Sadankomitean rauhanpalkinto militarismin tutkijoille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sadankomitean rauhanpalkinto militarismin tutkijoille

Tutkijat Noora Kotilainen ja Susanna Hast ovat toimineet rohkeasti rauhan puolesta aikana, jolloin sotilaallisen vallan, sodan ja asevoimien kriittinen tarkastelu on tullut entistäkin hankalammaksi, sanoo Sadankomitea.

Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta.

- Kuva: David Geitgey Sierralupe / CC BY 2.0.

Rauhanjärjestö Sadankomitea on myöntänyt vuotuisen rauhanpalkintonsa tänä vuonna tutkijatohtori Noora Kotilaiselle ja Taideyliopiston dosentti Susanna Hastille.

Kotilainen ja Hast tekevät Koneen säätiön rahoittamaa tutkimusta, jossa tarkastellaan militarisoitunutta kieltä ja sen suhdetta demokratiaan Suomessa. Nelivuotisessa hankkeessa tuotetaan tutkimusartikkeleita, kirja, tieteellisen lehden erikoisnumero sekä ääni- ja videoteoksia, performansseja ja runoutta. 

Palkintoperustelujen mukaan Kotilainen ja Hast ovat toimineet rohkeasti rauhan puolesta aikana, jolloin sotilaallisen vallan, sodan ja asevoimien kriittinen tarkastelu on tullut entistäkin hankalammaksi. 

”Tarve kriittiselle ja moniääniselle turvallisuuskeskustelulle on ollut kuluneena vuonna erityisen suuri. Noora Kotilainen ja Susanna Hast ovat toimineet rohkeasti rauhaa edistävien ratkaisujen löytämiseksi tieteen ja taiteen keinoin”, Sadankomitean tiedotteessa kerrotaan.

Kotilaisen ja Hastin tutkimusprojektin pääteemat ovat militarisoituneen kielen poikkeuksellisuus ja piilottelevuus,  isänmaallinen ja sotaisa retoriikka sekä militaristisen kielen äänekkyys ja performatiivisuus.

”Tilanteessa, jossa Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa militarisoi meidän kaikkien ajatuksia sekä vaikuttaa tunteisiimme ja todellisuuteemme, on erityisen tärkeää muistaa sotilaallisen vallan tuhovoima ja vastustaa sen normalisoitumista”, Kotilainen ja Hast toteavat Sadankomitean tiedotteessa.

Sadankomitea myöntää vuosittain rauhanpalkintonsa itsenäisyyspäivänä. Viime vuonna palkinnon sai käsikirjoittaja ja ohjaaja Ville Suhonen. Palkintona on keraamikkotaiteilija Miia Kallion teos Rauhanlaiva.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia