Uutiset Hiv/aids

Sukupuolisyrjintä lisää naisten ja tyttöjen hiv-riskiä – Uusi raportti vaatii muutoksia hiv-politiikkaan

Joka viikko yli 6 000 nuorta naista ja tyttöä saa hiv-tartunnan, muistuttaa YK:n aids-järjestö. Muun muassa koulunkäynnin on todettu vähentävän tartuntariskiä.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta
Syrjintä vaikeuttaa naisten hiv-epidemian hoitoa. (Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0)

Naiset ja tytöt ovat sukupuolensa takia erityisen suuressa hiv-riskissä, kertoo YK:n hiv/aids-järjestö Unaids naistenpäivän alla ilmestyneessä raportissaan.

Noin 52 prosenttia hiv-positiivisista on naisia. Tartunnat ovat viime vuosina vähentyneet, ja noin 41 prosenttia aidsiin kuolleista on naisia. Aids on kuitenkin yhä 15–49-vuotiaiden naisten johtava kuolinsyy, ja reilu 6 000 15–24-vuotiasta naista saa viikoittain hiv-tartunnan, raportissa kerrotaan.

”Hiv-epidemia peilaa naisten ja tyttöjen kohtaamaa epätasa-arvoa ja epäoikeudenmukaisuutta sekä sitä, että oikeuksien ja palveluiden puute pahentaa epidemiaa”, sanoo Unaidsin johtaja Winnie Byanyima tiedotteessa.

Raportin mukaan esimerkiksi naisten koulutuksen lisääntyminen ja hiv-hoitojen tehostuminen on parantanut tilannetta, mutta monet hiv-tartuntoihin liittyvät tekijät ovat yhä yhteydessä naisten ja tyttöjen kokemaan syrjintään.

Esimerkiksi alueilla, joilla hiv-tartunnat ovat yleisiä, lähisuhdeväkivalta lisää 50 prosenttia riskiä saada tartunta. Toisaalta naisen hiv-positiivisuus voi myös tarkoittaa, että hän kokee herkemmin väkivaltaa.

Saharan eteläpuolista Afrikkaa lukuun ottamatta useimmat hiv-riskissä olevat naiset kuuluvat syrjittyihin ihmisryhmiin ja ovat esimerkiksi seksityöläisiä, suonensisäisten huumeiden käyttäjiä, vankeja tai transsukupuolisia. Syrjintä vaikeuttaa hivin ehkäisypalveluiden saamista ja lisää näin tartuntariskiä.

Myös tietämättömyys on naisten ongelma. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 70 prosentilla nuorista naisista ei ole perustietoja hivistä, raportissa kerrotaan. Samalla alueella nuoret naiset myös saavat hivin paljon todennäköisemmin kuin nuoret miehet.

Raportissa vaaditaan naisten ja tasa-arvon parempaa huomioimista hivin ehkäisyohjelmissa ja esimerkiksi nuorisolähtöisempää politiikkaa. Tarvitaan myös lisää seksikasvatusta, uusia lakeja sekä naisten merkityksellistä osallistumista hiv-ohjelmiin.

Hyvääkin kehitystä on tapahtunut. Esimerkiksi Lesothossa naisten ja tyttöjen saamat tartunnat ovat vähentyneet 41 prosenttia vuosina 2010–2018, kun valtio loi uuden hivin ehkäisyohjelman. Botswanassa puolestaan havaittiin, että 9. luokan jälkeen jokainen lisäkoulutusvuosi vähentää 12 prosenttia tyttöjen hiv-riskiä, raportissa kerrotaan.

Hiv/aidsTasa-arvo genderterveyshiv/aids

Lue myös

Mies kyykyssä kasvien keskellä

Eswatinin kansanparantajat värvättiin taisteluun aidsia vastaan

Entisessä Swazimaassa moni kansalainen luottaa kansanparantajiin, joiden tietämys uudemmista taudeista, kuten hivistä, ei kuitenkaan ole ollut ajan tasalla. Nyt kansanparantajat jakavat asiakkailleen hiv-testipakkauksia, jotta nämä pääsisivät hoitoon. ”On tiettyjä asioita, joita en kansanparantajana voi nähdä”, tunnustaa tohtori Khalishwayo.
Verikokeen otto sormenpäästä lähikuvassa

Miehet unohdetaan Afrikan hiv-ohjelmista – Moni välttelee hoitoon menoa, koska parantumaton sairaus ei sovi miehen ihannekuvaan

Alle puolet hiv-tartunnan saaneista afrikkalaismiehistä saa hoitoa. Miehet myös menevät testeihin paljon epätodennäköisemmin kuin naiset. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla esimerkiksi hivin itsetestaus, kirjoittaa kansanterveyden asiantuntija Webster Mavhu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.