Siirtotyöläisten asema paranee pahamaineisessa Qatarissa – maastapoistumislupaa ei tarvitse pyytää enää työnantajalta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Siirtotyöläisten asema paranee pahamaineisessa Qatarissa – maastapoistumislupaa ei tarvitse pyytää enää työnantajalta

Lähes 90 prosenttia Qatarin asukkaista on siirtotyöläisiä. Heidän huono kohtelunsa on saanut paljon kritiikkiä, mutta nyt maa on säätänyt uuden lain, jonka ansiosta useimmat työntekijät voivat poistua maasta vapaasti.

Rakennuksia Qatarin pääkaupungissa Dohassa

Qatar lupaa helpottaa siirtotyöläisten asemaa. Kuvassa rakennuksia Dohassa. Kuva: Joi Ito / CC BY 2.0.

Qatar on korjannut pahamaineista työlainsäädäntöään osana kansainvälisen työjärjestön (ILO) kanssa toteutettavaa uudistusohjelmaa. Uuden lain mukaan enemmistö siirtotyöläisistä voi jatkossa poistua maasta kysymättä lupaa työnantajaltaan.

Aiemmin työnantaja on voinut säädellä niin työntekijän maahantuloa, oleskelua, työpaikan vaihtoa kuin maasta poistumistakin. Käytännöt ovat osa niin sanottua kafala-järjestelmää, jossa jokaisella siirtotyöläisellä on sponsori, työnantaja.

Järjestöt pitävät muutosta merkittävänä.

“Tämä on valtava askel työntekijöiden oikeuksille ja kafala-järjestelmän poistamiselle Qatarissa. Noin 1,5 miljoonalla työntekijällä on nyt vapaus lähteä Qatarista ilman työnantajan lupaa nyt, kun tämä keskeinen osa modernin orjuuden järjestelmästä poistetaan. -- Tämä asettaa esimerkin koko alueelle", sanoo ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow tiedotteessa.

Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että Qatarin työlainsäädännössä on yhä useita ongelmia. Työnantaja voi edelleen kieltää noin 5:tä prosenttia työvoimastaan lähtemästä vedoten esimerkiksi sensitiivisiin tietoihin. Laki ei myöskään koske maan noin 174 000:ta kotiapulaista, jotka joutuvat selvitysten mukaan usein väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi.

Qatarin väestöstä noin 90 prosenttia on ulkomaisia siirtotyöläisiä, joita on yhteensä yli 1,9 miljoonaa. He ovat kotoisin yleensä Etelä- ja Kaakkois-Aasian maista. Viime vuosina ihmisoikeusjärjestöt ovat paljastaneet useita ongelmia siirtotyöläisten työolosuhteissa etenkin jalkapallon MM-kisatyömailla. Kisat järjestetään vuonna 2022. Esimerkiksi The Guardian -lehti paljasti vuonna 2013, että työmailla on käytetty pakkotyövoimaa. Työnantajat takavarikoivat usein myös työntekijöiden passeja.

Qatar on luvannut tehdä uudistuksia, ja viime syksynä se kertoi purkavansa kafala-järjestelmän.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia