Selvitys: Ulkomaalaiset vastavalmistuneet työllistyneet hyvin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Ulkomaalaiset vastavalmistuneet työllistyneet hyvin

Työllistyneiden palkkataso jäi alle suomalaisen keskipalkan, Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa.

Helsingin yliopistosta valmistuneet ulkomaalaiset sijoittuvat työmarkkinoille yhtä hyvin kuin muissa EU-maissa, mutta ansaitsevat selvästi suomalaisia korkeakoulutettuja alhaisempaa palkkaa, ilmenee Helsingin yliopiston VALOA-hankkeen teettämästä tutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaista korkeakouluista vuosina 2009 ja 2010 valmistuneiden työllistymistä.

Kyselyyn vastanneiden työllistymisaste oli 70 prosenttia, mikä on samaa luokkaa sekä Suomeen jääneillä että kotimaihinsa palanneilla. Johonkin muuhun maahan muuttaneista sen sijaan hiukan yli puolet oli työllistynyt.

Sen sijaan vastanneiden keskipalkka jäi suomalaisten keskiarvon alapuolelle, ja Suomeen asettuneiden palkka on pienempi kuin kotimaahansa tai muualle muuttaneilla.Yli puolet vastaajista kertoi palkakseen ensimmäisessä valmistumisensa jälkeisessä työpaikassaan korkeintaan 2000 euroa. Kolmasosalla palkkataso oli edelleen sama kuin ensimmäisessä työpaikassa. 

Vastaajat myös arvioivat osaamisensa korkeammaksi kuin työssä vaadittiin. Tutkimuksen mukaan on mahdollista, että ulkomaalaiset sijoittuvat osittain alemman tason tehtäviin kuin mitä heidän koulutuksensa mahdollistaisi.

Yli puolet kuitenkin arvioi koulutuksensa ja työnsä vastaavan toisiaan. Vastaajista myös 86 prosenttia suosittelisi Suomea opintopaikkana ystävilleen tai sukulaisilleen. Samalla erityisesti Afrikasta kotoisin olevat kertoivat kokeneensa etnistä syrjintää, mikä heijastuu myös työtyytyväisyyteen.

Kyselytutkimukseen Employability of International Graduates Educated in Finnish Higher Education Institutions  osallistui 15 korkeakoulua. Kyselyyn vastasi 363 valmistunutta, ja vastausprosentiksi tuli 21,3. Tutkimuksen toteutti Tampereen ylipiston School of Managementin Higher Education Group.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia