Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”

Israelin armeija pidättää vuosittain satoja alaikäisiä. Lasten pidättäminen sotatilalain nojalla pitäisi lopettaa, sanoo Pelastakaa Lapset. Monelle lapselle kokemus on tuoreen selvityksen mukaan nöyryyttävä.

Muuri, jossa piirroksia.

Israelin rakentama eristysmuuri Qalqiliyassa Länsirannalla vuonna 2014. Kuva: Teija Laakso.

Israelin armeijan pidättämiä palestiinalaislapsia pidetään jopa viikkojen ajan eristettyinä. Monia pahoinpidellään, ja moni kärsii vaikutuksista vielä vapautumisensa jälkeenkin, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö tänään julkaisemassaan raportissa (pdf).

Järjestö on haastatellut Israelin miehittämällä Länsirannalla yli 470:tä lasta ja nuorta, jotka ovat olleet viimeisten kymmenen vuoden aikana vangittuina tai pidätettyinä alaikäisinä.

Israelin armeija vastaa suurimmasta osasta miehittämänsä Länsirannan turvallisuutta. Lastensuojelujärjestö Defence Children International Palestinen (DCIP) mukaan joka vuosi noin 500–700 palestiinalaislasta pidätetään. Yleisin syy on kivien heittely sotilaita kohti. Länsirannalla voimassa olevan sotilaslainsäädännön mukaan teosta voi saada jopa 20 vuoden vankeustuomion.

Pelastakaa Lasten haastattelemien lasten kertomusten mukaan valtaosa heistä haettiin keskellä yöllä kotoaan. Monille ei kerrottu pidätyksen syytä tai sitä, minne heidät oltiin viemässä.

Monien kädet ja silmät sidottiin. Sotilasajoneuvoissa heidät pakotettiin makaamaan kasvot kohti lattiaa. Kuulustelukeskuksissa lapsilta kiellettiin vessatauot eikä heille annettu riittävästi vettä tai ruokaa.

Noin puolet kertoi joutuneensa eristyksiin, toisinaan viikoiksi. Yli puolet kertoi, että heidän ei annettu tavata perhettään, ja lähes puolelta oli evätty yhteydenpito asianajajaan. Yli 80 prosenttia oli kokenut ruumiillista väkivaltaa ja 86 prosenttia oli joutunut nöyryyttävien ja alentavien ruumiintarkastuksen kohteeksi.

Lapset kuvasivat kokemuksiaan “tuskaisina”, “ihmisarvoa alentavina ja “nöyryyttävinä”.

”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen. Meitä kohdeltiin kuin eläimiä, sanoo 15-vuotiaana pidätetty Amina (nimi muutettu) raportissa.

Kokemustensa jälkeen monet lapset kärsivät esimerkiksi univaikeuksista, käytöshäiriöistä, masennuksesta ja hallitsemattomasta vapinasta.

Pelastakaa Lapset vaatii Israelin hallitusta noudattamaan kansainvälistä oikeutta sekä lopettamaan lasten pidättämisen sekä kaltoin kohtelun sotalain puitteissa. Maan viranomaisten pitää välittömästi ryhtyä toimeen pidätettyinä tai vangittuina olevien lasten tilanteen ja suojelun parantamiseksi, se sanoo.

”Lapsia pitää ensisijaisesti kohdella lapsina riippumatta syytöksistä, tai siitä ovatko he syyllisiä tai syyttömiä. -- Lasten vapauttaminen on entistäkin kiireellisempi asia, sillä pidätyskeskuksissa lapsia uhkaa järjestelmällisen kaltoin kohtelun lisäksi myös korona, sanoo Pelastakaa Lasten Lähi-Idän aluejohtaja Jeremy Stoner tiedotteessa.

DCIP:n mukaan syyskuun loppuun mennessä kahdelta alaikäiseltä Israelin pidättämältä palestiinalaislapselta oli löytynyt koronavirustartunta.

Kommentit

Lähettänyt Rauha lähi-itään (ei varmistettu) 30.10.2020 - 09:18

Jutussa kirjoitetaan lapsista, mutta ei kerrota heidän ikäänsä. Gazan rajallakin mellakoivat ovat aikuisia tai myöhäisteinejä, eivät lapsia. Palestiinalaisille on tarjottu rauhaa monta kertaa, se ei kelpaa heille.

Lähettänyt Teija Laakso 30.10.2020 - 16:13

In reply to by Rauha lähi-itään (ei varmistettu)

Tutkimuksen lapset olivat olleet pidätettyinä 10-17-vuotiaina. Maailman ratifioiduimman ihmisoikeussopimuksen eli Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan alle 18-vuotias on lapsi.

Israelin ja palestiinalaisten välisiä rauhanneuvotteluita artikkeli ei käsitellyt, ei myöskään Gazan rajan tapahtumia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia