Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Selvitys: Ihmisoikeudet eivät vielä kenkäteollisuuden arkipäivää

Esimerkiksi luksusmerkki Prada sekä myös suomalaiset kenkämyyjät saavat tuoreessa tutkimuksessa kritiikkiä siitä, ettei niiden tuotantoketjussa huomioida ihmisoikeuksia riittävästi.
(Kuva: Jason Pier in DC / CC BY-NC 2.0)

Sen paremmin suomalaiset kuin eurooppalaisetkaan kenkäyritykset eivät tee riittävästi varmistaakseen, että niiden tuotantoketjussa kunnioitettaisiin ihmisoikeuksia. Esimerkiksi raaka-aineiden tuotanto-olosuhteita valvoo itse vain harva, käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

Suomalaisen Eettisen kaupan puolesta ry:n (Eetti) sekä kansainvälisen Change your shoes -kampanjan tekemän selvityksen mukaan eurooppalaisista brändeistä Adidas, Euro Sko ja El Naturalista ja suomalaisista Sievi ja Kesko toteuttavat parhaiten ihmisoikeusvastuutaan. Huonoimpiin taas kuuluvat esimerkiksi Prada ja Gabor.

Selvitys perustuu kahteen kyselyyn, joista toinen lähetettiin 23 eurooppalaiselle kenkäfirmalle ja toinen neljälle suomalaisfirmalle. Eurooppalaisfirmoista noin puolet vastasi kyselyyn, suomalaisista kaikki. Yritysten toimintaa peilattiin etenkin YK:n vuonna 2011 hyväksymiin, yrityksille tarkoitettuihin ihmisoikeusperiaatteisiin.

Maailman kaikista kengistä 88 prosenttia tuotetaan Aasiassa, pääosin Kiinassa. Alan ongelmia ovat esimerkiksi työntekijöiden huonot palkat ja järjestäytymisoikeuden rajoitukset. Kengissä käytettävän nahan erityisongelmana on kromi, joka voi olla työntekijöille hengenvaarallista.

Selvityksen mukaan kaikki yritykset kyllä tekevät jollakin tavoin työtä ihmisoikeuksien eteen, mutta yhteistyötä esimerkiksi ammattiliittojen ja järjestöjen kanssa tarvitaan lisää. Vaikka suurimmalla osalla yrityksistä on helposti hallinnoitavissa olevat tuotantoketjut, ihmisoikeusperiaatteita ei silti valvota riittävästi.

Esimerkiksi eurooppalaisista yrityksistä vain yksi kertoi vaativansa, että sen kumppanit maksavat työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa. Yritykset eivät arvioi varsinkaan parkitsimoiden työolojen uhkatekijöitä, ja vastuu työsuojelusta ja väärinkäytösten ehkäisystä on täysin kumppanien harteilla. Suurin osa yritysten kuvaamista työsuojelu- ja valvontakäytännöistä ei ole uskottavia, tutkimuksessa kerrotaan.

Selvityksen mukaan riskinä on, että yritykset keskittyvät suorien toimittajiensa kanssa solmittuihin sopimuksiin eivätkä kiinnitä tarpeeksi huomiota varsinaisiin tuotantopaikkoihin, joissa tapahtuu tai on vaarana tapahtua hälyttäviä ihmisoikeuksien ja työntekijöiden oikeuksien loukkauksia.

Suomalaisfirmat edustavat selvityksen mukaan eurooppalaista keskitasoa lukuun ottamatta hieman paremmin pärjäävää Sieviä. Se valmistaa kenkänsä Suomessa ja valvoo esimerkiksi nahantuotantoa suoraan.

Osa firmoista on mukana erilaisissa vastuullisuusjärjestelmissä. Se ei kuitenkaan riitä, sanoo Eetin kampanjakoordinaattori Anna Härri.

"On selvää, että yritysten vapaaehtoiset toimenpiteet eivät ole riittäviä varmistamaan ihmisoikeuksien toteutumista tuotantoketjuissa. Tarvitaankin lainsäädäntöä, joka velvoittaisi yritykset kunnioittamaan ihmisoikeuksia missä päin maailmaa ne tuottavatkin."

Suomessa myytiin vuonna 2014 noin 18 miljoonaa paria kenkiä, jotka oli tuotu pääosin Kiinasta, Vietnamista, Saksasta ja Indonesiasta.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudettyötalousyhtiöt EurooppaSuomi Eettisen kaupan puolesta ry

Lue myös

Tietokoneen näppäimistö

Raportti: Teknologia-alalla esiintyy pakkotyötä – firmat haluavat estää sen, mutta harva kertoo, miten se tapahtuu

Monia teknologia- ja elektroniikka-alan tuotteita tehdään pakkotyövoimalla. Suuryritykset ovat viime vuosina kunnostautuneet sen estämisessä mutta enemmän pitää tehdä, vaaditaan tuoreessa raportissa.
Kenkiä roikkumassa narulla

Selvitys: Työntekijän osuus lenkkariparin tuotantokustannuksista yhä pienempi – järjestöiltä moitteita urheiluvaatebrändeille

Urheilubrändit Nike ja Adidas saavat moitteita tuoreessa raportissa, jonka mukaan ne ja niiden sponsoroimat jalkapallojoukkueet vain rikastuvat samaan aikaan, kun alihankkijoiden tehtaiden ompelijat saavat surkeaa palkkaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.