Rypäleaseiden poistamisessa edistyttiin hyvin, kunnes Venäjä hyökkäsi Ukrainaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rypäleaseiden poistamisessa edistyttiin hyvin, kunnes Venäjä hyökkäsi Ukrainaan

Rypäleaseiden aiheuttamia uhreja oli viime vuonna aiempaa vähemmän, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan varjostaa hyvää kehitystä, käy ilmi tuoreesta raportista. Human Rights Watch kehottaa maita, jotka eivät ole liittyneet rypäleaseet kieltävään sopimukseen, harkitsemaan kantaansa uudelleen. Myöskään Suomi ei ole allekirjoittanut sopimusta.

Kaksi ihmistä ja juliste, jossa mies kuokka olkapäällä.

Rypäleaseet aiheuttavat yhä tuhoa. Kuva Sveitsin Luganosta, jossa järjestettiin vuonna 2020 ihmisoikeuselokuvafestivaali. Kuva: Giovanni Diffidenti / Cluster Munition Coalition / CC BY 2.0.

Sadat ukrainalaiset siviilit ovat loukkaantuneet tai kuolleet Venäjän käyttäessä rypäleaseita hyökkäyksessä Ukrainaa vastaan, käy ilmi vuotuisesta rypäleaseraportista

Hyökkäyksen alkamisen jälkeen on dokumentoitu satoja hyökkäyksiä ainakin kymmenellä alueella. Uhreja on ollut ainakin 689. Lisäksi Ukrainan on epäilty käyttäneen rypäleaseita ainakin kolmessa tapauksessa, raportista selviää. 

Raportti käsittelee elokuun 2021 ja heinäkuun 2022 välistä aikaa. Ukraina on sen mukaan ainoa maa, jossa tällä hetkellä käytetään rypäleaseita. 

Viimeisin kerta, kun rypäleaseita käytettiin muualla, oli maaliskuussa 2021 Syyriassa. 

Rypäleaseet laukaistaan ilmasta tai maasta ja ne sisältävät satoja pieniä tytärammuksia, jotka leviävät laajalle alueelle. Niillä ei ole tiettyä kohdetta. Noin 40 prosenttia ei räjähdä laukaisuvaiheessa, ja luontoon jäädessään ne aiheuttavat vakavan vaaran siviileille.

Rypäleaseiden käyttö on kielletty vuonna 2010 voimaan tulleella Oslon sopimuksella, jonka on ratifioinut 110 maata ja lisäksi allekirjoittanut 13 maata.

Sopimus kieltää rypäleaseiden käytön, tuotannon, varastoinnin ja myynnin. Maat myös sitoutuivat tuhoamaan rypäleasevarastonsa.

Venäjä ja Ukraina eivät ole mukana sopimuksessa, ei myöskään Suomi. 

”Venäjän laajamittainen rypäleaseiden käyttö Ukrainassa on vakava muistutus siitä, mitä sopimuksen on voitettava, jos rypäleaseiden aseiden aiheuttama kärsimys halutaan lopettaa. Hallitukset, jotka eivät ole vielä liittyneet sopimukseen, pitäisi arvioida kantaansa uudelleen ja liittyä muihin auttaakseen maailmaa pääsemään eroon rypäleaseista”, vaatii ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija Mary Wareham.

HRW johtaa järjestöjen yhteenliittymää Cluster Munition Coalitionia, joka julkaisee raportin vuosittain.

Sopimuksen solmimisen jälkeen kehitys on ollut yleisesti ottaen myönteistä. Lähes 99 prosenttia varastoista on tuhottu. Viime vuonna ensimäistä kertaa vuosikymmeneen uhreja ei tullut uusista hyökkäyksistä. Sen sijaan maassa olevien jäänteiden takia kuoli 59 ja loukkaantui 90 ihmistä. Eniten uhreja oli Syyriassa, Irakissa, Laosissa ja Jemenissä, raportissa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia