Tuore raportti syyttää muoviteollisuutta jäteongelman aiheuttamisesta ja kansalaisten huijaamisesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuore raportti syyttää muoviteollisuutta jäteongelman aiheuttamisesta ja kansalaisten huijaamisesta

Öljy- ja muoviteollisuuden edustajat tiesivät vuosikausia, ettei muovinkierrätys ratkaise jäteongelmaa. Silti ne markkinoivat kierrätystä kestävänä ratkaisuna, kritisoi tuore raportti.

Oranssi muovinen roskapussi.

Muovinkierrätys ei ole pysyvä ratkaisu jäteongelmaan, mutta sitä ei ole aina kerrottu yleisölle, kritisoi tuore raportti. Kuva: Anja / Pixabay.

Muovia voi kierrättää, mutta se ei ratkaise muovijäteongelmaa kokonaan. Tuoreen raportin mukaan muoviteollisuus tiesi asiasta vuosikymmenien ajan mutta markkinoi silti muovinkierrätystä yleisölle kestävänä ratkaisuna.

Raportin on tehnyt yhdysvaltalainen Center for Climate Integrity Research -järjestö (CCI), jonka tavoitteena on asettaa öljyn- ja kaasutuottajat vastuuseen ilmastokriisistä valehtelemisesta. Sen mukaan myös öljy- ja muoviteollisuus voitaisiin haastaa oikeuteen kuluttajien harhaanjohtamisesta.

Muovi valmistetaan öljystä ja kaasusta. Sitä voidaan kierrättää, ja kierrätyksen lisääminen on esimerkiksi EU:n tavoitteena. Kierrätys on kuitenkin vaikeaa ja kallista, sillä muovi sisältää monenlaisia kemikaaleja. Lisäksi se haurastuu jokaisen käyttökerran jälkeen eikä sitä voida käyttää uudelleen loputtomiin toisin kuin esimerkiksi lasia.

Muovia markkinoitiin alun perin helposti pois heitettävänä tuotteena, mutta sen kierrätyksen tarpeeseen herättiin 1980-luvulla, kun uhkana oli, että kertakäyttömuovi kiellettäisiin jäteongelman takia.

Raportin mukaan muovi- ja öljyteollisuus tiesi kuitenkin jo varhain, ettei kierrätyskään ole ratkaisu. Vuonna 1986 alan raportissa kerrottiin, ettei kierrätystä voi pitää pysyvänä ratkaisuna muovin aiheuttamaan jäteongelmaan, koska se vain lykkää tuotteen poisheittämistä. Myös vuonna 1989 järjestetyssä konferenssissa kerrottiin, ettei kierrätystä voi jatkaa määrättömästi eikä se ratkaise kiinteän jätteen ongelmaa.

Tätä ei kuitenkaan ole kerrottu yleisölle, vaan tuottajat ovat käyttäneet muovin kierrätettävyyttä keinona lisätä neitseellisen muovin tuotantoa ja samalla vältellä sääntelyä, raportissa kritisoidaan.

”Öljyjättien ja muoviteollisuuden vuosikymmeniä kestänyt kampanja yleisön huijaamiseksi muovinkierrätyksestä on todennäköisesti rikkonut lakeja, jotka suojelevat kuluttajia yritysten väärinkäytöksiltä ja saastuttamiselta”, sanoo CCI:n lakiasiain varajohtaja Alyssa Johl tiedotteessa.

”Yleisen syyttäjän ja muiden viranomaisten pitäisi tarkastella huolellisesti todisteita siitä, että nämä yritykset pettivät yleisöä, ja ryhtyä asianmukaisiin toimiin niiden asettamiseksi vastuuseen.”

Kaliforniassa on jo käynnissä tutkimus yritysten roolista muovijätekriisin aiheuttamisessa.

Muoviteollisuuden etujärjestö Plastics Industry Association on kritisoinut raporttia. Järjestön johtaja Matt Seaholm kertoi The Guardian -lehdelle lähettämässään viestissä, että CCI on kierrätyksen vastainen järjestö, joka käyttää vanhentunutta tietoa ja esittää virheellisiä väitteitä. Seaholm ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, mitkä väitteistä ovat vääriä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia