Amnesty: Qatarin MM-stadionin siirtotyöläisillä teetetty jopa pakkotyötä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Qatarin MM-stadionin siirtotyöläisillä teetetty jopa pakkotyötä

Jalkapallon MM-kisojen sponsorien on painostettava Fifaa puuttumaan tilanteeseen, ihmisoikeusjärjestö vaatii.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa saa kovaa kritiikkiä ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreessa raportissa, jonka mukaan Qatarissa jalkapallon MM-kisojen stadionia rakentavia siirtotyöläisiä on joutunut jopa pakkotyön uhreiksi.

Järjestön mukaan Fifa on epäonnistunut lähes täydellisesti ihmisoikeusloukkausten estämisessä Qatarissa.

"Jalkapallomaailma ei voi enää olla sokea sille riistolle, jota sen piirissä tapahtuu. Jos Fifan uusi johto haluaa tosissaan uudistaa järjestön toimintakulttuuria, se ei voi antaa lajin suurimman tapahtuman tapahtua stadioneilla, jotka on rakennettu siirtotyöläisten hyväksikäytöllä", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo järjestön tiedotteessa.

Järjestö haastatteli 132:ta siirtotyöläistä, jotka rakentavat Dohaan valmistuvaa Khalifa-stadionia sekä työntekijöitä, jotka valmistelevat stadionin lähelle tulevaa monitoimikeskusta Työntekijät tulivat pääosin Bangladeshista, Intiasta ja Nepalista, ja jokainen heistä kertoi joutuneensa hyväksikäytetyksi.

Heille oli esimerkiksi maksettu sovittua pienempiä palkkoja tai he olivat jääneet kokonaan ilman palkkaa. Työnantajat jättivät myös työlupia uusimatta, jolloin siirtotyöläiset olivat vaarassa joutua pidätetyiksi tai jopa karkotetuksi. Työnantajat takavarikoivat passeja, eivätkä suostuneet antamaan lupaa maasta poistumiseen. Olosuhteista valittaneita työntekijöitä on uhkailtu. Osa tapauksista täyttää Amnestyn mukaan pakkotyön tunnusmerkit.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun järjestöt kritisoivat Qatarin siirtotyöläisten surkeita oloja. Maan talous pyörii käytännössä siirtotyövoimalla, ja pelkästään jalkapallon MM-kisojen rakentajien määrän uskotaan nousevan 36 000:een. Siirtotyöläisiin sovelletaan pahamaineista kafala-sponsorijärjestelmää, joka antaa työnantajille lähes täydellisen vallan kontrolloida siirtotyöläisiä. Maan siirtotyöläisiä on aiemmin jopa kuollut kurjissa oloissa.

Qatar ilmoitti loppuvuodesta 2015 uudistavansa kafala-järjestelmää, mutta uudistuksen vaikutukset ovat Amnestyn mukaan jäämässä laihoiksi.

Se vetoaa MM-kisojen isoihin sponsoreihin, kuten Adidakseen, Coca-Colaan ja McDonald’siin, jotta ne painostaisivat Fifaa varmistamaan vierastyöläisten oikeuksien toteutumisen Qatarin kisojen rakennustyömailla. Fifan pitäisi sen mukaan itse valvoa kisatyömaiden olosuhteita ja vaatia Qatarilta uskottavaa suunnitelmaa tilanteen parantamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia