Ruuasta saa selville usein vain sen, kuinka paljon se lihottaa, mutta entä, jos kerrottaisiinkin ympäristövaikutukset? Tutkijat testasivat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruuasta saa selville usein vain sen, kuinka paljon se lihottaa, mutta entä, jos kerrottaisiinkin ympäristövaikutukset? Tutkijat testasivat

Ruokavalintojen taustalla on paljon psykologiaa. Jos ravintola tarjoaa kasvisruokaa standardivaihtoehtona, ihmiset valitsevat sen useammin, selviää tutkimuksesta.

Hampurilainen ja ranskalaiset lähikuvassa.

Kasvishampurilainen standardivaihtoehtona ravintolan ruokalistalla voisi johtaa suurempiin päästövähennyksiin, sanovat tutkijat. Kuva: Brendan DeBrincat / CC BY 2.0.

Ruuan ravintosisältö kerrotaan tuoteselosteissa tarkkaan, mutta tietoja hiilijalanjäljestä saa harvemmin. Ympäristövaikutuksista kertominen voisi kuitenkin vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ainakin ravintoloissa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. 

Saksalaisen Würzburgin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, mitä tapahtuu, jos kuluttajia ohjataan ravintoloiden ruokalistojen avulla kohti ympäristöystävällisempiä valintoja. 

265 vapaaehtoiselle osallistujalle näytettiin listoja, joissa kasvisruoka esiteltiin standardivaihtoehtona tai joissa ruoka-annoksille annettiin värikoodit sen mukaan, miten paljon hiilipäästöjä ne tuottavat.

Kummassakin tapauksessa ihmiset valitsivat mieluummin vähähiilisen vaihtoehdon. 

Psykologisessa mielessä tulos ei ole poikkeuksellinen, sillä ihmisillä on taipumus noudattaa annettuja sosiaalisia normeja. Merkittävää on kuitenkin se, että se todistaa ihmisten olevan valmiita pohtimaan ilmastokriisiä, jopa ravintolassa, jonne yleensä mennään rentoutumaan. Se kertoo myös normien muuttumisesta, tutkijat sanovat.

”Oletamme, että tiedot päästöistä ja uudet standardiannokset välittävät tietynlaista sosiaalista normia. Suuri osa väestöstä on nyt omaksunut tarpeen tuottaa niin vähän hiilipäästöjä kuin mahdollista”, tutkimuksen tehnyt psykologi Benedikt Seger sanoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin PLOS Climate -tiedelehdessä viime keväänä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia