Rokotteilla huumeita vastaan Meksikossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rokotteilla huumeita vastaan Meksikossa

Väkivaltaisesta huumesodasta kärsivässä Meksikossa mietitään myös rauhanomaisia keinoja ongelmien torjuntaan.

Väkivaltaisesta huumesodasta kärsivässä Meksikossa mietitään myös rauhanomaisia keinoja vitsauksen torjuntaan. Rokotteet vaikuttavat lupaavilta, mutta niihin liittyy rahoitus- ja laillisuusongelmia.

Meksikossa ja Yhdysvalloissa testataan kokaiini- ja heroiiniriippuvuutta ehkäiseviä rokotteita, mutta valmista tulee aikaisintaan kolmen vuoden päästä.

Rokotteet huijaavat elimistön tuottamaan vasta-aineita, jotka eristävät huumeiden vaikuttavat aineet estäen niiden vaikutuksen.

"Tavoitteena on estää huumeiden mielihyvävaikutus, mutta monet pitäisi rokottaa jo alaikäisenä, mikä aiheuttaa ongelmia", lääkäri Rogelio Rodríguez sanoo. Hän antaa yksityisklinikallaan psykoterapiaa ja riippuvuutta vähentäviä ruiskekuureja kokaiinin- ja heroiininkäyttäjille.

Puoli miljoonaa käyttäjää

Meksikon terveysministeriö on patentoinut heroiinin vastaisen rokotteen, joka toimi hyvin hiirikokeissa. Parhaillaan etsitään kansainvälistä rahoitusta ihmiskokeiden aloittamiselle.

Vuoden 2008 kansallisen kyselyn mukaan Meksikossa on 465 000 huumeriippuvaista. Laittomien aineiden väärinkäyttäjiä on 5,7 prosenttia 12-65-vuotiaista. Huumeista suosituimpia ovat marihuana ja kokaiini. Perässä tulevat liuottimet, amfetamiinit ja heroiini.

"Rokote on lupaava käyttäjille, jotka haluavat eroon aineista. Mutta se ei tuo ihmeparannusta eikä pysäytä vaikutusta täydellisesti", Yhdysvaltain Houstonissa toimivan Baylorin lääketieteellisen oppilaitoksen professori Frank Orson sanoo.

Kokaiiniriippuvaisille ei ole ollut tarjolla lääkehoitoa, toisin kuin morfiinin ja heroiinin käyttäjille, hän jatkaa.

Huumesodassa kuollut 50 000

Morfiinista ja heroiinista vieroittavia rokotteita tutkittiin jo 1970-luvulla, mutta hanke lopahti metadonilääkityksen tultua markkinoille. Kiinnostus heräsi uudelleen 1992, kun rokotteen hiirikokeista saatiin hyviä tuloksia.

Meksikon presidentiksi 2006 noussut Felipe Calderón päätti nujertaa huumeet väkivalloin. Huumesodan uhrien määrä ylittää lehtitietojen mukaan jo 50 000. Meksikon asukasluku on lähes 115 miljoonaa.

Synkkä tilasto on ajanut päättäjät miettimään ennaltaehkäiseviä menetelmiä huumetaistelussa.

Tutkimusten mukaan päihderiippuvuuteen joutuvat herkimmin alaikäiset nuoret. Marihuanan käyttäjistä puolet ja kokaiinin käyttäjistä kolmannes oli aloittanut alle 18-vuotiaana.

Huonoa bisnestä

Lääkäri Rodríguezin mukaan rokotteiden kehittely ei ole lääketeollisuudelle kannattava bisnes, joten valtion pitäisi tukea alaa.

"Markkinat ovat pienet, eikä hoitoa tarvitsevilla välttämättä ole paljoa rahaa", Orson vahvistaa.

Rahoituksen ohella asiaan liittyy vaikeita eettisiä ja laillisuuskysymyksiä, kuten se, tarvitaanko alaikäisen rokottamiseen vanhempien lupa tai voivatko viranomaiset pakottaa nuoria hoitoon.

Orson tutkijakollegoineen muistuttaa, ettei rokotus ratkaise huumeongelmaa, toipumiseen tarvitaan myös terapiaa ja kuntoutusohjelmia.

Meksikon kyselyn mukaan vain 16 prosenttia huumeidenkäyttäjistä oli hakenut apua ongelmaansa. Moni piti AA-kerhon kaltaisia vertaisryhmiä tärkeänä tukimuotona.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia