Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Ruanda tarjoutuu ottamaan vastaan Libyan orjuutettuja siirtolaisia – ”ovemme on ammollaan”

Uutiskanava CNN:n näyttämä video Libyan siirtolaisten orjakaupasta on järkyttänyt maailmaa. Ruandan ulkoministeriö kertoi voivansa ottaa vastaan 30 000 siirtolaista.
Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo
Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo lupasi toivottaa tervetulleeksi siirtolaisia Libyasta Ruandaan. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo)

Ruanda on tarjoutunut antamaan turvapaikan noin 30 000:lle afrikkalaiselle siirtolaiselle, jotka ovat tällä hetkellä jumissa Libyassa.

”Emme voi pysyä hiljaa, kun ihmisiä pahoinpidellään ja myydään kuin karjaa. -- Ruandan hallitus ja kansa seisovat yhteisrintamassa niiden afrikkalaisten veljiemme ja siskojemme kanssa, jotka yhä ovat vankeudessa. Ruanda ei ehkä pysty toivottamaan kaikkia tervetulleeksi, mutta ovemme on ammollaan”, maan ulkoministeriö sanoi tiedotteessaan viime viikolla. Asiasta kertoi muun muassa Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ruandan kädenojennuksen taustalla on pari viikkoa sitten julkaistu CNN-uutiskanavan video, jossa näytettiin, miten siirtolaisia kaupataan Libyassa orjiksi. Se näytti, miten tusina miestä myytiin Tripolin ulkopuolella orjiksi huutokaupassa. Hinta oli jopa vain 400 dollaria, noin 340 euroa.

Video on herättänyt järkytystä ympäri maailman, ja siihen on ottanut kantaa myös YK:n pääsihteeri. Ympäri maailmaa, myös Suomessa, on järjestetty mielenosoituksia.

Ruandan ulkoministeriö kertoi selvittävänsä parhaillaan Afrikan unionin kanssa, miten siirtolaisten vastaanotto voitaisiin toteuttaa. Ulkoministeri Louise Mushikiwabo kertoi hallitusmyönteiselle New Times -lehdelle, että maa voisi tarjota apua niille, jotka haluavat palata kotimaahansa, sekä turvapaikan niille, jotka eivät halua. Hän uskoi, että maasta löytyvät tarvittavat resurssit muun muassa kansalaisten avustuksella.

Libya on ollut kaaoksessa sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi tapettiin arabikevään aikana vuonna 2011. Maassa arvioidaan olevan 700 000:sta jopa miljoonaan siirtolaista, jotka ovat kotoisin muun muassa Egyptistä, Nigeristä, Sudanista, Nigeriasta, Bangladeshista, Syyriasta ja Malista.

Esimerkiksi YK-järjestöt ovat jo pitkään kertoneet, miten siirtolaisia kuolee nälkään ja tauteihin pidätyskeskuksissa. Kurjien olosuhteiden vuoksi moni muuttaa suunnitelmiaan ja pyrkii Eurooppaan.

Monien siirtolaisten päämääränä on Italia. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan viime kuukausina Libyasta Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä on kuitenkin pudonnut.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka Libya

Lue myös

Tyttö istuu kadulla

Afrikasta pois pyrkivät kerääntyvät nyt Beniniin – Cotonou toivottaa tulijat tervetulleiksi

Benin on monille afrikkalaisille välietappi matkalla Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan. Cotonoussa ei tarvitse pelätä poliisin ahdistelua, mutta ihmissalakuljettajat ovat jo löytäneet paikalle.
Kottikärryjä työntäviä ihmisiä pakolaisleirillä

Raportti: Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia – suurin osa vain viidestä maasta

Pakolaisia oli maailmassa vuonna 2017 eniten sitten toisen maailmansodan. Pakolaisten määrä on kasvanut erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta kärkisijaa pitää edelleen Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän alue.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.