Uutiset Hiv/aids

Sukupuolisyrjintä lisää naisten ja tyttöjen hiv-riskiä – Uusi raportti vaatii muutoksia hiv-politiikkaan

Joka viikko yli 6 000 nuorta naista ja tyttöä saa hiv-tartunnan, muistuttaa YK:n aids-järjestö. Muun muassa koulunkäynnin on todettu vähentävän tartuntariskiä.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta
Syrjintä vaikeuttaa naisten hiv-epidemian hoitoa. (Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0)

Naiset ja tytöt ovat sukupuolensa takia erityisen suuressa hiv-riskissä, kertoo YK:n hiv/aids-järjestö Unaids naistenpäivän alla ilmestyneessä raportissaan.

Noin 52 prosenttia hiv-positiivisista on naisia. Tartunnat ovat viime vuosina vähentyneet, ja noin 41 prosenttia aidsiin kuolleista on naisia. Aids on kuitenkin yhä 15–49-vuotiaiden naisten johtava kuolinsyy, ja reilu 6 000 15–24-vuotiasta naista saa viikoittain hiv-tartunnan, raportissa kerrotaan.

”Hiv-epidemia peilaa naisten ja tyttöjen kohtaamaa epätasa-arvoa ja epäoikeudenmukaisuutta sekä sitä, että oikeuksien ja palveluiden puute pahentaa epidemiaa”, sanoo Unaidsin johtaja Winnie Byanyima tiedotteessa.

Raportin mukaan esimerkiksi naisten koulutuksen lisääntyminen ja hiv-hoitojen tehostuminen on parantanut tilannetta, mutta monet hiv-tartuntoihin liittyvät tekijät ovat yhä yhteydessä naisten ja tyttöjen kokemaan syrjintään.

Esimerkiksi alueilla, joilla hiv-tartunnat ovat yleisiä, lähisuhdeväkivalta lisää 50 prosenttia riskiä saada tartunta. Toisaalta naisen hiv-positiivisuus voi myös tarkoittaa, että hän kokee herkemmin väkivaltaa.

Saharan eteläpuolista Afrikkaa lukuun ottamatta useimmat hiv-riskissä olevat naiset kuuluvat syrjittyihin ihmisryhmiin ja ovat esimerkiksi seksityöläisiä, suonensisäisten huumeiden käyttäjiä, vankeja tai transsukupuolisia. Syrjintä vaikeuttaa hivin ehkäisypalveluiden saamista ja lisää näin tartuntariskiä.

Myös tietämättömyys on naisten ongelma. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 70 prosentilla nuorista naisista ei ole perustietoja hivistä, raportissa kerrotaan. Samalla alueella nuoret naiset myös saavat hivin paljon todennäköisemmin kuin nuoret miehet.

Raportissa vaaditaan naisten ja tasa-arvon parempaa huomioimista hivin ehkäisyohjelmissa ja esimerkiksi nuorisolähtöisempää politiikkaa. Tarvitaan myös lisää seksikasvatusta, uusia lakeja sekä naisten merkityksellistä osallistumista hiv-ohjelmiin.

Hyvääkin kehitystä on tapahtunut. Esimerkiksi Lesothossa naisten ja tyttöjen saamat tartunnat ovat vähentyneet 41 prosenttia vuosina 2010–2018, kun valtio loi uuden hivin ehkäisyohjelman. Botswanassa puolestaan havaittiin, että 9. luokan jälkeen jokainen lisäkoulutusvuosi vähentää 12 prosenttia tyttöjen hiv-riskiä, raportissa kerrotaan.

Hiv/aidsTasa-arvo genderterveyshiv/aids

Lue myös

Mies kyykyssä kasvien keskellä

Eswatinin kansanparantajat värvättiin taisteluun aidsia vastaan

Entisessä Swazimaassa moni kansalainen luottaa kansanparantajiin, joiden tietämys uudemmista taudeista, kuten hivistä, ei kuitenkaan ole ollut ajan tasalla. Nyt kansanparantajat jakavat asiakkailleen hiv-testipakkauksia, jotta nämä pääsisivät hoitoon. ”On tiettyjä asioita, joita en kansanparantajana voi nähdä”, tunnustaa tohtori Khalishwayo.
Verikokeen otto sormenpäästä lähikuvassa

Miehet unohdetaan Afrikan hiv-ohjelmista – Moni välttelee hoitoon menoa, koska parantumaton sairaus ei sovi miehen ihannekuvaan

Alle puolet hiv-tartunnan saaneista afrikkalaismiehistä saa hoitoa. Miehet myös menevät testeihin paljon epätodennäköisemmin kuin naiset. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla esimerkiksi hivin itsetestaus, kirjoittaa kansanterveyden asiantuntija Webster Mavhu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.