Ruokahävikin vähentäminen voisi säästää 270 miljardia euroa vuodessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruokahävikin vähentäminen voisi säästää 270 miljardia euroa vuodessa

Kuluttajien tuottaman ruokajätteen arvo on vuosittain yli 350 miljardia euroa, lasketaan tuoreessa tutkimuksessa.

Kuluttajien tuottaman ruokajätteen vähentäminen voisi säästää vuosittain 106–270 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä, lasketaan tuoreessa tutkimuksessa (pdf).

Brittiläisen jäteasioihin keskittyvän toimintaohjelman WRAPin tekemän tutkimuksen mukaan summan säästäminen vaatisi noin 20–50 prosentin vähennyksiä ruokajätteeseen.

Arvioiden mukaan noin kolmannes kaikesta ruuasta heitetään pois. WRAPin mukaan kuluttajien tuottaman ruokajätteen rahallinen arvo on vuosittain yli 350 miljardia euroa, ja summa voi nousta globaalin keskiluokan kasvaessa yli 530 miljardia euroon.

Raportissa ehdotetaan keinoja ruokajätteen vähentämiseksi. Kehitysmaissa voitaisiin sen mukaan välttää jopa neljännes jätteestä parempien jäähdytyslaitteiden avulla. Isossa-Britanniassa toimivia keinoja taas ovat olleet parasta ennen -päivämäärien yksinkertaistaminen, säilytysohjeiden jakaminen kuluttajille sekä esimerkiksi helposti avautuvien ja sulkeutuvien pakastettavien ruokien pakkausten kehittäminen.

WRAP muistuttaa, että ruokajätteen vähentäminen paitsi säästäisi ruokavaroja, vaikuttaisi myös ilmastonmuutoksen taltuttamiseen. Tällä hetkellä arvioidaan, että noin seitsemän prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä johtuu ruokajätteestä.

OIKAISU 3.3. Alkuperäisessä jutussa puhuttiin miljoonista euroista. Oikeat luvut ovat kuitenkin miljardeissa.

Kommentit

Alkuperäisessä artikkelissa kyllä puhuttiin miljardeista (billion), ei miljoonista.

Ei ruokahävikki olisi minkäänlainen ongelma, jos se maksaisi maailmanlaajuisesti vain 350 miljoonaa euroa eli yhtä maailman asukasta kohti 5 senttiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia