Ecuador ehdottaa ilmastonmuutoksen torjumiseen rahoitusinnovaatioita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ecuador ehdottaa ilmastonmuutoksen torjumiseen rahoitusinnovaatioita

Ecuador esitti Dohassa kaksi ideaa kehittyvien maiden ilmastonmuutostoimien tukemiseen, kertoo maan pääneuvottelija Raisa Musakalle.


Dohan ilmastokokouksessa kiisteltiin siitä, onko teollistuneilla mailla velvollisuus tukea kehittyviä maita taloudellisesti ilmastonmuutoksen torjumisessa. Ecuador esitti tähän liittyen kokouksessa kaksi ideaa. Maan neuvottelijana Dohassa toiminut Ivonne Baki kertoo, mistä aloitteissa on kyse.

”Daly-Correa öljyvero”

Ecuador ehdotti Dohassa, että öljyntuottajamaiden Opec-järjestön jäsenmaat maksaisivat osan öljyn myyntituloista verona maksettavana tukena köyhille valtioille. Alun perin öljyveroa ehdotti Opecin kokouksessa jo vuonna 2001 Maailmanpankin ekonomisti Herman Daly, mutta ehdotus jäi vähälle huomiolle. Vuonna 2007 Ecuadorin silloinen kehitysministeri Fander Falconi esitteli idean presidentti Rafael Correalle, joka alkoi ajaa hanketta.

Correa ehdotti kaksi vuotta sitten YK:n kokouksessa Daly-Correa –nimellä tunnettua veroa öljyn myyntituloille. Hän esitteli ideaa uudelleen lokakuussa Perussa järjestetyssä Etelä-Amerikan ja arabimaiden kokouksessa.

Ivonne Bakin mukaan useat Opecin maat suhtautuivat myönteisesti aloitteeseen, ja sitä tullaan käsittelemään uudelleen järjestön seuraavassa kokouksessa Wienissä.

"Kyseessä ei tarvitsisi olla suuri vero, sillä jo muutamilla senteillä saataisiin aikaan ihmeitä. Taistelussa ilmastonmuutosta vastaan on puuttunut tuoreita ideoita ongelmien ratkaisemiseksi, ja siksi jokainen uusi pelinavaus olisi syytä käsitellä huolellisesti."

Yasuni ITT –aloite pyrkii luomaan tuloja luonnonsuojelulla öljynporaamisen sijaan

Ecuador esitti Dohan ilmastokokouksessa myös sademetsän suojeluun liittyvän Yasuní ITT –aloitteen. Hankkeen idea perustuu siihen, että öljyn sijaan maksetaan luonnonsuojelusta öljyreservien hyödyntämisen sijaan.

Koillis-Ecuadorissa sijaitseva Yasunin kansallispuisto on biodiversiteetiltään ainutlaatuinen, mutta puiston maaperässä on samalla noin 20 prosenttia Ecuadorin tunnetuista öljyvaroista.

Yasuni-ITT -aloite pyrkii estämään öljynporauksen kansallispuiston sademetsässä. Alueen suojelemista on perusteltu muun muassa sen luonnon poikkeuksellisella monimuotoisuudella, alueella vapaaehtoisessa eristyksessä elävien intiaaniheimojen elämäntavan suojelemisella, sekä porauskiellolla saavutettavalla hiilidioksidipäästöjen välttämisellä.

Ensimmäisen kerran aloite esitettiin YK:n yleiskokoukselle vuonna 2007. Idea on yksinkertainen: Ecuador sitoutuu alueen suojelemiseen ja sen asettamiseen porauskieltoon, jos kansainvälinen yhteisö kompensoi sille noin 50 prosentti menetetyistä öljytuloista. Kerätyt varat sijoitetaan YK:n kehitysohjelma UNEP:n hallinnoimaan säätiöön ja käytetään sosiaalisiin ja ekologisiin hankkeisiin.

Tukea etsitään Euroopasta

Bakin mukaan euroalueen talouskriisi on aiheuttanut hankaluuksia tuen saamiseksi Euroopasta. Hän esitteli hanketta Euroopan unionille marraskuussa. Unionin maista muun muassa Saksa ja Ranska ovat jo tukeneet hanketta. Dohan kokouksen jälkeen Baki matkustaa mahdollisesti Norjaan.

"Tapasin New Yorkissa Norjan Yhdysvaltain suurlähettilään, jonka kanssa keskustelimme aloitteesta. Hän tunsi hankkeen jo ennestään, ja lupasi järjestää virallisen tapaamisen Norjassa, jotta maa liittyisi aloitteen tukijoihin. Samalla vierailisin tottakai mielelläni myös muissa Pohjoismaissa, kuten Suomessa, sillä uskon, että tämä metsien suojeluun tähtäävä hanke voisi kiinnostaa suomalaisia."

"Nykyinen Kioton sopimukseen pohjaava ympäristöpolitiikka perustuu vähemmästä saastuttamisesta palkitsemiseen. Entäpä, jos palkittaisiinkin siitä, että jätetään kokonaan saastuttamatta? Kysyy hankkeen koordinaattorina toimiva Baki."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia

Aiheeseen liittyvää