Solidaarisuuden Ugandan-hankkeessa kavallus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Solidaarisuuden Ugandan-hankkeessa kavallus

Kirjanpitäjä, tilintarkastusyhtiö ja kumppanijärjestön luottamushenkilö pimittivät seksuaaliterveyshankkeen rahoja yli 176 000 euroa.

Suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuuden Ugandassa tukemassa seksuaaliterveyshankkeessa on kavallettu reilun 176 000 euron arvosta hankkeeseen tarkoitettua rahaa.

Syyteharkinnassa ovat hanketta pyörittäneen Concern for Children and Women Empowerment (COFCAWE) -järjestön kirjanpitäjä, järjestön tilit tarkastanut ugandalainen tilintarkastusyhtiö ja järjestöstä viime vuonna eronnut luottamushenkilö.

Solidaarisuuden mukaan rahat on kavallettu vuosina 2009–2012. Rikollinen toiminta alkoi sen jälkeen, kun Solidaarisuus oli siirtänyt hankkeen tilintarkastukset paikalliselle yhtiölle. Rikos tuli ilmi, kun COFCAWE teki omaa rutiiniseurantaa viime syksynä.

Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka kertoo, että hankkeen rahoitus on nyt pysäytetty.

Solidaarisuus on tukenut järjestöä vuodesta 2007 lähtien yhteensä vajaalla 1,3 miljoonalla eurolla. Sen jälkeen, kun kyseenalainen tilintarkastusyhtiö on tullut mukaan, rahaa on käytetty reilut 900 000 euroa. Suurin osa rahoituksesta, noin 85 prosenttia, on tullut ulkoministeriöltä.

"Ulkoministeriön osuus palautetaan ja maksetaan Solidaarisuuden omasta puskurirahastosta", Nuikka kertoo.

Solidaarisuudella on Ugandassa yhteensä neljä kumppanijärjestöä. Kaikki ovat nyt irtisanoneet sopimuksensa epäiltynä olevan tilintarkastusyhtiön kanssa. Solidaarisuuden mukaan tapauksen vuoksi kaikkien järjestöjen sisäistä valvontaa ja tilintarkastusprosesseja uudistetaan.

Kavalluksesta huolimatta yhteistyötä rikoksen uhriksi joutuneen COFCAWE-järjestön kanssa aiotaan jatkaa, sillä se on Solidaarisuuden mukaan toiminut hyvin. Esimerkiksi teiniraskauksien ja seksiin pakotettujen lasten määrät ovat järjestön työn ansiosta vähentyneet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia