Selvitys: Suomalaiset valmiita tukemaan kehitysmaiden ilmastotoimia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Suomalaiset valmiita tukemaan kehitysmaiden ilmastotoimia

Tutkimusten mukaan teollisuusmaat eivät ole pitäneet lupauksiaan tukea kehitysmaiden ilmastotoimia.

Suomalaisten selvän enemmistön mukaan rikkailla mailla on velvollisuus rahoittaa kehitysmaiden päästöleikkauksia ja sopeutumista ilmastonmuutokseen, selviää Kepan teettämästä mielipidekyselystä.

Tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen uskoo, että historiallisesti eniten päästöjä aiheuttaneilla mailla olisi ensijainen vastuu kehitysmaiden ilmastotoimien rahoittamisesta. Kaksi kolmesta jakaisi vastuuta rikkaiden maiden ja kehittyvien talouksien, kuten Kiinan ja Intian, kanssa. Vain kolme prosenttia piti kehitysmaiden ilmastotoimien rahoittamista tarpeettomana.

"Tuloksista käy selvästi ilmi, että ilmastorahoituksella on vahva suomalaisten tuki", sanoo Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hietaniemi. "

"Suomalaiset ovat selvästi ymmärtäneet, että ilmastorahoitus on sekä oikeudenmukaisuuskysymys että ilmastonmuutoksen hillitsemisen ehdoton edellytys", hän jatkaa.

Teollisuusmaat rikkoneet tehtyjä lupauksia

Tähän mennessä rikkaat maat ovat epäonnistuneet lupauksissaan rahoittaa köyhien maiden päästöleikkauksia ja sopeutumista ilmastonmuutokseen, arvioi kansainvälinen ympäristö- ja kehitysinstituutti IIED.

Vuoden 2009 ilmastokokouksessa sovittiin, että teollisuusmaat nostavat vuosittaisen ilmastorahoituksensa kehitysmaille 100 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä. Samalla sovittiin 30 miljardin dollarin tuesta vuosille 2010-2012. IIED:n arvioiden mukaan 30 miljardin dollarin potista vain 23 miljardiin on todellisuudessa sitouduttu.

Samalla alle puolet nyt luvatusta ilmastorahoituksesta on todellisia avustuksia, suurimman osan ollessa takaisinperittäviä lainoja, arvioi Oxfam. Suurin osa toteutuneesta rahoituksesta oli luvattu jo ennen Kööpenhaminan kokousta.

Rahoituskysymykset ovat keskeisessä osassa Dohassa käynnissä olevia YK:n ilmastoneuvotteluja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia