Selvitys: Bangladeshissa seitsemän miljoonaa lapsityöläistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Bangladeshissa seitsemän miljoonaa lapsityöläistä

Yli miljoona lasta työskentelee terveydelle vaarallisissa työolosuhteissa, sanoo ay-liikkeen kattojärjestö.

Bangladeshissa on yli seitsemän miljoonaa lapsityöläistä, joista 1,3 miljoonaa työskentelee terveydelle vaarallisissa olosuhteissa. Lapsityötä ei ole säädelty tarpeeksi kansanvälisillä laeilla ja valvonta on tehotonta, arvioidaan kansainvälisen ay-liikkeen kattojärjestö ITUC:in Bangladeshin työelämää käsittelevässä raportissa.

Bangladeshin oma lainsäädäntö kieltää täyspäiväisen työn alle 14-vuotialta, ja vaarallinen työ on kokonaan lapsilta kielletty, mutta maataloudessa työskentelevät lapset joutuvat esimerkiksi käsittelemään usein vaarallisia torjunta-aineita ja kemikaaleja ja tekemään fyysisesti raskasta työtä.

ITUC:in arvion mukaan maatalouden lisäksi suuri osa lapsista työskentelee kotitalouksien palveluksissa. Kotitalouksissa työskentelee jopa 8-vuotiaita tyttöjä, jotka tekevät töitä seitsemänä päivänä viikossa.

Lapsia työskentelee myös laajasti eri teollisuuden aloilla. Työolot ovat huonot ja sairaudet ja onnettomuudet ovat yleisiä. Katulapset tienaavat elantonsa yleensä kerjäämällä, kaupustelemalla ja jätteitä keräämällä. Myös prostituutio on yleistä, ITUC sanoo.

Laki velvoittaa lapset olemaan koulussa 10-vuotiaaksi asti, mutta käytännössä Bangladeshissa vain kaksi lasta kolmesta suorittaa ala-asteen loppuun. Ylä-asteen aloittaa alle puolet lapsista. Syy koulunkäynnin vähäisyydelle ja lasten työnteolle on raportin mukaan nimenomaan köyhyys.

Aiheesta kirjoitti Suomessa ensiksi Sask ry.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia