Qatar lupaa purkaa siirtotyöläisiä orjuuttavan järjestelmän – ”uusi aikakausi työntekijöiden oikeuksille” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Qatar lupaa purkaa siirtotyöläisiä orjuuttavan järjestelmän – ”uusi aikakausi työntekijöiden oikeuksille”

Qataria on kritisoitu vuosia työntekijöiden surkeista oloista. Nyt se on sitoutunut jälleen uudistuksiin, jotka ovat vakuuttaneet myös Kansainvälisen työjärjestön.

Doha, Qatar

Qatari elää siirtotyövoimasta. Kuvassa pääkaupunki Dohan rakennuksia. Kuva: Omar Chatriwala / CC BY-NC-ND 2.0.

Kansainvälinen työjärjestö (ILO) on hylännyt Qataria vastaan tehdyn valituksen, jonka mukaan maa on rikkonut muun muassa pakkotyön kieltävää kansainvälistä sopimusta. Hylkäämisen syynä ovat maan lupaukset parantaa ulkomaisten työntekijöiden kohtelua ja purkaa kritisoitu kafala-järjestelmä.

Kafala-järjestelmää sovelletaan useissa Persianlahden maissa ulkomaisiin työntekijöihin, joiden osuus esimerkiksi Qatarin väestöstä on jopa 90 prosenttia. Siinä ulkomainen työntekijä tarvitsee sponsorin, joka muun muassa säätelee tämän poistumista maasta sekä työpaikan vaihtoa. Seurauksena maan siirtotyöläiset ovat surkeassa asemassa ja työolosuhteet ovat huonot.

Ihmisoikeusjärjestöt ja ammattiliitot ovat kritisoineet erityisesti Qataria, sillä maan on määrä pitää jalkapallon MM-kisat vuonna 2022. Ihmisoikeusjärjestöjen selvitysten mukaan siirtotyöläisillä on teetetty kisarakentamisen yhteydessä jopa pakkotyötä. Qatar on useaan otteeseen luvannut uudistaa työlakejaan, mutta uudistuksia on pidetty riittämättöminä.

ILO otti vuonna 2014 käsittelyyn valituksen Qataria vastaan, mikä on aiheuttanut maalle maineriskin. Tällä viikolla ILO kuitenkin ilmoitti Qatarin sitoutuneen merkittäviin uudistuksiin. Niiden seurauksena myös valitus otetaan pois käsittelystä.

Uusien tietojen mukaan Qatar on käytännössä luvannut purkaa kafala-järjestelmän. Ulkomaiset työntekijät voivat lähteä maasta ja vaihtaa työpaikkaa ilman lupaa. Valtio myöntää työntekijöiden henkilöllisyystodistukset työnantajien sijasta. Maahan säädetään minimipalkka, joka ei enää syrji ihmisiä etnisen taustan perusteella. Työntekijät voivat perustaa omia komiteoita ja valita niihin edustuksensa itse. Asiasta kertovat muun muassa ITUC sekä uutistoimisto Reuters.

ITUC on tyytyväinen päätökseen. Sen mukaan edessä on nyt uusi aikakausi työntekijöiden oikeuksien kannalta.

”Qatar on asettanut uuden standardin Persianlahden maille, ja Saudi-Arabian sekä Arabiemiraattien pitää nyt seurata perässä. Niissä miljoonat siirtotyöläiset ovat modernissa orjuudessa”, muistuttaa järjestön pääsihteeri Sharan Burrow tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia