoa vähän tai ei lainkaan. Suomessa tietämys on kärkitasoa, mutta Suomessakin 21 prosenttia kokee, että tietoa on vähän tai ei lainkaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia