Sukupuolisyrjintä lisää naisten ja tyttöjen hiv-riskiä – Uusi raportti vaatii muutoksia hiv-politiikkaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sukupuolisyrjintä lisää naisten ja tyttöjen hiv-riskiä – Uusi raportti vaatii muutoksia hiv-politiikkaan

Joka viikko yli 6 000 nuorta naista ja tyttöä saa hiv-tartunnan, muistuttaa YK:n aids-järjestö. Muun muassa koulunkäynnin on todettu vähentävän tartuntariskiä.

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Syrjintä vaikeuttaa naisten hiv-epidemian hoitoa. Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0.

Naiset ja tytöt ovat sukupuolensa takia erityisen suuressa hiv-riskissä, kertoo YK:n hiv/aids-järjestö Unaids naistenpäivän alla ilmestyneessä raportissaan.

Noin 52 prosenttia hiv-positiivisista on naisia. Tartunnat ovat viime vuosina vähentyneet, ja noin 41 prosenttia aidsiin kuolleista on naisia. Aids on kuitenkin yhä 15–49-vuotiaiden naisten johtava kuolinsyy, ja reilu 6 000 15–24-vuotiasta naista saa viikoittain hiv-tartunnan, raportissa kerrotaan.

”Hiv-epidemia peilaa naisten ja tyttöjen kohtaamaa epätasa-arvoa ja epäoikeudenmukaisuutta sekä sitä, että oikeuksien ja palveluiden puute pahentaa epidemiaa”, sanoo Unaidsin johtaja Winnie Byanyima tiedotteessa.

Raportin mukaan esimerkiksi naisten koulutuksen lisääntyminen ja hiv-hoitojen tehostuminen on parantanut tilannetta, mutta monet hiv-tartuntoihin liittyvät tekijät ovat yhä yhteydessä naisten ja tyttöjen kokemaan syrjintään.

Esimerkiksi alueilla, joilla hiv-tartunnat ovat yleisiä, lähisuhdeväkivalta lisää 50 prosenttia riskiä saada tartunta. Toisaalta naisen hiv-positiivisuus voi myös tarkoittaa, että hän kokee herkemmin väkivaltaa.

Saharan eteläpuolista Afrikkaa lukuun ottamatta useimmat hiv-riskissä olevat naiset kuuluvat syrjittyihin ihmisryhmiin ja ovat esimerkiksi seksityöläisiä, suonensisäisten huumeiden käyttäjiä, vankeja tai transsukupuolisia. Syrjintä vaikeuttaa hivin ehkäisypalveluiden saamista ja lisää näin tartuntariskiä.

Myös tietämättömyys on naisten ongelma. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 70 prosentilla nuorista naisista ei ole perustietoja hivistä, raportissa kerrotaan. Samalla alueella nuoret naiset myös saavat hivin paljon todennäköisemmin kuin nuoret miehet.

Raportissa vaaditaan naisten ja tasa-arvon parempaa huomioimista hivin ehkäisyohjelmissa ja esimerkiksi nuorisolähtöisempää politiikkaa. Tarvitaan myös lisää seksikasvatusta, uusia lakeja sekä naisten merkityksellistä osallistumista hiv-ohjelmiin.

Hyvääkin kehitystä on tapahtunut. Esimerkiksi Lesothossa naisten ja tyttöjen saamat tartunnat ovat vähentyneet 41 prosenttia vuosina 2010–2018, kun valtio loi uuden hivin ehkäisyohjelman. Botswanassa puolestaan havaittiin, että 9. luokan jälkeen jokainen lisäkoulutusvuosi vähentää 12 prosenttia tyttöjen hiv-riskiä, raportissa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia