Siirtolaiset automaattisesti säilöön Kyproksella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Siirtolaiset automaattisesti säilöön Kyproksella

Kyproksen siirtolaispolitiikassa rikotaan järjestelmällisesti kansainvälistä lakia, sanoo Amnesty International.

Kypros rikkoo kansainvälistä lakia sulkemalla rutiininomaisesti siirtolaisia ja muun muassa syyrialaisia turvapaikanhakijoita vankilamaisiin säilöönottokeskuksiin odottamaan karkotusta, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Amnesty kertoo saarella vierailleiden tutkijoiden löytäneen näyttöä siitä, että kyproslaisviranomaiset ottavat EU-lainsäädännön nojalla siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita automaattisesti säilöön. Näin tehden he ohittavat takeet säilöönotosta viimeisenä mahdollisuutena, johon turvaudutaan vasta, jos se voidaan osoittaa välttämättömäksi ja vähemmän rajoittavat toimet eivät riitä.

Käytännön takia saarella otetaan järjestön mukaan vuosittain säilöön jopa satoja siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita, joiden joukossa on ollut sekä syyrialaispakolaisia että lapsistaan erotettuja äitejä. Haastattelujen perusteella useille ei ollut edes kerrottu syytä säilöönottoon tai annettu tietoa siitä, mitä heille tapahtuu seuraavaksi.

Amnestyn siirtolais- ja pakolaisoikeuksien päällikkö Sherif Elsayed-Ali tyrmää saarivaltion viranomaisten toiminnan sekä myötätunnottomana että kansainvälisten velvoitteiden vastaisena.

"On häpeällistä, että EU:ssa pidetään vankilaolosuhteissa pahimmillaan jopa yli 18 kuukauden ajan ihmisiä, jotka eivät ole tehneet mitään rikosta. Amnesty on huolissaan siitä, että Kypros käyttää siirtolaisten systemaattista säilöönottoa keinona pelotella potentiaalisia siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita", Elsayed-Ali toteaa.

Elsayed-Alin Euroopan unionin nykyinen siirtolaispolitiikka on kokonaisuudessaan häpeän aihe, ja hän muistuttaa, että vaikka EU kritisoi ulkomaita ihmisten pidättämisestä ilman syytteitä, se itse on laillistanut käytännön, joka mahdollistaa ihmisten pidättämisen puoleksitoista vuodeksi ilman rikosta.

Kyproslaismedia raportoi Kyproksen hallituksen tyrmänneen Amnestyn raportoinnin yksipuolisena ja perusteettomana. Sisäministeri Socrates Hasikosin mukaan järjestö oli käyttänyt raportissaan ainoastaan valikoituja järjestölähteitä ja ohittanut hallituksen tarjoamat selitykset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia