Sairaalat saattavat sulkeutua Gazassa – polttoainetta enää muutamaksi päiväksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sairaalat saattavat sulkeutua Gazassa – polttoainetta enää muutamaksi päiväksi

Israel päästää Gazaan enää ruokaa ja lääkkeitä. Polttoainepulan seurauksena yli 2 000 sähkölaitteista riippuvaista potilasta on vaarassa, varoittaa YK.

Mielenosoittajia makaa maassa Chicagossa

Chicagossa järjestettiin toukokuussa tukimielenosoitus Gazan mielenosoittajien puolesta. Kuva: Charles Edward Miller / CC BY-SA 2.0.

Elintärkeiden palveluiden ylläpitämiseen tarvittava polttoaine on hupenemassa nopeasti Israelin saartamassa Gazassa, varoittaa YK:n hätäavun koordinaatiotoimiston OCHA:n Palestiinan toimisto (OCHA oPT).

Sen mukaan Israelin viime viikkoina kiristämät tuontirajoitukset ovat johtaneet siihen, että monet sairaalta joutuvat sulkemaan lähipäivinä ovensa. Niiden sekä terveyskeskusten palveluita on jo vähennetty.

Israel on saartanut Gazaa vuodesta 2005 asti, mutta viime viikkoina se on kiristänyt saartoa Gazassa maaliskuussa alkaneiden mielenosoitusten takia.
Osa mielenosoittajista on lennättänyt Israelin puolelle palavia leijoja, jotka ovat sytyttäneet satoja tulipaloja. Siksi Israel kielsi viime maanantaina polttoaineen toimittamisen Gazaan, eikä alueelle saa käytännössä viedä enää muuta kuin lääkkeitä ja ruokatarpeita. Esimerkiksi rakennustarvikkeiden, puun ja huonekalujen vienti on kielletty. Myös Gazan kalastusaluetta on pienennetty.

”Jos polttoainetta ei saada välittömästi, ihmisten henki on vaarassa. Suurimmassa vaarassa ovat haavoittuvimmat potilaat, kuten sydänpotilaat, dialyysissa olevat sekä tehohoitoa tarvitsevat vastasyntyneet”, sanoi OCHA oPT:n edustaja Jamie McGoldrick tiedotteessa eilen.

Maailman terveysjärjestön mukaan 150 000:ta potilasta vuosittain hoitava Al Qudsin sairaala sulkee ovensa lähipäivinä, ja neljä muuta menee kiinni kolme päivän sisällä.

Gazassa arvellaan olevan yli 2 000 sähkölaitteista riippuvaista potilasta, muun muassa keskoskaapeissa olevat vastasyntyneet. Lisäksi sähkön loppuminen vaikuttaisi esimerkiksi jäteveden käsittelyyn ja voisi johtaa siihen, että se tulviin kaduille.

”Ennen kuin löydetään kestävämpiä ratkaisuja Gazan sähkökriisiin, kaksi askelta voi estää suuremman tuhon lyhyellä aikavälillä: Israelin on päästettävä polttoaine ja muut välttämättömät tarvikkeet sisään, ja avunantajien on pantava varoja liikkeelle, jotta kriittiset toiminnot saavat tarvitsemansa polttoaineen”, McGoldrick vaatii.

Israelin saarto sekä taistelut Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin kanssa ovat ajaneet Gazan vaikeaan humanitaariseen kriisiin. Siksi YK toimittaa sinne kuukausittain noin 950 000 litraa polttoainetta sairaaloiden, terveysklinikoiden, vesi- ja viemäröintilaitosten sekä jätelaitosten tarpeisiin. Lähes kaksi miljoonaa Gazan asukasta saa sähköä vain noin neljän tunnin ajan päivässä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia