Ruanda tarjoutuu ottamaan vastaan Libyan orjuutettuja siirtolaisia – ”ovemme on ammollaan” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruanda tarjoutuu ottamaan vastaan Libyan orjuutettuja siirtolaisia – ”ovemme on ammollaan”

Uutiskanava CNN:n näyttämä video Libyan siirtolaisten orjakaupasta on järkyttänyt maailmaa. Ruandan ulkoministeriö kertoi voivansa ottaa vastaan 30 000 siirtolaista.

Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo

Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo lupasi toivottaa tervetulleeksi siirtolaisia Libyasta Ruandaan. Kuva: Rick Bajornas / UN Photo.

Ruanda on tarjoutunut antamaan turvapaikan noin 30 000:lle afrikkalaiselle siirtolaiselle, jotka ovat tällä hetkellä jumissa Libyassa.

”Emme voi pysyä hiljaa, kun ihmisiä pahoinpidellään ja myydään kuin karjaa. -- Ruandan hallitus ja kansa seisovat yhteisrintamassa niiden afrikkalaisten veljiemme ja siskojemme kanssa, jotka yhä ovat vankeudessa. Ruanda ei ehkä pysty toivottamaan kaikkia tervetulleeksi, mutta ovemme on ammollaan”, maan ulkoministeriö sanoi tiedotteessaan viime viikolla. Asiasta kertoi muun muassa Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ruandan kädenojennuksen taustalla on pari viikkoa sitten julkaistu CNN-uutiskanavan video, jossa näytettiin, miten siirtolaisia kaupataan Libyassa orjiksi. Se näytti, miten tusina miestä myytiin Tripolin ulkopuolella orjiksi huutokaupassa. Hinta oli jopa vain 400 dollaria, noin 340 euroa.

Video on herättänyt järkytystä ympäri maailman, ja siihen on ottanut kantaa myös YK:n pääsihteeri. Ympäri maailmaa, myös Suomessa, on järjestetty mielenosoituksia.

Ruandan ulkoministeriö kertoi selvittävänsä parhaillaan Afrikan unionin kanssa, miten siirtolaisten vastaanotto voitaisiin toteuttaa. Ulkoministeri Louise Mushikiwabo kertoi hallitusmyönteiselle New Times -lehdelle, että maa voisi tarjota apua niille, jotka haluavat palata kotimaahansa, sekä turvapaikan niille, jotka eivät halua. Hän uskoi, että maasta löytyvät tarvittavat resurssit muun muassa kansalaisten avustuksella.

Libya on ollut kaaoksessa sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi tapettiin arabikevään aikana vuonna 2011. Maassa arvioidaan olevan 700 000:sta jopa miljoonaan siirtolaista, jotka ovat kotoisin muun muassa Egyptistä, Nigeristä, Sudanista, Nigeriasta, Bangladeshista, Syyriasta ja Malista.

Esimerkiksi YK-järjestöt ovat jo pitkään kertoneet, miten siirtolaisia kuolee nälkään ja tauteihin pidätyskeskuksissa. Kurjien olosuhteiden vuoksi moni muuttaa suunnitelmiaan ja pyrkii Eurooppaan.

Monien siirtolaisten päämääränä on Italia. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan viime kuukausina Libyasta Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä on kuitenkin pudonnut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia