Selvitys: Suomalaiset teleoperaattorit aiempaa vastuullisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Suomalaiset teleoperaattorit aiempaa vastuullisia

TeliaSonera, DNA ja Elisa ovat parantaneet vastuullisuuttaan tuotantoketjussa, mutta parannettavaa löytyy edelleen, sanoo Finnwatch.

Suomalaisten teleoperaattorien vastuullisuuskäytännöt ovat parantuneet viime vuosina, mutta niiden valvonnassa on yhä suuria puutteita, selviää Finwatchin tuoreesta selvityksestä. Selvityksessä olivat mukana Suomen suurimaat teleoperaattorit, DNA, Elisa ja TelisSonera.

Järjestön mukaan yksikään teleyritys ei ole mukana järjestelmässä, jossa alihankkijoiden valvonnasta vastaisi riippumaton kolmas osapuoli. Lisäksi yritysten auditoinnit rajoittuvat ainoastaan alihankintaketjun ensimmäiseen portaaseen.

Valvonnan lisäksi yritysten pitäisi selvityksen mukaan vaatia toimittajiaan maksamaan työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa ja takaamaan työntekijöiden järjestäytymisoikeus. Myös laitteiden kierrätys ja uudelleenkäyttö vaatisi tehostamista.

Parannusta on kuitenkin tapahtunut paljon vuodesta 2009, jolloin teleoperaattorien vastuukysymykset olivat järjestön syynissä edellisen kerran. Tuolloin esimerkiksi DNA:lla ei esimerkiksi ollut lainkaan vastuullisuusohjeita ja Elisa kieltäytyi osallistumasta koko selvitykseen.

Tällä hetkellä kaikilla selvityksessä mukana olleilla yrityksillä on eettiset vaatimukset toiminnalleen. Yritykset kieltävät pakko- ja lapsityövoiman käytön, vaativat kohtuullisia työterveys- ja turvallisuuskäytäntöjä ja yleisiä ympäristövastuuvaateita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia